1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Karol Strasburger życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Karola Strasburgera

Karol Strasburger jest polskim aktorem i prezenterem telewizyjnym. Urodził się 2 lipca 1947 roku w Warszawie.

Wykształcenie

Studiował w Wyższej Szkole Morskiej w Szczecinie. Jest absolwentem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie.

Kariera

Zadebiutował na ekranie w serialu Kolumbowie w 1970 roku. Rola w produkcji telewizyjnej otworzyła mu furtkę do kolejnych angaży, dzięki czemu lata 70. były dla aktora bardzo pracowite. Zagrał wtedy w: Kłopotliwy gość, Jeszcze słychać śpiew. I rżenie koni, Agent nr 1 i serialach: Czarne Chmury oraz Karino. W 1975 roku wcielił się w pamiętną rolę Józefa Toliboskiego w serialu Noce i dnie, a jego scena zrywania przez nenufarów dla Barbary Niechcic przeszła do historii polskiej kinematografii. Rok później Strasburger wystąpił w kultowym serialu Polskie drogi. W 1985 roku wystąpił u Wiesława Saniewskiego w Sezonie na bażanty, a rok później pojawił się w czechosłowacko-fińskiej produkcji Poskromienie złośnika. Następnie można go było zobaczyć w takich produkcjach, jak: Wielki Szu, Umarłem, aby żyć, Wojna i miłość, Chichot Pana Boga, Panny i wdowy, Wszystko, co najważniejsze i Klan.

Równocześnie do rozwoju swojej kariery filmowej i serialowej występował na deskach teatralnych. Wystąpił między innymi w Królu Learze i Mordzie w katedrze w reżyserii Jerzego Jarockiego oraz Nocy Listopadowej i Operetce. Obecnie współpracuje z Teatrem Komedia i Teatrem Bajka w Warszawie.

Największą popularność i rozgłos przyniósł mu teleturniej Familiada, który prowadzi od 1994 roku. Zasłynął z tego, że każdy odcinek rozpoczynał do opowiedzenia anegdoty lub żartu. Od 2020 roku występuje w serialu M jak Miłość.

Inne działalności

W 2008 roku Strasburger wydał książkę zatytułowana Apetyt na życie, w której dzielił się autorskimi przepisami kulinarnymi. Wystąpił gościnnie w teledysku zespołu Afromental do utworu Rock&Rollin' Love. W 2018 roku Karol Strasburger wziął udział w pierwszej edycji programu Lepiej późno niż wcale, w którym znani dojrzali panowie związani z show-biznesem podróżowali po Japonii, a kolejne zadania, które musieli wykonywać miały przybliżyć im kulturę i tradycję tego kraju.

Życie prywatne

Prezenter trzykrotnie się żenił. Pierwszą żoną Karola była aktorka Barbara Burska, jednak małżeństwo nie przetrwało próby czasu. Drugi raz na ślubnym kobiercu stanął w 1981 roku, a jego wybranką była Irena Morcińczyk. Małżonka aktora zmarła w 2013 roku. Strasburger po kilku latach odnalazł szczęście u boku Małgorzaty Weremczuk, którą poślubił w 2019 roku. O jego nowym związku rozpisywały się media, ponieważ nowa miłość Karola jest od niego młodsza o 38 lat. Wkrótce urodziła się córka pary, Laura. 73-letni gospodarz Familiady niejednokrotnie podkreślał, że dobrze przemyślał decyzję o dojrzałym ojcostwie i jest szczęśliwy.

Wybrana filmografia

  • 1970: Kolumbowie – „Siwy”, bojownik AK
  • 1971: Agent nr 1 – Jerzy Iwanow-Szajnowicz, agent SOE
  • 1971: Kłopotliwy gość – milicjant
  • 1973: Czarne chmury – Paweł Odrowąż
  • 1974: Karino – Andrzej Stolarek
  • 1975: Noce i dnie – Józef Toliboski
  • 1980: Powstanie listopadowe 1830–1831 – Piotr Wysocki
  • 1982: Wielki Szu – Denel
  • 1987: Zabij mnie glino – członek bandy biorący udział w napadzie na pociąg
  • 1987: Wielki Wóz – porucznik Zygmunt Kaliński, jeniec Oflagu VII A Murnau
  • 1988–1991: W labiryncie – David Mayer
  • 1989: Modrzejewska – Dulemba
  • 1991: Panny i wdowy – redaktor naczelny pisma
  • 1992: Wszystko, co najważniejsze – Stefan Karski
  • 1996: Ekstradycja – Sasza Piłatow
  • 1997–2005: Klan – Marek Wagner
  • 2001: Kameleon – Staszek
  • 2006: Magda M. – Hubert Wilecki
  • 2007: Na Wspólnej – Szymon Lenbach
  • 2008: 39 i pół – Tadeusz Cichocki
  • od 2009: Pierwsza miłość – Karol Weksler
  • 2015: Komisarz Alex – Adam Sznajder
  • 2019: Miłość na zakręcie – Wiktor
  • od 2020: M jak miłość – Jerzy Argasiński

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 69 = 71

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta