1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Bartosz Żukowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Bartosza Żukowskiego

Bartosz Żukowski jest polskim aktorem. Urodził się 9 czerwca 1975 roku w Warszawie.

Wykształcenie

Jest absolwentem Studia Teatralnego przy Teatrze Ochoty w Warszawie. Studiował prawo w Europejskiej Wyższej Szkole Prawa i Administracji w Warszawie. Zaczął studia na PWST w Warszawie, ale nigdy ich nie ukończył.

Kariera

Zadebiutował w 1992 roku jako podwładny Kosiora w filmie Pierścionek z orłem w koronie. Od tamtej pory nie narzekał na brak propozycji pracy, wcielając się głownie niewielkie role drugoplanowe. Mając zaledwie 18 lat zagrał już w kilku filmach: Samowolce, Pożegnaniu z Marią, Palcu bożym i Dwóch księżycach. W kolejnych latach jego filmografia konsekwentnie się powiększała, a on sam zagrał w takich tytułach jak: Tato w reżyserii Macieja Ślesickiego, Cwał Krzysztofa ZanussiegoSzamanka Andrzeja Żuławskiego.

W 1999 roku, gdy dołączył do obsady sitcomu Świat według Kiepskich, nastąpił przełom w karierze młodego aktora. Dał się wtedy poznać szerzej publiczności i zyskał sympatię widzów. Od tamtej pory jednak już na zawsze zapamiętany był jako Walduś Kiepski i z tą łatką nadal próbował rozwijać swoją karierę. Na planie serialu spędził początkowo 6 lat, w międzyczasie grając w teatrze i pojawiając się sporadycznie na większym ekranie. W 2006 roku wystąpił w takich produkcjach jak: Tylko mnie kochaj, Summer love, Jasne błękitne okna i Czeka na nas świat. W tym samym roku zrezygnował z dalszej gry na planie Świata według Kiepskich. Na kilka lat zawiesił karierę aktorską i wyjechał do Niemiec, gdzie pracował w konsulacie w Kolonii. Do Polski powrócił po 6 latach. Wystąpił w kilku polskich serialach, takich jak: Pierwsza miłość, Ojciec Mateusz, Komisarz Alex. W 2011 roku ponownie wcielił się w rolę Waldka Kiepskiego.

Od 2018 roku Żukowski wystąpił w trzech produkcjach: Jak pokonać kaca, Audsajder oraz Raz, jeszcze raz.

Życie prywatne

W przeszłości był związany z aktorką Violettą Arlak. Następnie ożenił się z Ewą Coll. Małżeństwo nie przetrwało jednak próby czasu i para postanowiła się rozwieść. Mają wspólnie córkę Polę. Małżonkowie rozstali się w atmosferze skandalu - kobieta oskarżyła bowiem aktora o przemoc i ujawniła, że musi spłacać jego długi.

Aktor aktywnie działa na rzecz zwierząt i ich praw w „Pogotowiu dla zwierząt”. Często promuje publicznie ten rodzaj wolontariatu.

Wybrana filmografia

  • 1992: Pierścionek z orłem w koronie – podwładny Kosiora
  • 1993: Samowolka – kelner Grzelak
  • 1993: Pożegnanie z Marią – żołnierz
  • 1993: Dwa księżyce – syn Ludwisia
  • 1994: Zawrócony – chłopak
  • 1994: Molly – Igor, wspólnik Dominika
  • 1995: Tato – asystent reżysera
  • 1995: Cwał – robotnik na akademii
  • 1996: Szamanka – student AGH
  • 1996: Nocne graffiti – żołnierz
  • 1999-2005, od 2011: Świat według Kiepskich – Waldemar Kiepski
  • 1999: Pierwszy milion – Witold Hoffman
  • 1999: Krugerandy – Mucha
  • 2003: Ubu Król – Józek
  • 2004: Atrakcyjny pozna panią... – sołtys Wojtuś
  • 2005: Lawstorant – więzień
  • 2006: Tylko mnie kochaj – posterunkowy
  • 2006: Summer love – blondyn
  • 2006: Jasne błękitne okna – Kamil
  • 2006: Czeka na nas świat – Sproket, kolega Piotra
  • 2007: Tylko miłość – gangster Mariusz "Korba"
  • 2008: Skorumpowani – chemik Cygara
  • 2008: Pora mroku – Thorn
  • 2008: Niezawodny system – Mietek, pomocnik komornika
  • 2009: Dom zły – Hawryluk
  • 2012: Obława – Waniek
  • 2012: Hotel 52 – Jurek (odc. 64)
  • 2013: Drogówka – Wójcik
  • 2014: Ojciec Mateusz – Jaro (odc. 155)
  • 2015: Moje córki krowy – uzdrowiciel
  • 2015: Komisarz Alex – Nowak (odc. 86)
  • 2017: Serce nie sługa – prawnik
  • 2018: Zabawa zabawa – wujek Magdy
  • 2018: Trzecia połowa – piłkarz drużyny przeciwnej (odc. 1)
  • 2018: Ojciec Mateusz – Andrzej Kowal (odc. 255)
  • 2018: Jak pokonać kaca – Łukasz
  • 2018: Audsajder – więzień
  • 2020: Raz, jeszcze raz – Mikser

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 45 = 46

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Sławek