1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Helen Hunt życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Helen Hunt

Helen Hunt jest amerykańską aktorką. Urodziła się 15 czerwca 1963 roku w Culver City.

Kariera

Karierę aktorską rozpoczęła już jako dziecko. Od wczesnych lat związana była ze sceną i planami filmowymi, ponieważ jej ojciec pracował w przemyśle rozrywkowym. Zadebiutowała w 1973 roku w filmie Pioneer Woman, a jej pierwszą poważną kreacją była tytułowa rola w dramacie The Miracle of Kathy Miller. W następnych latach grała drobne role w takich produkcjach jak: Szwajcarscy Robinsonowie, It Takes Two czy The Fitzpatricks. W 1985 roku zagrała w filmie Dziewczyny chcą się bawić z Sarą Jessiką Parker u boku.

Przełomowy w karierze początkującej aktorki okazał się rok 1986. Wystąpiła wtedy w filmie Francisa F. Coppoli zatytułowanym Peggy Sue wyszła za mąż. Rola w tym obrazie sprawiła, że Hunt została dostrzeżona w branży i zaczęła otrzymywać nowe propozycje współpracy. W 1991 roku zagrała główną rolę w thrillerze Uwiedziony oraz wystąpiła w serialu Szaleję za tobą - produkcja ta przyniosła jej popularność oraz wiele nagród, takich jak: American Comedy Awards, nagrody Emmy oraz Złote Globy.

Jednym z najbardziej znanych filmów z udziałem Helen jest Twister z 1996 roku. Największy sukces przyniosła jej natomiast rola kelnerki w komedii romantycznej Lepiej być nie może z Jackiem Nicholsonem u boku. Występ ten przyniósł aktorce Oscara, Złoty Glob, nagrodę Satellite i liczne wyróżnienia przemysłu filmowego i krytyków.

W 2000 roku Hunt pojawiła się w kilku znanych produkcjach, w których miała okazję towarzyszyć pierwszoligowym aktorom - zagrała w filmie Cast Away - poza światem, komedii romantycznej Czego pragną kobiety, dramacie Podaj dalej i komedii Doktor T. i kobiety. To właśnie ten okres należy do najbardziej udanych w karierze aktorki.

W 2001 roku zagrała w komedii Klątwa skorpiona w reżyserii Woody’ego Allena. Następnie aktorka postanowiła zawiesić karierę i zrobić sobie przerwę od pracy przed kamerami. Wróciła w 2005 roku, pojawiając się serialu zatytułowanym Empire Falls, a następnie występując w dramacie Bobby. W 2010 roku zagrała w filmie Dzień jak co dzień. Rok później zadebiutowała po drugiej stronie kamery, reżyserując komedię romantyczną zatytułowaną Then She Found Me. Do udziału w swojej produkcji zaprosiła takie gwiazdy jak: Diane Keaton, Colin Firth czy Woody Harrelson.

Hunt przeszła do historii jako jedyna aktorka, która w tym samym roku otrzymała Oscara, Złoty Glob i nagrodę Emmy Obecnie aktorka kontynuuje swoją karierę, choć bardzo starannie dobiera produkcje, w których bierze udział. W ostatnich latach mogliśmy ją oglądać w takich filmach jak: Nocny stróż, I see you, Świat w ogniu: Początki czy How It Ends.

Życie prywatne

W 1994 roku zaczęła spotykać się z Hankiem Azarią - para stanęła na ślubnym kobiercu pięć lat później. Niestety po ślubie ich uczucie zaczęło wygasać i małżonkowie postanowili się rozstać półtorej roku później. Kolejnym wybrankiem aktorki był Matthew Carnahan, z którym zaczęła się spotkać w 2001 roku. Para ma córkę Makenę Lei. Ten związek również nie przetrwał próby czasu i partnerzy rozstali się w 2017 roku.

Wybrana filmografia

  • 1977: Rollercoaster – Tracy Calder
  • 1985: Dziewczyny chcą się bawić – Lynne Stone
  • 1986: Peggy Sue wyszła za mąż – Beth Bodell
  • 1992: Komik na sobotę – Annie
  • 1996: Twister – Jo Harding
  • 1997: Lepiej być nie może – Carol Connelly
  • 2000: Cast Away: Poza światem – Kelly
  • 2000: Dr T i kobiety – Bree Davis
  • 2000: Podaj dalej – Arlene McKinney
  • 2000: Czego pragną kobiety – Darcy McGuire
  • 2001: Klątwa skorpiona – Betty Ann „Fitz” Fitzgerald
  • 2004: Porządna kobieta – pani Erlynne
  • 2005: Empire Falls – Janine Roby
  • 2006: Bobby – Samantha

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

81 + = 82

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Tom Purves