1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Sharon Stone życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Sharon Stone

Sharon Stone jest amerykańską aktorką. Urodziła się 10 marca 1958 roku w Meadville.

Wykształcenie

Studiowała literaturoznawstwo, a następnie architekturę nowożytną na Edinboro University of Pennsylvania - studiów jednak nie ukończyła.

Kariera

Po ukończeniu studiów pracowała jako modelka. Dzięki udziałowi w wyborach Miss Pensylwania w 1975 roku udało się jej podpisać kontrakt z agencją modelek w Nowym Jorku. W branży tej pracowała zaledwie pięć lat - w 1979 roku przeprowadziła się do Los Angeles i postanowiła skupić się na karierze aktorskiej.

Na dużym ekranie zadebiutowała w 1980 roku w filmie Woody'ego Allena zatytułowanym Wspomnienia z gwiezdnego pyłu. Rok później zagrała główną rolę w horrorze Śmiertelne błogosławieństwo. Uznanie przeniosła jej kreacja stworzona w filmie Różnice nie do pogodzenia w 1984 roku. Następnie zagrała w takich produkcjach jak: Kopalnia króla Salomona, Quatermain i zaginione Miasto Złota, Zimna stal, Szalony Jackson i Nico. Filmy te okazały się niestety klapami i Stone przez długi czas żałowała, że zgodziła się wziąć w nich udział. Przez pewien czas nie otrzymywała ambitniejszych propozycji filmowych. Dopiero rok 1990 i film Pamięć absolutna odmienił jej los i przyniósł rozpoznawalność. Przełomowym momentem w jej karierze był jednak film Nagi instynkt, a scena, w której Stone zakłada nogę na nogę podczas przesłuchania policyjnego przeszła już do historii kinematografii. Rola w tym obrazie przyniosła aktorce rozgłos, tytuł jednej z najpiękniejszych kobiet na świecie oraz nominacje do Złotego Globu i Saturna. Później wystąpiła w filmie Silver, a następnie w Kasynie w reżyserii Martina Scorsese, za rolę w którym otrzymała Złotego Globa oraz nominację do Oscara.

W kolejnych latach wystąpiła w takich produkcjach jak: Szybcy i martwi, Cena nadziei, Kancelaria adwokacka oraz Kula.

W 1998 roku aktorka wystąpiła w Potężnym i szlachetnym, za rolę w którym otrzymała nominację do Złotego Globa. Rok później zagrała w filmach: Muza, Gloria i Simpatico. W roku 2000 otrzymała role w produkcjach Gdyby ściany mogły mówić i Wspaniały Joe.

W ostatnich latach Stone nie próżnowała, wystąpiła w wielu filmach, a najbardziej znane z nich to: Kobieta-Kot, Alpha Dog, The Disaster Artist, Czego życzy sobie kobieta i Pralnia. Grała także w serialach telewizyjnych: Wojna i pamięć, Prawo i porządek: sekcja specjalna i Mozaika. W 2020 roku zagrała w Nowym Papieżu.

Życie prywatne

Aktorka trzykrotnie stawała na ślubnym kobiercu. Jej pierwszym mężem był starszy o 31 lat George Englund Jr. Para rozwiodła się po trzech latach małżeństwa. W 1984 roku Stone poślubiła Michaela Greenburga, a ich małżeństwo również przetrwało zaledwie trzy lata. W 1998 roku wyszła za Phila Bronsteina, z którym ma trzech adoptowanych synów Rona, Lairda i Quinna. Para rozwiodła się w 2004 roku - od tego czasu media spekulują na temat domniemanych romansów aktorki. Od roku 2014 Sharon jest w związku z młodszym o 13 lat Davidem DeLuisem.

Wybrana filmografia

  • 1981: Jedni i drudzy – dziewczyna Glenna
  • 1982: Nie taki zwykły romans – Lynette
  • 1984: Gra o wszystko w Las Vegas – Sarah Shipman
  • 1985: Kopalnie króla Salomona – Jesse Huston
  • 1987: Akademia Policyjna 4: Patrol obywatelski – Claire Mattson
  • 1987: Zimna stal – Kathy
  • 1992: Nagi instynkt – Catherine Tramell
  • 1993: Sliver – Carly Norris
  • 1994: Specjalista – May Munro
  • 2006: Bobby – Miriam Ebbers
  • 2006: Alpha Dog – Olivia Mazursky
  • 2007: Młody geniusz – Gloria
  • 2007: Na zakręcie życia – Karen
  • 2008: Rok, w którym się poznaliśmy – Jane Rocket
  • 2013: Gods Behaving Badly – Afrodyta
  • 2014: Miłość w wielkim mieście 3 – Angela Blake
  • 2016: Matka jest tylko jedna – Nina
  • 2017: Galop ku wolności – Meredith Parish
  • 2017: The Disaster Artist – Iris Burton
  • 2019: Pralnia – Hannah

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

91 − = 85

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore