737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Evangeline Lilly życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Evangeline Lilly

    Evangeline Lilly to kanadyjska aktorka i modelka. Urodziła się 3 sierpnia 1979 roku w Fort Saskatchewan w Albercie.

  2. Wykształcenie

    Evangeline studiowała stosunki międzynarodowe na University of British Columbia. Aktorka od najmłodszych lat była też zaangażowana w działalność humanitarną, spędziła między innymi trzy tygodnie w katolickiej misji na Filipinach. Nie bała się też pracy – w college'u, aby opłacić czesne, dorabiała jako kelnerka i stewardessa.

  3. Początki kariery

    Początkowo Evangeline występowała w reklamach, a do branży filmowej trafiła przez przypadek, została bowiem dostrzeżona przez łowcę talentów z agencji modelek. Zanim nastąpił przełom w jej karierze otrzymała parę niewielkich ról w produkcjach telewizyjnych.

  4. Zagubieni

    Przełom nadszedł w 2004 roku, gdy za namową przyjaciół zgłosiła się na casting do serialu Zagubieni. Casting wygrała, a rola uciekinierki Kate przyniosła jej międzynarodową popularność i nominacje do wielu nagród dla najlepszej aktorki (takich jak Złoty Glob, National Television Award UK czy Golden Satellite Award). Występ w kasowej produkcji dał początkującej aktorce szansę na prawdziwą karierę i spowodował, że została dostrzeżona przez ludzi z branży. Dzięki temu zaczęły napływać do niej kolejne propozycje współpracy.

  5. Rozwój kariery

    Zadebiutowała na dużym ekranie w 2005 roku w komedii Szalony weekend z Chrisem Kleinem. W 2008 roku zagrała w oscarowym dramacie wojennym The Hurt Locker. W pułapce wojny, za rolę w którym otrzymała nominację do nagrody Amerykańskiej Gildii Aktorów Filmowych. Następnie zagrała w filmach Giganci ze stali i Potem. W 2013 roku otrzymała propozycję zagrania w superprodukcji opartej na opowiadaniu J. R. R. Tolkiena, Hobbit: Pustkowie Smauga, w której zagrała piękną elfkę, Tauriel. Rok później zagrała w trzeciej części tego odnoszącego sukcesy na całym świecie filmu. Kolejna propozycja filmowa również okazała się hitem, Evangeline zaproponowano bowiem rolę w powstałym na podstawie komiksu Marvela filmie Ant-Man, a następnie jego kontynuacji. Pozostając w komiksowym uniwersum, w 2019 roku wraz z resztą superbohaterów ponownie ratowała świat przed zagładą w filmie Avengers: Koniec gry.

    Jak widać dorobek filmowy aktorki nie jest największy, ale tytuły w nim zawarte pokazują, z jaką starannością dobiera sobie role. Większość produkcji, w których wystąpiła do tej pory odniosła sukces na całym świecie, a dzięki nim sama aktorka zyskała popularność i możliwość dalszego rozwoju i budowania swojej kariery.

  6. Działalność pisarska

    Wielką pasją aktorki jest pisarstwo. W 2013 roku zadebiutowała jako aktorka, wydając książkę dla dzieci, pt. The Squickerwonkers.

  7. Związki

    Gwiazda ma za sobą małżeństwo z kanadyjskim hokeistą, Murray'em Hone'em, które po roku zakończyło się rozwodem. Po finalizacji rozwodu aktorka spotykała się z kolegą z planu Zagubionych, Dominikiem Monaghanem. Para rozstała się po pięciu latach związku. Obecnie Evangeline związana jest z Normanem Kali, z którym ma syna o oryginalnym imieniu, Kahekili.

  8. Wybrana filmografia

    • 2002–2004: Tajemnice Smallville – dziewczyna Wade’a
    • 2004–2010: Zagubieni – Katherine „Kate” Austen
    • 2005: Szalony weekend – Simone
    • 2008: The Hurt Locker. W pułapce wojny – jako Connie James
    • 2008: Potem – Claire
    • 2011: Giganci ze stali – Bailey Tallet
    • 2013: Hobbit: Pustkowie Smauga – Tauriel
    • 2014: Hobbit: Bitwa Pięciu Armii – Tauriel
    • 2015: Ant-Man – Hope Van Dyne
    • 2018: Ant-Man i Osa – Hope Van Dyne
    • 2019: Avengers: Koniec gry – Hope Van Dyne

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 85 = 92

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autor to Gage Skidmore.