884 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Anna Kendrick życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Anny Kendrick

Anna Kendrick jest amerykańską aktorką. Urodziła się 9 sierpnia 1985 roku w Portland, w stanie Maine.

Kariera

Pierwszy poważny występ zaliczyła w 1998 roku w musicalu High Society na Broadway'u, za który otrzymała nominację do nagrody Tony za rolę najlepszej aktorki drugoplanowej. Następnie pojawiała się w innych produkcjach teatralnych. W 2003 roku zagrała w niezależnej produkcji Letni obóz, a jej debiut przed kamerą został nagrodzony wieloma wyróżnieniami. W 2007 roku zagrała w filmie Życiowa debata. Popularność przyniosła jej jednak rola Jessiki w słynnej adaptacji książki Stephenie Meye Zmierzch. Rola, którą grała była niewielka, ale udział w hitowej produkcji otworzył jej furtkę do dalszej kariery. W kolejnych latach aktorka zagrała też w kontynuacjach przeboju. Zaczęła otrzymywać kolejne propozycje filmowe, dzięki którym miała okazję poznać bliżej system pracy aktorki filmowej, jak również dać się zauważyć w hollywoodzkim światku. Największy sukces przyniosła jej rola w filmie W chmurach, gdzie zagrała u boku George'a Clooneya. Za występ ten została nominowana do Oscara w kategorii najlepsza aktorka drugoplanowa oraz zyskała nominację do nagród Satelity, Złotego Globu oraz nagrody Gildii Aktorów Filmowych. W swojej pracy Kendrick często wykorzystuje swój talent wokalny. Dzięki niemu zdobyła główną rolę w filmie Pitch Perfect i jego dwóch kontynuacjach, a także disnejowskim musicalu Tajemnice Lasu, gdzie zagrała u boku samej Meryl Streep. W jej dorobku filmowym znaleźć można zarówno megakasowe komercyjne produkcje, jak i filmy niezależne. Jest także aktorką dubbingową. Podłożyła głos Poppy w Trollach. Dorobek młodej aktorki jest imponujący i stale się powiększa. Do tej pory zagrała w kilkudziesięciu produkcjach filmowych, serialach, teledyskach, otrzymała także liczne nagrody i nominacje. Uważana jest za jedną z najzdolniejszych i najbardziej wszechstronnych aktorek młodego pokolenia.

Życie prywatne

Niewiele wiadomo o życiu prywatnym i uczuciowym aktorki. Kobieta aktywnie prowadzi profile w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się z fanami zdjęciami z planów filmowych i podróży. Aktorka jednak rzadko wypowiada się na tematy związane ze swoim życiem osobistym.

Wybrana filmografia

  • 2003: The Mayor – Sadie Winterhalter
  • 2003: Letni obóz – Fritzi Wagner
  • 2008: Zmierzch – Jessica Stanley
  • 2009: Dokąd zmierzasz? – Meg Brickman
  • 2009: W chmurach – Natalie Keener
  • 2009: Saga „Zmierzch”: Księżyc w nowiu – Jessica Stanley
  • 2010: Saga „Zmierzch”: Zaćmienie – Jessica Stanley
  • 2010: Scott Pilgrim kontra świat – Stacey Pillgrim
  • 2011: Pół na pół – Katherine „Katie” McKay
  • 2011:Saga „Zmierzch”: Przed świtem – część 1 – Jessica Stanley
  • 2012: Jak urodzić i nie zwariować – Rosie
  • 2012: Reguła milczenia – Diana
  • 2012: Bogowie ulicy – Janet
  • 2012: Pitch Perfect – Beca
  • 2012: Saga „Zmierzch”: Przed świtem – część 2 – Jessica Stanley
  • 2013: Kumple od kufla – Jill
  • 2014: Into the Woods – Kopciuszek
  • 2015: Pitch Perfect 2 – Beca
  • 2016: Księgowy – Dana Cummings
  • 2017: Pitch Perfect 3 – Beca
  • 2019: Noelle – Noelle Kringle

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 7 = 2

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Georges Biard.