884 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

James Corden życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Jamesa Cordena

James Corden jest brytyjskim aktorem i osobowością telewizyjną. Urodził się 22 sierpnia 1978 roku w Londynie.

Wykształcenie

Studiował w teatrze dramatycznym na Jackie Palmer Stage School, po czym uczęszczał na Holmer Green Senior School w High Wycombe. Zdecydował się nie kontynuować nauki na uniwersytecie.

Kariera

Mimo, że James jest Brytyjczykiem, jego kariera rozkwitła dopiero w Stanach Zjednoczonych. Zanim to się stało próbował swoich sił na wyspach. Jego debiutem była rola w serialu Fat Friends z Jamie Rymerem. Następnie zaczął pojawiać się gościnnie w brytyjskich serialach, takich jak Mała Brytania czy Doktor Who. Na dużym ekranie po raz pierwszy pojawił się w 2002 roku, występując w dwóch filmach: Bezdrożach serc oraz Wszystko albo nic. Udział w tych produkcjach otworzyły mu drogę do kolejnych ról drugoplanowych. W tym okresie zagrał między innymi w Miłosnej układance, Męskiej historii czy komedii romantycznej Heroes and Villains. W 2007 roku współtworzył, napisał i występował w serialu Gavin & Stacey, która została obsypana licznymi nagrodami, między innymi, prestiżową nagrodą BAFTA. W kolejnych latach grał role w mniej znanych produkcjach. Przełom w jego karierze nadszedł dopiero w 2013 roku, gdy otrzymał szansę zagrania głównej roli w filmie Masz talent. Corden wcielił się w rolę śpiewaka operowego, Paula Pottsa, laureata brytyjskiej edycji programu telewizyjnego Masz talent. Rola przyniosła mu popularność i otworzyła drogę do kariery w show biznesie. Zaczął pojawiać się z znanych produkcjach, u boku największych aktorów Hollywood. Jeszcze w tym samym roku zagrał drugoplanową rolę w filmie Zacznijmy od nowa, gdzie towarzyszył Keirze Knightley i Markowi Ruffalo. Prawdziwą śmietankę aktorską spotkał na planie kinowego musicalu Tajemnice lasu, gdzie zagrał jedną z głównych ról. W produkcji wzięły udział także takie gwiazdy jak Meryl Streep, Anna Kendrick, Johny Depp czy Emily Blunt. Corden pokazał swój talent wokalny i zyskał sympatię szerszej publiczności. Jego nazwisko stało się znane, a jego dorobek aktorski systematycznie się powiększał.

Late Late Show

Równocześnie z rozwojem kariery aktorskiej James budował swoją pozycję w telewizji. W 2015 roku został prowadzącym talk show The Late Late Show with James Corden, przejmując program po Craigu Fergusonie. Było to wielkie wyróżnienie, ponieważ program ten od lat cieszył się ogromną popularnością i nadawany był w bardzo dobrym czasie antenowym. Obawiano się, że Corden może nie dać sobie rady, szczególnie po tak charyzmatycznym i uwielbianym gospodarzu, jakim był Ferguson. Wszystkie obawy okazały się jednak bezpodstawne, ponieważ brytyjski komik doskonale odnalazł się w formacie programu. Poczucie humoru Jamesa zagwarantowało mu miliony fanów na całym świecie. Komik zaprasza do studia znane osobistości ze świata show biznesu i rozmawia z nimi na różne tematy, zaprasza do różnego rodzaju skeczy i gier. Autorskim pomysłem Cordena był cykl Carpool Karaoke, w którym prowadzący zaprasza gwiazdy na przejażdżkę swoim samochodem. W trakcie jazdy Corden przeprowadza z gośćmi wywiad i jednocześnie zaprasza ich do wspólnego śpiewania najbardziej znanych hitów. Na miejscu pasażera do tej pory pojawiły się takie postacie jak Madonna, Elton John, Adele czy Michelle Obama. Popularność Cordena wciąż rośnie. Obecnie ten brytyjski komik jedną z największych i najbardziej lubianych gwiazd amerykańskiej telewizji, zajmując miejsce obok takich postaci jak Jimmy Fallon czy Jimmy Kimmel.

Życie prywatne

Prezenter telewizyjny na co dzień stroni od mediów, a swój wolny czas poświęca rodzinie. W 2012 roku, po kilku latach związku, Corden ożenił się z Julią Carey, z którą ma troje dzieci. Po ślubie Julia zrezygnowała z pracy w show biznesie na rzecz działalności charytatywnej. Żona Cordena współpracuje z wieloma organizacjami pożytku publicznego.

Wybrana filmografia

  • 1999: Co się przydarzyło Haroldowi S? – Walter
  • 2002: Wszystko albo nic – Rory
  • 2006: Heroes and Villains – Sam
  • 2006: Męska historia – Timms
  • 2008: Jak stracić przyjaciół i zrazić do siebie ludzi – pracownik Post Modern Review
  • 2009: Lesbian Vampire Killers, czyli noc krwawej żądzy – Fletch
  • 2009: Radio na fali – Bernard
  • 2010: Podróże Guliwera – Jinks
  • 2011: Trzej muszkieterowie – Planchet
  • 2013: Masz talent – Paul Potts
  • 2013: Begin Again – Steve
  • 2014: Tajemnice lasu – Piekarz
  • 2015: Wykończyć przyjaciół – Waters
  • 2015: Dama w vanie – handlarz na rynku
  • 2018: Ocean's 8 – John Frazie
  • 2019: Koty – Bustopher Jones

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

7 + 1 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: iDominick