737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Katarzyna Warnke życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Katarzyny Warnke

    Katarzyna Warnke jest polską aktorką. Urodziła się 30 listopada 1976 roku w Grudziądzu.

  2. Wykształcenie

    Studiowała historię sztuki, ale rzuciła ten kierunek, by poświęcić się aktorstwu. W 2002 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

  3. Kariera

    Już w czasie studiów Warnke skupiała się głównie na pracy w teatrze. Do 2008 roku związana była z Teatrem Starym w Krakowie. Zagrała tam, między innymi, w spektaklach Kutza, Wajdy czy Klaty. Następnie rozpoczęła pracę w warszawskim Teatrze Nowym, a w latach od 2016 do 2017 występowała w sztukach wystawianych w Teatrze Studio. W teatrze Warnke jest nie tylko aktorką, ale też reżyserką. W 2013 roku premierę miał reżyserowany przez nią spektakl Uwodziciel. Równocześnie do rozwoju swojej kariery w teatrze Warnke grywała pomniejsze role w filmach i serialach. Ma na swoim koncie epizodyczne role w takich produkcjach jak: Teraz albo nigdy!, Hotel 52, Lekarze, Ojciec Mateusz, Na noże, Na dobre i na złe. W latach 2012–2013 aktorka występowała jako asystentka Wojciecha Manna w prowadzonym przez niego programie Kocham to, co lubię. Przełomem w karierze Katarzyny Warnke była główna rola w filmie W spirali w 2015 roku. Dwa lata później dostała angaż do filmu Patryka Vegi Botoks. Rola lekarki Magdy sprawiła, że jej kariera nabrała tempa. Rok później wystąpiła w Kobietach Mafii tego samego reżysera. Dorobek filmowy aktorki szybko się powiększał, w kolejnych latach zagrała w takich filmach jak Ach śpij kochanie, Pan T., Love machines czy Kobiety Mafii II.

  4. Życie prywatne

    W 2004 roku wyszła za mąż za fotografa Krzysztofa Rawskiego. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu i para rozstała się w 2010 roku. Wspólnie mają syna, Mateusza. W 2013 roku Warnke poznała aktora, Piotra Stramowskiego, z którym trzy lata później wzięła ślub. W 2019 roku parze urodziło się dziecko.

  5. Wybrana filmografia

    • 1998: Złotopolscy – fanka Kacpra Złotopolskiego vel Górniaka
    • 2004: M jak miłość – studentka (odc. 209)
    • 2008–2009: Teraz albo nigdy! – Dana, matka Zdenki
    • 2013–2014: Lekarze – Iza Wanat, żona Piotra
    • 2014: Między nami dobrze jest – Monika
    • 2014: Dzień dobry, kocham się – szefowa Basi
    • 2015: W spirali – Agnieszka
    • 2015: Uwikłani – Nina Szulińska
    • 2016: Na noże – piosenkarka Agnieszka „Ines”
    • 2016: Dark Crimes – moderatorka konferencji prasowej Kozłowa
    • 2017: Botoks – doktor Magda
    • 2017: Ach śpij kochanie – Helena Mazurkiewicz, była żona Władysława
    • 2018: Kobiety mafii – Anna Ostrowska, żona Cienia
    • 2019: Pan T. – nauczycielka biologii
    • 2019: Love machines – kobieta przy bankomacie
    • 2019: Kobiety mafii II – Anna Ostrowska

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

59 + = 65

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: SEPHORA Polska.