737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Piotr Stramowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Piotra Stramowskiego

    Piotr Stramowski jest polskim aktorem. Urodził się 17 września 1987 roku w Warszawie.

  2. Wykształcenie

    Przez rok studiował w Wyższej Szkole Komunikowania i Mediów Społecznych im. Jerzego Giedroycia w Warszawie o profilu aktorskim.W 2012 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

  3. Kariera

    Przed kamerą zadebiutował w 2008 roku epizodyczną rolą w serialu Ojciec Mateusz. Rok później zagrał w serialu Siostry, a w ciągu kolejnych lat grywał niewielkie role w polskich serialach, takich jak: Hotel 52, Komisarz Alex, Chichot losu, Przepis na życie oraz Julia. W 2012 roku dołączył do obsady serialu Na dobre i na złe, gdzie przez dłuższy czas wcielał się w rolę psychiatry, Szymona. Rok później otrzymał szansę zagrania jednej z głównych ról w serialu 2XL. Prawdziwym przełomem okazał się angaż do produkcji Patryka Vegi Pitbull. Nowe porządki, w której wcielił się w główną rolę. Na jej potrzeby Stramowski obciął włosy na irokeza, zapuścił brodę oraz zrobił sobie prawdziwy tatuaż. Film odniósł wielki sukces w Polsce i zapewnił Stramowskiemu rozpoznawalność i kolejne propozycje filmowe. W postać policjanta Majami aktor wcielił się ponownie w drugiej części hitu zatytułowanej Pitbull. Niebezpieczne kobiety. W 2017 roku wystąpił w kolejnej produkcji Vegi pod tytułem Botoks. Rok później Stramowski zagrał w komedii romantycznej Narzeczony na niby. W kolejnych latach wystąpił jeszcze w takich filmach jak: Po prostu przyjaźń, Kobiety mafii, Sługi wojny, Fighter i Bad boy. Równocześnie do rozwoju swojej kariery filmowej aktor występował na deskach teatru. Obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych aktorów w Polsce.

  4. Życie prywatne

    W 2016 roku ożenił się z aktorką Katarzyną Warnke. Ich związek od samego początku jest bardzo medialny i wzbudza wiele emocji. Jednym z powodów zainteresowania, jakie wzbudzają jest fakt, że Warnke jest starsza od męża o dziesięć lat. W 2019 roku parze urodziło się dziecko.

  5. Wybrana filmografia

    • 2015: W spirali – Krzysztof
    • 2016: Po prostu przyjaźń – Kamil
    • 2016: Pitbull. Nowe porządki – komisarz Dariusz Wolkowski „Majami”
    • 2016: Pitbull. Niebezpieczne kobiety – Darek „Majami”
    • 2016: Prawdziwe zbrodnie – policjant obsługujący wariograf
    • 2017: Katyń – Ostatni świadek – Andrzej Nowak
    • 2017: Botoks – Michał
    • 2018: Odnajdę cię – Grzegorz Szutra
    • 2018: Narzeczony na niby – Szymon Pawłowski
    • 2018: Kobiety mafii – Michał Marecki „Żywy”
    • 2019: Sługi wojny – komisarz Samborski „Sambor”
    • 2019: Solid Gold – Adamski
    • 2019: Fighter – Tomasz Janicki
    • 2020: Bad Boy – Twardy

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

79 + = 81

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Prometheus1.