708 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Richard Gere życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Richarda Gere'a

    Richard Gere jest amerykańskim aktorem Urodził się 31 sierpnia 1949 roku w Filadelfii.

  2. Wykształcenie

    Po otrzymaniu stypendium sportowego zapisał się na studia w wydziale filozofii i dramatu na Uniwersytecie Stanowym Massachusetts. Jednak po dwóch latach nauki porzucił studia i założył zespół rockowy.

  3. Kariera

    Zadebiutował w 1973 roku w serialu telewizyjnym Chelsea D.H.O. Już dwa lata później otrzymał pierwszą rolę w produkcji filmowej pt. Raport dla komisarza. Bardzo szybko został dostrzeżony przez twórców filmowych i zaczął otrzymywać kolejne propozycje. W początkowym okresie swojej kariery zagrał między innymi w dramacie W poszukiwaniu idealnego kochanka, melodramacie wojennym, Jankesi oraz filmie Niebiańskie dni. W międzyczasie występował również na Broadwayu. Wraz z kolejnymi filmami i rolami stawał się jednym z czołowych aktorów w Hollywood. Popularność zdobył głównie dzięki występom w komediach romantycznych: Pretty Woman i Uciekająca panna młoda oraz melodramacie Rycerz króla Artura i filmie sensacyjnym Szakal. W 2003 roku za rolę adwokata w komedii kryminalno-muzycznej Chicago otrzymał statuetkę Złotego Globu. W tym samym roku wystąpił również w thrillerze Przepowiednia oraz dramacie Adriana Lyne'a pt. Niewierna. W 2004 roku zasłynął występem w komedii romantycznej Zatańcz ze mną z Susan Sarandon i Jennifer Lopez.

  4. Życie prywatne

    Przez wiele lat uchodził przez lata za jednego z największych amantów Hollywood. Był trzykrotnie żonaty. Pierwszą wybranką Gere'a została modelka Cindy Crawford. Małżeństwo zakończyło się jednak po 4 latach. Kolejną miłością i żoną gwiazdora została modelka i aktorka, Carey Lowell, z którą ma syna Homera Jamesa Jigme. Para rozwiodła się po 14 latach wspólnego życia. W kwietniu 2018 roku aktor poślubił młodszą o 33 lata hiszpańską aktywistkę – Alejandrę Silvę, z którą ma dwoje dzieci.

  5. Filmografia

    • 1975: Raport dla komisarza – Billy
    • 1977: W poszukiwaniu idealnego kochanka – Tony Lopanto
    • 1978: Bracia krwi – Thomas „Stony” De Coco
    • 1979: Jankesi – Matt Dyson
    • 1980: Amerykański żigolak – Julian Kaye
    • 1982: Oficer i dżentelmen – Zack Mayo
    • 1984 Cotton Club – Dixie Dwyer
    • 1985: Król Dawid – Dawid
    • 1986: Bez litości – Eddie Jillette
    • 1990: Wydział wewnętrzny – Dennis Peck
    • 1990: Pretty Woman – Edward Lewis
    • 1992: Diagnoza zbrodni – dr Isaac Barr
    • 1993: Mr. Jones – Pan Jones
    • 1995: Rycerz króla Artura – Lancelot
    • 1996: Lęk pierwotny – Martin Vail
    • 1999: Uciekająca panna młoda – Ike Graham
    • 2002: Przepowiednia – John Klein
    • 2002: Chicago – Billy Flynn
    • 2004: Zatańcz ze mną – John Clark
    • 2007: W pogoni za zbrodniarzem – Simon Hunt
    • 2008: Noce w Rodanthe – dr Paul Flanner
    • 2009: Mój przyjaciel Hachiko – profesor Parker Wilson
    • 2012: Arbitraż – Robert Mille
    • 2015: Drugi Hotel Marigold – Guy Chambers
    • 2016: Norman – Norman Oppenheimer
    • 2017: Kolacja – Stan Lohman

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

60 + = 64

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z www.commons.wikimedia.org. Jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Mireille Ampilhac.