1512 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Diane Kruger życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Diane Kruger

Diane Kruger jest niemiecką aktorką. Urodziła się 15 lipca 1976 roku w Algermissen.

Wykształcenie

Ukończyła studia aktorskie w szkole Cours Florent w Paryżu.

Kariera

Pierwszą pasją z którą Diane chciała związać swoją przyszłość był taniec. Niestety kontuzja udaremniła lata treningów i przekreśliła szansę na sukces w tej branży. W 1992 roku wygrała konkurs Elite Model, dzięki czemu zaczęła karierę jako modelka w swoim kraju. Pracowała dla takich znanych artystów, jak Giorgio Armani, Christian Dior, Yves Saint Laurent czy Chanel.

W międzyczasie pobierała lekcje aktorstwa w Paryżu i Nowym Jorku. Z czasem występy przed kamerą zaczęły zajmować jej więcej czasu niż modeling. Zadebiutowała w roku 2002 w filmie Zawód morderca w reżyserii Jean-Pierre’a Roux. W tym samym roku pojawiła się w produkcji Mój idol, a już rok później wcieliła się w postać Julie Wood w w filmie Najlepsi z najlepszych. Kariera Kruger zaczęła rozwijać się błyskawicznie - w 2004 roku wzięła udział aż w czterech filmach - w tym wielkich superprodukcjach, takich jak Troja czy Skarb narodów. Ten pierwszy w szczególności przyczynił się do zapewnienia aktorce rozpoznawalności wśród międzynarodowej publiczności i uznania krytyków. Zagrała tam u boku takich gwiazd jak między innymi Brad Pitt. W tym samym roku otrzymała również szansę zagrania głównej roli w filmie Apartament. Był to jeden z ważniejszych momentów w karierze początkującej gwiazdy.

W 2006 zagrała jedną z głównych ról w filmie Kopia mistrza w reżyserii Agnieszki Holland. W 2007 roku zagrała kontynuacji przygód poszukiwaczy skarbów - Skarb narodów: Księga Tajemnic. Trzy lata później wcieliła się w rolę Bridget Von Hammersmark w filmie Bękarty wojny w reżyserii Quentina Tarantino. Dzieło to odniosło spektakularny sukces w branży i na stałe zapisało się w historii światowej kinematografii. Za swoją kreację Kruger otrzymała nominację do nagrody Gildii Aktorów Ekranowych dla najlepszej aktorki drugoplanowej. Jeszcze w tym samym roku aktorka zagrała podwójną rolę Anny w filmie Mr. Nobody.

W kolejnych latach Kruger zagrała m.in. w takich produkcjach jak: Wyszłam za mąż, zaraz wracam, Żegnaj, królowo, Intruz, Cień, Ojcowie i córki, Wszystko nas dzieli, Witajcie w Marwen czy The Operative.

Za najważniejszą rolę w dorobku Niemki uważa się kreację stworzoną przez nią w produkcji W ułamku sekundy. Za rolę kobiety, która w zamachu bombowym traci męża i syna Kruger została nagrodzona Złotą Palmą dla najlepszej aktorki na 70. MFF w Cannes.

Aktorka od wielu lat należy do grona najbardziej utalentowanych gwiazd w Hollywood. Jej dorobek aktorski pod względem ilości pozycji może nie jest imponujący, ale Kruger znana jest ze starannego dobierania repertuaru, w jakim gra. W każdej produkcji pokazuje natomiast swoje umiejętności i charyzmę i sprawia, że grane przez nią role na długo pozostają w pamięci widzów.

Życie prywatne

W 1999 roku zaczęła spotykać się z Guillaume Canetem - para stanęła na ślubnym kobiercu dwa lata później. Niestety ich uczucie nie przetrwało próby czasu i postanowili się rozwieść. W latach 2006-2016 aktorka była w związku z aktorem Joshuą Jacksonem. Po rozstaniu związała się z Normanem Reedusem, a w roku 2018 urodziła się ich córka.

Wybrana filmografia

  • 2002: Mon idole – Clara Broustal
  • 2002: Zawód morderca – Erika
  • 2003: Najlepsi z najlepszych – Julie Wood
  • 2004: Sny o potędze – dziewczyna z nocnego klubu
  • 2004: Apartament – Lisa
  • 2004: Skarb narodów – Chase
  • 2004: Troja – Helena
  • 2007: Skarb narodów: Księga tajemnic – Abigail Chase
  • 2009: Bękarty wojny – Bridget Von Hammersmark
  • 2009: Mr. Nobody – Anna / Druga Anna
  • 2010: Inhale – Diane Stanton
  • 2010: Lily – Clara
  • 2011: Terytorium wroga – Elsa Casanova
  • 2011: Tożsamość – Gina
  • 2012: Żegnaj, królowo – Maria Antonina
  • 2012: Wyszłam za mąż, zaraz wracam – Isabelle
  • 2015: Ojcowie i córki – Elizabeth
  • 2016: Boss – Kathy Ertz
  • 2017: W ułamku sekundy – Katja Sekerci
  • 2018: Witajcie w Marwen – Deja Thoris

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

25 + = 26

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Harald Krichel