899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Artur Żmijewski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Artura Żmijewskiego

Artur Żmijewski jest polskim aktorem filmowym, telewizyjnym i teatralnym. Urodził się 10 kwietnia 1966 roku w Radzyminie.

Wyksztalcenie

W 1990 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie.

Kariera aktorska

Po raz pierwszy pojawił się na wielkim ekranie w 1984 roku w filmie Dzień czwarty. W Teatrze Telewizji zadebiutował rolą Stefana w spektaklu Lekarz bezdomny. Przez całe lata 90. Żmijewski regularnie grał w najbardziej znanych polskich filmach, jednak przełom w jego karierze przyniósł serial Na dobre i na złe. Angaż do tej produkcji przyniósł mu ogromną popularność i zdefiniował kolejne lata pracy zawodowej, bowiem w postać doktora Jakuba Burskiego wcielał się przez niemal 13 lat. Polacy pokochali serial opowiadający o życiu i perypetiach lekarzy z Leśnej Góry, a wraz z nim całą występującą w nim obsadę. Żmijewskiemu z czasem coraz trudniej było pogodzić rolę doktora Burskiego z pracą na planie Ojca Mateusza, więc w 2012 roku postanowił odejść z Na dobre i na złe. Artur mimo odnoszenia sukcesów w branży telewizyjnej, jednak jest przede wszystkim aktorem filmowym. Jego dorobek w tej kategorii jest imponujący, a on sam uznawany jest za jednego z lepszych aktorów dramatycznych w Polsce. Przez lata swojej kariery wystąpił w bardzo wielu znanych filmach zarówno niszowych, jak i kinowych. Największą popularność zdobył między występom w filmach takich jak Nigdy w życiu!, Wszyscy jesteśmy Chrystusami, Katyń, Mój rower, Atak paniki czy wszystkie części najbardziej znanej serii Władysława Pasikowskiego – Psy. Aktor jest wciąż bardzo aktywny zawodowo i łączy pracę telewizyjną, filmową i teatralną.

Ojciec Mateusz

Pracując jeszcze na planie Na dobre i na złe aktor otrzymał szansę zagrania kolejnej przełomowej w jego karierze roli. Wcielił się w postać księdza rozwiązującego kryminalne zagadki Sandomierza. Serial o księdzu-detektywie zapewnił Żmijowskiemu spore zyski i sympatię widzów. W tytułową rolę wciela się od 2008 roku. Aktor nie tylko gra tytułową rolę, ale również reżyseruje niektóre odcinki.

Działalność charytatywna

Aktor w szczytnych celach wykorzystuje swoją popularność. Od roku 2007 pełni funkcję ambasadora dobrej woli UNICEF. Bardzo aktywnie angażuje się w działalność organizacji. Do tej pory był na misji w Etiopii i Mali, wspierał akcje „Na ratunek dzieciom w Kongo”, kampanię dla Sudanu Południowego czy projekt „Reszta w Twoich rękach”. Brał udział w Błękitnym Marszu Pokoju ONZ, a także w szeregu mniejszych inicjatyw. Żmijewski realizuje kampanie społeczne i spotyka się z mediami, pragnąc uświadamiać społeczeństwo o problemach, jakie dotykają ludzkość na świecie.

Życie prywatne

Artur Żmijewski unika skandali i od początku kariery oddziela swoje życie prywatne od zawodowego. Nieczęsto można go spotkać na imprezach branżowych, a tym bardziej na ściankach. W 1992 roku ożenił się z Pauliną Petrykat. Mają troje dzieci: córkę Ewę oraz dwóch synów – Karola i Wiktora. Para uchodzi za jedno z najbardziej wzorowych małżeństw w show-biznesie.

Wybrana filmografia

  • 1989: Lawa – Gustaw/Konrad
  • 1989: Ostatni dzwonek – Jackowski
  • 1989: Stan posiadania – Tomasz
  • 1991: Trzy dni bez wyroku – Adam Niedzicki „Mruk”
  • 1991: Ferdydurke – Kopyrda
  • 1991: Panny i Wdowy – Bradecki, zesłaniec na Syberii
  • 1994: Psy II: Ostatnia krew – Radosław Wolf
  • 1995: Ekstradycja – Wiesiek Cyrk
  • 1995: Gnoje – Czesiek
  • 1996: Ucieczka Gyula – Molnar
  • 1998: Gniew – Paweł
  • 1998: Demony wojny według Goi – Biniek
  • 1999–2012: Na dobre i na złe – chirurg Jakub Burski
  • 2001: W pustyni i w puszczy – Władysław Tarkowski
  • 2004: Ławeczka – Piotr Kot
  • 2004: Nigdy w życiu! – Adam
  • 2006: Bezmiar sprawiedliwości – Jerzy Kuter
  • 2007: Katyń – Andrzej, rotmistrz 8. Pułku Ułanów
  • 2007: Odwróceni – podinspektor Paweł Sikora
  • 2007: Świadek koronny – podinspektor Paweł Sikora
  • 2008–: Ojciec Mateusz – Mateusz Żmigrodzki
  • 2010: Mała matura 1947 – Tadeusz Taschke
  • 2012: Mój rower – Paweł Starnawski
  • 2013: Oszukane – Janusz Szarucki
  • 2016: Pitbull. Niebezpieczne kobiety – „Szelka”
  • 2017: Najlepszy – ojciec Jerzego
  • 2017: Atak paniki – Andrzej
  • 2018: Dom pełen życia – Stefan Malinowski
  • 2019: Odwróceni. Ojcowie i córki – Paweł Sikora
  • 2019: Czarny mercedes – mecenas Karol Holzer

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

42 − = 37

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Ja Fryta.