874 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Maisie Williams życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Maisie Williams

Maisie Williams, a właściwie Margaret Constance Williams, jest brytyjską aktorką telewizyjną i filmową. Urodziła się 15 kwietnia 1997 roku w Bristolu.

Gra o tron

Trudno wyobrazić sobie lepszy debiut, niż ten, jaki miała Maisie wkraczając do branży filmowej i telewizyjnej. Młoda aktorka zaczęła bowiem swoją przygodę z aktorstwem w wieku 14 lat od występu w bijącym rekordy popularności serialu Gra o tron. Wcieliła się w role Aryi Stark, jednej z głównych postaci, która jak się okazało miała kluczowe znaczenie dla fabuły całej serii. Emisję serialu zakończono w 2019 roku, a rola w tej superprodukcji telewizyjnej stała się przepustką do wielkiej kariery Maisie.

Rozwój kariery

Jeszcze w czasie grania w Grze o tron zagrała w kilku filmach fabularnych, takich jak Pustynne piekło w 2013 roku i Złoto. W 2014 roku zagrała w filmie Upadające w reżyserii Carol Morley, który został świetnie przyjęty w Wielkiej Brytanii i którego akcja rozgrywa się w szkole dla dziewcząt w latach 60-tych.

W 2016 roku zagrała w dramacie Księga miłości u boku takich gwiazd jak Jason Sudeikis i Jessica Biel. Maisie wcieliła się w rolę sarkastycznej i pokrzywdzonej przez los nastolatki, która samodzielnie buduje tratwę, by przepłynąć Atlantyk. W 2018 roku wystąpiła w kinowej produkcji Kiedy się pojawiłaś, w której zagrała nieuleczalnie chorą dziewczynę. Dorobek filmowy aktorki stale się powiększa, a ona sama z coraz to większą pewnością wkracza w świat branży filmowej.

Związek i przyjaźń

Maisie spotyka się z Ollie'm Jacksonem. Para poznała się jeszcze w czasach szkolonych, a są razem prawdopodobnie od 2015 roku. Jako para ujawnili się dopiero w 2017 roku. Ich zdjęcia na Instagramie pokazują, że zakochani uwielbiają spędzać razem czas.

Maisie na planie Gry o Tron szybko zaprzyjaźniła się z serialową siostrą, Sophie Turner. Ich przyjaźń trwa do dziś i przyjaciółki chętnie dzielą się z fanami wspólnymi zdjęciami i filmikami w mediach społecznościowych.

Wybrana filmografia

  • 2011–2019: Gra o tron – Arya Stark
  • 2013: Up on the Roof – Trish
  • 2013: Pustynne piekło – Josie O'Malle
  • 2014: Corvidae – Jay
  • 2014: Złoto – Abbie
  • 2015: Upadające – Lydia Lamont
  • 2016: Księga miłości – Millie
  • 2016: iBoy – Lucy
  • 2017: Mary Shelley – Isabel Baxter
  • 2018: Kiedy się pojawiłaś – Skye
  • 2020: Nowi mutanci – Rahne Sinclair / Wolfsban

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

40 − = 30

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Gage Skidmore.