737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Andy Samberg życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Andy'ego Samberga

    Andy Samberg, a właściwie David Andrew Samberg, jest amerykańskim aktorem komediowym. Urodził się 18 sierpnia 1978 roku w Mill Valley w stanie Kalifornia.

  2. Wykształcenie

    W 1996 roku ukończył Berkeley High School. Następnie poszedł do collage’u UC Santa Cruz, a po dwóch latach przeniósł się na studia do Nowojorskiej Szkoły Filmowej.

  3. Kariera

    Od dziecka wykazywał talent aktorski, szczególnie dobrze wychodziło mu rozśmieszanie rodziny i kolegów. Jego zamiłowanie do komedii rozbudził amerykański program satyryczny Saturday Night Live, którego widzem był już jako mały chłopiec. Jako młody chłopak występował w szkolnych przedstawieniach. Swoją edukację kierował początkowo w kierunku pisarstwa, następnie postanowił poświęcić się filmografii. Na studiach filmowych kręcił i nagrywał eksperymentalne filmy. Wciąż marząc o karierze komika, występował w różnego rodzaju klubach i knajpach, dołączając do grona społeczności stan-upowej. W 2005 roku spełniło się jego marzenie z dzieciństwa i wygrał przesłuchanie do Saturday Night Live, gdzie występował w latach 2005–2012. W międzyczasie grywał drugoplanowe role w komediach, takich jak: Stary, kocham cię, To tylko seks, Ilu miałaś facetów czy Straż sąsiedzka. Po 7 sezonach w SNL postanowił odejść z programu i skupić się na graniu w filmach. Dzięki programowi Andy poznał największych twórców i aktorów komediowych w Hollywood, a znajomości te pozwoliły mu na rozwinięcie kariery. Jedną z takich znajomości zawarł z na przykład z Adamem Sandlerem, który obsadził go w swoim filmie Spadaj, tato w jednej z głównych ról. Rok po odejściu z SNL Andy otrzymał angaż w serialu komediowym Brooklyn 9-9, gdzie wciela się w jedną z głównych ról, detektywa Jacka Peralty, za którą w 2014 roku otrzymał Złotego Globa w kategorii „Najlepszy aktor w serialu komediowym”. Produkcja okazała się wielkim hitem i kontynuowana jest do dziś. W kolejnych latach Samberg systematycznie powiększał swój dorobek filmowy, występując w takich filmach jak: Jeszcze większe dzieci, Sąsiedzi, Siedem dni w piekle czy Popstar: Never Stop Never Stopping. Gwiazdor jest także aktorem dubbingowym, swojego głosu użyczał w bajkach: Klopsiki i inne zjawiska pogodowe, Hotel Transylwania i Bociany.

  4. Życie prywatne

    W 2013 roku, po pięciu latach związku, Samberg ożenił się z muzyczką, Joanną Newsom. W 2017 roku parze urodził się syn.

  5. Wybrana filmografia

    • 2007: Hot Rod – Rod Kimble
    • 2008: Nick i Norah – bezdomny
    • 2009: Stary, kocham cię – Robbie Klaven
    • 2011: To tylko seks – Quincy
    • 2011: Ilu miałaś facetów – Gerry Perry
    • 2012: Celeste i Jesse. Na zawsze razem – Jesse Abrams
    • 2012: Spadaj tato – Todd/Han Solo
    • 2012: Straż sąsiedzka – rutynowy onanista
    • 2013: Jeszcze większe dzieci – Cheerleader
    • 2013: Do zaliczenia – Van King
    • 2014: Sąsiedzi – Toga
    • 2016: Popstar: Never Stop Never Stopping – Conner Kid Conner Friel/Conner4Real
    • 2017: Jedź dziesiątką – Johnny
    • 2017: Miś Brigsby – Eric
    • 2020: Palm Springs – Nyles

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 5 = 4

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Uproxx.