codziennie nowe aktualizacje
Magda Gessler życiorys
Życiorys i biografia Magdy Gessler
Magda Gessler, z domu Ikonowicz, jest polską restauratorką i osobowością medialną. Urodziła się 10 lipca 1953 roku w Komorowie.
Rodzina
Ojciec Magdy, Mirosław Ikonowicz, pochodził z Wileńszczyzny, a matka, Olga Borkowska, była pochodzenia rosyjskiego i to właśnie po niej córka odziedziczyła zaminowanie do gastronomii. Brat Magdy Gessler, Piotr Ikonowicz, jest politykiem lewicy, prawnikiem i dziennikarzem. Jej ojcem chrzestnym był przyjaciel rodziny, znany pisarz i reportażysta Ryszard Kapuściński. Z powodu działalności zawodowej ojca, rodzina często się przeprowadzała, co spowodowało, że Magda dzieciństwo spędziła w Sofii w Bułgarii, a jako nastolatka mieszkała w Hawanie na Kubie. Dzięki temu restauratorka biegle mówi w języku hiszpańskim, niemieckim i włoskim, a także porozumiewa się w języku angielskim i portugalskim.
Wykształcenie
Ukończyła malarstwo w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych w Madrycie.
Kariera
Wydarzeniem w życiu celebrytki, które pomogło jej w rozwinięciu kariery w branży gastronomicznej, był ślub z Piotrem Gesslerem, który pochodził z domu warszawskich restauratorów. W związku z podziałem rodzinnej firmy w posiadanie małżeństwa weszła restauracja U Fukiera, której właścicielką Magda jest do dziś. Prowadząc restaurację zyskiwała rozgłos i rozpoznawalność w warszawskim środowisku gastronomicznym. Już jako uznana restauratorka w 2005 roku wydała wydała książkę Kuchnia, moja pasja, a w 2007 Kocham gotować – Magdy Gessler przepis na życie. W 2010 roku zaczęła pisać felietony kulinarne w tygodniku „Wprost”, a od 2012 w tygodniku „Newsweek”. Największą popularność przyniósł jej program Kuchenne Rewolucje, który stał się prawdziwym hitem stacji TVN, gdzie gości nieprzerwanie do dziś. Celem show jest uświadamianie polskich właścicieli restauracji o konieczności zachowywania wysokiej jakości serwowanego przez nich jedzenia, absolutnego przestrzegania przepisów dotyczących czystości, sposobu przechowywania żywności i jakości obsługi klientów. Na fali sukcesu programu restauratorka zaczęła być zapraszana do kolejnych produkcji. Od 2012 roku jest jurorką polskiej edycji programu MasterChef, a w 2017 roku została prowadzącą programu Food Network zatytułowanego Sexy kuchnia Magdy Gessler. W 2016 roku wypuściła na rynek sygnowane swoim wizerunkiem wyroby mięsne o nazwie Besos. Celebrytka spróbowała także swoich sił w aktorstwie, występując gościnnie w serialach Niania i Na Wspólnej. Użyczyła także swojego głosu głównej bohaterce bajki Mniam!. W 2018 roku swoją twarzą reklamowała szósty sezon serialu Orange is the new black wyprodukowanego przez platformę Netflix. Magda Gessler jest właścicielką i współwłaścicielką wielu restauracji, między innymi: Alle Gloria, Fukier, Zielnik, Polka, cukiernia Słodki Słony.
Życie prywatne
Podczas studiów w Madrycie poznała swojego pierwszego męża, niemieckiego korespondenta prasowego Volkharta Müllera, który zmarł na raka. Owocem tego związku jest syn Tadeusz. Drugim mężem Gessler był restaurator Piotr Gessler, jednak para rozwiodła się. Z drugim mężem celebrytka ma córkę, Larę. Zarówno córka, jak i syn poszli w ślady matki i spełniają się zawodowo w branży gastronomicznej. Jeszcze w trakcie małżeństwa z Piotrem, Magda zakochała się w kelnerze z ich wspólnej restauracji, młodszym o 13 lat Mariuszu Diakowskim. Małżeństwo nie przetrwało tego głośnego skandalu, a Magda zostawiła Gesslera. Jej związek z Diakowskim zakończył się po siedmiu latach. Później związana była z aktorem, Piotrem Adamczykiem. Obecnie jej partnerem życiowym jest Waldemar Kozerawski. Magda Gessler przez lata swojej obecności w show biznesie dała się poznać jako bezkompromisowa, silna i konsekwentna kobieta. To właśnie dzięki tym cechom stała się jedną z najpopularniejszych polskich restauratorek, stale odnoszącą sukcesy i cieszącą się sympatią fanów.
Podobne biografie i życiorysy
Źródła
Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Serecki.
Komentarze