1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Jennifer Lawrence życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence jest amerykańską aktorką. Urodziła się 15 sierpnia 1990 roku w Indian Hills.

Kariera

Kariera aktorska Lawrence rozpoczęła się bardzo wcześnie, bowiem pierwszy raz pojawiła się na ekranie, gdy miała 14 lat. Jej debiutanckim filmem były Granice miłości w reżyserii Guillermo Arriagi. Za rolę w tej produkcji otrzymała w 2008 roku nagrodę na Festiwalu Filmowym w Wenecji. Następnie początkująca aktorka zagrała w serialu Terapia domowa, za którą otrzymała Nagrodę Młodych Artystów. Początkowo grała właśnie w produkcjach serialowych, ale bardzo szybko zaczęła otrzymywać poważniejsze propozycje współpracy. Zagrała główną rolę w filmie The Poker House u boku Selmy Blair, a następnie przyszedł czas na film, który sprawił, że Lawrence zaczęła być dostrzegana przez fanów i twórców filmowych na całym świecie. Chodzi o film Do szpiku kości z 2010 roku za rolę w którym była nominowana do takich prestiżowych nagród jak: Independent Spirit Awards, Złoty Glob, Satelita, Nagroda Gildii Aktorów Ekranowych, a także Oscara dla najlepszej aktorki pierwszoplanowej.

Jej kariera nabrała rozpędu i wkrótce dołączyła do obsady komiksowej megaprodukcji X-Men: Pierwsza klasa. W tym samym roku wystąpiła jeszcze w dwóch filmach: Podwójnym życiu i Do szaleństwa. W 2012 roku Lawrence wcieliła się w postać Katniss Everdeen w adaptacji uwielbianej przez nastolatki na całym świecie powieści Igrzyska śmierci. Występ w tej produkcji sprawił, że stała się jedną z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawanych aktorek na świecie. W kolejnych latach wystąpiła w jeszcze w 3 filmach tej serii.

Rok później odebrała statuetkę Oscara za spektakularny występ w filmie Poradnik pozytywnego myślenia, gdzie zagrała u boku Roberta De Niro i Bradleya Coopera. Sam film osiągnął olbrzymi sukces, w sumie zdobywając 8 nominacji do tej prestiżowej nagrody filmowej.

W kolejnych latach Jennifer kontynuowała dobrą passę, będąc już jedną z najbardziej rozchwytywanych aktorek Hollywood. Widzowie mogli ją podziwiać w American Hustle, X-Men: Przeszłość, która nadejdzie, Joy, Pasażerach i głośnym filmie Mother!. W 2018 roku wcieliła się w postać szpiega w thrillerze Czerwona jaskółka.

Obecnie na premiery oczekują aż 4 filmy z udziałem aktorki. Lawrence jest uznawana za jedną z najbardziej utalentowanych aktorek młodego pokolenia, lista filmów z jej udziałem stale rośnie, a żaden z nich nie może przejść bez echa.

Życie prywatne

Przez kilka lat była w związku z aktorem, Nicolasem Holtem. Para była nawet zaręczona. Przez długi czas byli jedną z najbardziej lubianych par show-biznesu. Jednak w 2016 roku doszło do ich rozstania. W 2017 roku aktorka zaczęła spotykać się ze starszym o 20 lat reżyserem Darrenem Aronfoskym, ale relacja ta przetrwała tylko kilka miesięcy. Od 2018 roku Lawrence jest w związku z dyrektorem galerii sztuki Cookiem Maroneyem, z którym zaręczyła się w lutym 2019 roku.

Wybrana filmografia

  • 2008: Garden Party – Tiffany
  • 2008: Granice miłości – Mariana
  • 2010: Do szpiku kości – Ree Dolly
  • 2011: Podwójne życie – Norah
  • 2011: Do szaleństwa – Sam
  • 2012: Dom na końcu ulicy – Elissa
  • 2012: Igrzyska śmierci – Katniss Everdeen
  • 2012: Poradnik pozytywnego myślenia – Tiffany Maxwell
  • 2013: American Hustle – Rosalyn Rosenfeld
  • 2013: Igrzyska śmierci: W pierścieniu ogniia – Katniss Everdeen
  • 2014: X-Men: Przeszłość, która nadejdzie – Raven Darkholme / Mystique
  • 2014: Serena – Serena Pemberton
  • 2014: Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1 – Katniss Everdeen
  • 2015: Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 2 – Katniss Everdeen
  • 2015: Joy – Joy Mangano
  • 2016: Pasażerowie – jako Aurora Lane
  • 2017: Mother! – Matka
  • 2018: Czerwona jaskółka – Dominika Egorova
  • 2019: X-Men: Mroczna Phoenix – Raven Darkholme / Mystique

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

47 − = 46

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: