888 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Bradley Cooper życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Bradleya Coopera

Bradley Cooper jest amerykańskim aktorem, reżyserem i producentem filmowym. Urodził się 5 stycznia 1975 roku w Filadelfii.

Wykształcenie

W 1997 ukończył z wyróżnieniem filologię angielską na Uniwersytecie Georgetown. Następnie przeprowadził się do Nowego Jorku, gdzie ukończył Actors Studio Drama School i otrzymał tytuł magistra sztuk pięknych.

Początki kariery

Debiutem aktorskim Bradleya był występ w jednym z odcinków serialu Seks w wielkim mieście, gdy był jeszcze studentem. Bardzo szybko został zauważony w środowisku filmowym i zaczął pojawiać się w kolejnych produkcjach.

Rozwój kariery

W następnych latach wystąpił w produkcjach, takich jak: Agentka o stu twarzach, Dotyk zła, Miłość na zamówienie, Zakochany Nowy Jork czy Wszystko o Stevenie.
W 2006 roku zadebiutował na deskach Brodwayu u boku Julie Roberts w spektaklu Three Days of Rain. Natomiast rola w sztuce Człowiek Słoń przyniosła mu nominacje do Tony Award i Drama Desk Award.

Przełomowym momentem w karierze Bradleya okazał się występ w kasowym hicie Kac Vegas w 2009 roku. Komedia okazała się wielkim sukcesem na całym świecie i w rezultacie doczekała się dwóch kontynuacji. Rola Phila Wennecka otworzyła Bradleyowi drogę do kariery.

W 2012 roku Cooper zagrał jedną z głównych ról w ekranizacji książki Poradnik pozytywnego myślenia o tym samym tytule. Występ w tym filmie przyniósł mu nominację do Oscara, a on sam stał się jednym z najbardziej rozchwytywanych aktorów Hollywood.

Aktor był nominowany do Oscara jeszcze dwa razy – za rolę agenta FBI w filmie American Hustle. Jak się skubie w Ameryce z 2013 roku oraz za główną rolę w Snajperze z roku 2014.

W 2018 roku napisał scenariusz i wyreżyserował muzyczny dramat Narodziny gwiazdy, w którym też zagrał rolę pierwszoplanową u boku Lady Gagi. Film okazał się wielkim sukcesem, a piosenka przewodnia otrzymała nagrodę Grammy i była nominowana do Oscara.

Życie prywatne

Do 2007 roku Bradley Cooper był mężem aktorki i tancerki, Jennifer Esposito. W 2015 roku związał się z modelką Iriną Shayk, z którą ma córkę, Leę De Seine. Para rozstała się jednak w 2019 roku, po podejrzeniach, że aktor ma romans z koleżanką z planu, Lady Gagą.

Wybrana filmografia

  • 2001: Morderstwo w sieci – Travis Patterson
  • 2005: Polowanie na druhny – Zachary „Sack” Lodge
  • 2005: Miłość na zamówienie – Demo
  • 2008: Kobiety pragną bardziej – Ben Gunders
  • 2009: Przypadek 39 – Douglas J. Ammes
  • 2009: Kac Vegas – Phil Wenneck
  • 2011: Kac Vegas w Bangkoku – Phil Wenneck
  • 2011: Jestem Bogiem – Eddie Morra
  • 2012: Poradnik pozytywnego myślenia – Pat Solitano Junior
  • 2013: Kac Vegas 3 – Phil Wenneck
  • 2014: Strażnicy Galaktyki – Rocket (głos)
  • 2014: Snajper – Chris Kyle
  • 2015: Joy – Neil Walke
  • 2018: Narodziny gwiazdy – Jackson Maine
  • 2018: Avengers: Wojna bez granic – Rocket (głos)
  • 2019: Avengers: Koniec gry – Rocket (głos)

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

56 − = 54

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org. Autorem zdjęcia jest Ian Smith. Zdjęcie zostało wykorzystane na podstawie licencji CC 2.0.