876 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Hilary Swank życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Hilary Swank

Hilary Swank jest amerykańską aktorką. Urodziła się 30 lipca 1974 roku w Lincoln.

Kariera

O karierze aktorskiej pomyślała w wieku 16 lat, gdy uczęszczając na zajęcia teatralne po raz pierwszy miała kontakt ze sceną. Wcześniej jej pasją był sport i to właśnie z pływaniem i gimnastyką artystyczną wiązała swoją przyszłość. Gdy odkryła w sobie powołanie aktorskie postanowiła rzucić szkołę, by spełniać swoje marzenia o sławie. Wraz z matką, która wspierała córkę, wyjechały do Los Angeles, gdzie początkowo mieszkały w samochodzie. Po okresie wyrzeczeń i poświęceń, w 1990 roku, otrzymała swoją pierwszą szansę w branży filmowej. W 1990 roku dostała angaż w serialu komediowym ABC TGIF, zaś rok później w produkcji Evening Shade. Już dwa lata później zagrała w filmie Buffy – postrach wampirów, gdzie wystąpiła obok Bena Afflecka i Luke’a Perry'ego. Początkująca aktorka nie musiała długo czekać na swoją pierwszą główną rolę. W 1994 roku dostała szansę zagrania w czwartej części kultowej serii Karate Kid: Mistrz i uczennica, gdzie wcieliła się w rolę nastolatki trenującej sztuki walki. W tworzeniu tej kreacji bardzo pomogło jej wcześniejsze przygotowanie fizyczne był to zresztą jeden z powodów, dla których rolę otrzymała. W kolejnych latach występowała głownie w filmach telewizyjnych, które nie odbiły się echem na rynku filmowym. Pojawiła się, między innymi, w filmach: Ofiara gniewu, Terror w rodzinie i Lolita w Hollywood. Na przełomie lat 1997/1998 była w obsadzie popularnego serialu Beverly Hills 90210. Aktorka postanowiła odejść z produkcji w ósmym sezonie z powodu otrzymania angażu do filmu Nie czas na łzy. Okazało się, że dokonała dobrego wyboru, ponieważ występ w tym filmie okazał się przełomem w karierze. Jej kreacja transeksualnej kobiety wzbudziła ogromne uznanie krytyków filmowych i przyniosła aktorce najważniejsze nagrody przemysłu filmowego. Swank otrzymała Oscara, Złoty Glob i nagrodę BAFTA, a także nagrody od niemal wszystkich liczących się w Stanach stowarzyszeń krytyków filmowych i najwyższe wyróżnienia festiwalowe. Błyskawicznie stała się jedną z najpopularniejszych aktorek i zaczęła otrzymywać propozycje ról w kasowych produkcjach. W 2000 roku dołączyła do obsady thrillera Dotyk przeznaczenia, a rok później pojawiła się po raz pierwszy w filmie kostiumowym zatytułowanym Afera naszyjnika. W 2002 roku zagrała u boku Ale'a Pacino i Robina Williamsa w Bezsenności w reżyserii Christophera Nolana. W 2003 roku spróbowała swoich sił jako producentką filmu, komedii 11:14, w którym sama zagrała wraz z Patrickiem Swayze. Kolejny wielki przełom w karierze znanej już na całym świecie aktorki nadszedł w 2004 roku, gdy wcieliła się w postać bokserki Maggie, która w wieku trzydziestu lat rozpoczyna swoją sportową karierę pod okiem wymagającego i surowego trenera. Dramat Za wszelką cenę w reżyserii Clinta Eastwooda zachwycił krytyków i publiczność, zgarniając najważniejsze nagrody, w tym Oscara za najlepszy film w 2004 roku. Przygotowując się do roli przez trzy miesiące po kilka godzin trenowała boks. Ćwiczenia te spowodowały zwiększenie jej masy mięśniowej o około 10 kilogramów. Akademia filmowa nagrodziła Swank, przyznając jej Oscara za najlepszą pierwszoplanową rolę kobiecą. Sukces ten potwierdził usytuowanie Hilary Swank w gronie pierwszoligowych aktorek. W kolejnych latach wystąpiła w wielu filmach zarówno znanych, jak i takich, które nie zyskały rozgłosu. Zagrała, między innymi, w Pladze, Wolności słowa, P.S Kocham cię i Ptakach Ameryki. W 2009 roku wcieliła się w postać słynnej pilotki, Ameli Earhart, w biograficznym filmie o tym samym tytule. Później zagrała w filmach takich jak: Wyrok skazujący, Rezydent, Sylwester w Nowym Jorku, Nie jesteś sobą, Eskorta, Zostały tylko wspomnienia czy Jestem matką. Żadne z ostatnich projektów nie wzbudziło większego zainteresowania krytyków i widzów. Kariera Swank w ostatnich latach mocno zwolniła, jednak nie ma wątpliwości, że jest ona jedną z najbardziej utalentowanych hollywoodzkich aktorek ostatnich lat. Jest jedną z nielicznych aktorek i aktorów, którzy zdobyli dwa Oscary w tak młodym wieku.

Życie prywatne

W 1997 roku Swank poślubiła aktora, Chada Lowe. Związek nie wytrzymał jednak próby czasu i małżeństwo, po 10 latach wspólnego życia, rozpadło się. Po rozwodzie aktorka związała się ze swoim agentem, Johnem Campisi, ale ich związek zakończył się w 2012 roku. W 2018 roku w tajemnicy przed mediami i fanami wzięła ślub z przedsiębiorcą, Philipem Schneiderem.

Wybrana filmografia

  • 1992: Buffy – postrach wampirów – Kimberly
  • 1994: Ofiara gniewu – Patty
  • 1994: Karate Kid IV: Mistrz i uczennica – Julie Pierce
  • 1996: Czasem oni wracają – Michelle Porter
  • 1996: Kounterfeit – Colleen
  • 1996: Terror w rodzinie – Deena
  • 1997: Lolita w Hollywood – Lolita
  • 1997: Lunatyk – Lauren Schall; film TV
  • 1997: Za cenę śmierci – Lisa Connors
  • 1998: Serce lasu – Sylvia Orsini
  • 1999: Nie czas na łzy – Teena Brandon / Brandon Teena
  • 2000: Dotyk przeznaczenia – Valerie
  • 2001: Afera naszyjnikowa – Jeanne de La Motte-Valois
  • 2002: Bezsenność – Ellie Burr
  • 2003: Jądro Ziemi – major Rebecca ‘Beck’ Childs
  • 2003: 11:14 – Buzzy
  • 2004: Czerwony pył – Sarah Barcant
  • 2004: Za wszelką cenę – Maggie Fitzgerald
  • 2004: Niezłomne – Alice Paul
  • 2006: Czarna Dalia – Madeleine Linscott
  • 2007: Plaga – Katherine Winter
  • 2007: Wolność słowa – Erin Gruwell
  • 2007: P.S. Kocham cię – Holly
  • 2008: Ptaki Ameryki – Laura
  • 2009: Amelia Earhart – Amelia Earhart
  • 2010: Wyrok skazujący – Betty Anne Waters
  • 2011: Rezydent – Juliet Devereau
  • 2011: Sylwester w Nowym Jorku – Claire Morgan
  • 2013: Mary & Martha – Mary
  • 2014: Nie jesteś sobą – Kate
  • 2014: Eskorta – Mary Bee Cuddy
  • 2017: Logan Lucky – Sarah Grayson
  • 2017: 55 steps – Colette
  • 2018: Zostały tylko wspomnienia – Bridget Ertz
  • 2019: Jestem matką – Kobieta
  • 2020: Polowanie – Athena

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

71 − 66 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Dick Thomas Johnson