1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Julia Kijowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Julii Kijowskiej

Julia Kijowska jest polską aktorką. Urodziła się 16 marca 1981 roku.

Wykształcenie

W 2005 roku ukończyła warszawską Akademię Teatralną.

Kariera

Początki kariery Julii wiążą się z działalnością teatralną. W latach 2006-2012 była aktorką Teatru Dramatycznego, a od 2013 należy do zespołu warszawskiego Teatru Ateneum.

W międzyczasie skupiała się na karierze filmowej. Pierwszą rolą na dużym ekranie była ta w dramacie Boisko bezdomnych w 2008 roku. Jeszcze w tym samym roku wystąpiła w filmie 0_1_0. Dwa lata później zagrała w Wenecji w reżyserii Jana Jakuba Kolskiego oraz Linczu Krzysztofa Łukaszewicza.

Przełomowy okazał się dla niej rok 2011, kiedy otrzymała szasnę zagrania w wojennej produkcji W ciemności w reżyserii Agnieszki Holland. Wcieliła się tam w rolę Chaja, za którą otrzymała nominację do nagrody im. Zbyszka Cybulskiego. Bardzo szybko posypały się kolejne propozycje filmowe - wystąpiła u boku Marcina Dorocińskiego w głównej roli w dramacie Miłość w reżyserii Sławomira Fabickiego oraz Serce, serduszko Jana Jakuba Kolskiego . W 2013 roku swoją grą aktorską zwróciła uwagę Wojciecha Smarzowskiego, który zatrudnił ją do swoich dwóch projektów: wystąpiła w Drogówce Pod mocnym aniołem.

W kolejnych latach można ją było zobaczyć w krótkometrażowce Klary Kochańskiej zatytułowanej Lokatorki, thrillerach Sługi boże i Czerwony pająk oraz Zjednoczonych stanach miłości.

Popularność wśród widzów przyniosły jej również występy w polskich serialach. Na srebrnym ekranie zadebiutowała w 2006 roku w familijnej Rodzinie zastępczej. Później można ją było oglądać w: Egzaminie z życia, Hotelu 52, Ojcu Mateuszu, Głębokiej wodzie, Kodzie genetycznym i Rysie.

Życie prywatne

Ojcem aktorki jest reżyser Janusz Kijowski a bratem operator Jakub Kijowski.

Niewiele wiadomo o jej życiu uczuciowym i osobistym. Julia rzadko pojawia się publicznie na wydarzeniach branżowych. Kijowska skupia przede wszystkim na pracy zawodowej i medialnie to właśnie z nią chce być kojarzona.

Wybrana filmografia

  • 2008: Boisko bezdomnych – Kaśka, siostra Alka
  • 2010: Wenecja – Klaudyna, ciotka Marka
  • 2010: Lincz – dochodzeniowa
  • 2011: W ciemności – Chaja
  • 2012: Miłość – Maria Niedzielska
  • 2013: Drogówka – posterunkowa Maria Madecka
  • 2014: Serce, serduszko – Kordula
  • 2014: Pod mocnym aniołem – Ona
  • 2014: Matka – Anna
  • 2015: Czerwony pająk – Danka
  • 2016: Zjednoczone stany miłości – Agata
  • 2016: Sługi boże – policjantka Anna Wittesch
  • 2016: Truskawkowe dni – Agnieszka
  • 2018: Nina – Nina
  • 2018: Via Carpatia – Julia
  • 2019: Żelazny most – Magda
  • 2020: Fisheye – Anna Waterman

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

25 + = 31

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Paul Katzenberger