1070 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Izabella Miko życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Izabelli Miko

Izabella Miko, a właściwie Mikołajczak, jest polską aktorką, tancerką i modelką. Urodziła się 21 stycznia 1981 roku w Łodzi.

Kariera

Swoją przygodę ze sceną zaczęła już jako mała dziewczynka, występując w dziecięcym zespole Fasolki. Gdy miała 7 lat po raz pierwszy wystąpiła przed kamerą, wcielając się w rolę dziewczynki z zapałkami w filmie Pan Kleks w kosmosie. Później zaczęła uczyć się tańca. W wieku 15 lat została zauważona przez amerykańskiego choreografa i wraz z matką przeprowadziła się do Stanów Zjednoczonych, by tam uczęszczać do prestiżowej szkoły baletowej American Ballet Association w Nowym Jorku. Uczęszczała też do Lee Strasberg Theatre and Film Institute. Niestety jej dalszą karierę taneczną udaremniła poważna kontuzja pleców. Miko nie załamała się jednak i postanowiła, że spróbuje swoich sił w modelingu i aktorstwie. Wtedy to postanowiła też na stałe przenieść się do USA. Pierwszy sukces przyszedł już dwa lata później, gdy wygrała casting do obsady filmy Wygrane marzenia, gdzie wystąpiła u boku Piper Perabo i Tyry Banks. Rok później pojawiła się w thrillerze Straceni oraz w drugiej części hitu W rytmie hip-hopu 2 . Światowy rozgłos przyniósł jej występ w teledysku do przeboju Mr. Brightside zespołu The Killers. Wystąpiła też w teledysku Billy’ego Idola do piosenki Can't Break Me Down. Miko zaczęła odnosić sukcesy w Stanach, grając w kolejnych produkcjach. W Polsce zrobiło się o niej głośno w 2009 roku za sprawą roli w muzycznej komedii romantycznej Kochaj i tańcz, gdzie aktorka zagrała główną rolę żeńską. Zaczęła być zapraszana do programów rozrywkowych. Gościnnie wystąpiła w programie You Can Dance - Po prostu tańcz zapewniły jej wielką popularność, a w roku 2016 wzięła udział w produkcji Azja Express, gdzie towarzyszyła Leszkowi Stankowi w wyścigu po wygraną, ostatecznie zajmując trzecie miejsce w show. Dwa lata później wystąpiła w programie Twoja twarz brzmi znajomo.

Aktywistka środowiskowa

Poza rozwojem swojej kariery aktorka z wielkim oddaniem zajmuje się także kwestiami ekologii i ochrony środowiska. Jest twórczynią fundacji ekologicznej EkoMiko, która skupia się na promocji ochrony środowiska naturalnego.

Życie prywatne

Aktorka spotykała się z wieloma mężczyznami ze świata show-biznesu. W latach 2006–2008 była związana z Maciejem Zakościelnym. Artystka spotykała się również z Cristiánem de la Fuente, Scottem Caanem, Dave'em Navarro i Alexandrem Skarsgårdem. W latach 2009–2012 była związana z Valem Kilmerem, a później z producentem filmowym Luisem Astorquią. Żadna z tych relacji nie przetrwało jednak próby czasu. Obecnie nie wiadomo, czy serce celebrytki jest zajęte. W wywiadzie z magazynem Viva aktorka szczerze przyznała, że zamroziła swoje jajeczka, bo choć obecnie nie czuje się gotowa na dziecko, w przyszłości bardzo chciałaby zostać mamą.

Wybrana filmografia

  • 1988: Zakole – Agnieszka Świderska, wnuczka Tomasza
  • 1991: Niech żyje miłość – córka Kuby
  • 2000: Wygrane marzenia – Cammie
  • 2001: Straceni – Megan
  • 2002: Minimal Knowledge – Renee
  • 2005: Na trapezie – Alice
  • 2005: The Shore – Kaliope
  • 2006: Dom Usherów – Jill Michaelson
  • 2006: W rytmie hip-hopu 2 – Sara Johnson
  • 2007: Crashing – Kristen
  • 2007: Flakes – Strawberry
  • 2008: Dark Streets – Madelaine Bondurant
  • 2009: Kochaj i tańcz – Hania
  • 2009: Fałszywa tożsamość – Katrine
  • 2010: Starcie tytanów – Atena
  • 2011: Czas bohaterów – Jensen
  • 2012: Two Jacks – Dana
  • 2014: Step Up: All In – Alexxa Brava
  • 2015:The Frontier – Gloria
  • 2017:The Rake – Cassie

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 4

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia:: Aruna666