874 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Ellen Pompeo życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Ellen Pompeo

Ellen Pompeo jest amerykańską aktorką. Urodziła się 10 listopada 1969 roku w Everett.

Początki kariery

Początkowo występowała gościnnie w serialach telewizyjnych. Pojawiła się między innymi w Prawie i porządku, Przyjaciołach, Luziku Guziku czy Życiu przed wszystkim. Swoją karierę filmową rozpoczęła w dramacie Mila księżycowego światła. W tym samym roku zagrała rolę w filmie Stevena Spielberga Złap mnie jeśli potrafisz z Tomem Hanksem i Leonardo DiCaprio. Rok później pojawiła się w ekranizacji książki Daredevil pod tym samym tytułem. W kolejnych latach wystąpiła w kilku filmach, jednak w żadnym nie odegrała znaczącej roli. W 2005 roku jej kariera filmowa się zatrzymała, a ona sama poświęciła się całkowicie produkcji telewizyjnej Chirurdzy.

Chirurdzy

Przełomowym momentem w karierze aktorki był angaż do serialu Chirurdzy w 2005 roku, który stał się dla niej furtką do popularności i zdefiniował kolejne lata pracy zawodowej. Ellen wciela się tam bowiem w główną rolę już od 14 lat i na razie nic nie wskazuje na to, by emisja bijącego rekordy popularności serialu o życiu lekarzy w Seattle miała się szybko zakończyć. Do tej pory zrealizowano aż 15 sezonów i każdy z nich cieszył się niemalejącym zainteresowaniem widzów. Na tyle dużym, by stacja wciąż inwestowała w kontynuację. Do plusów długoletniego wcielania się w postać uzdolnionej lekarki należą bezsprzecznie sława, stała posada oraz ogromne dochody. Minusem może być zaszufladkowanie aktorki jako dr Meredith Grey, z którym jednak aktorka przestała już dawno walczyć.

Walka o równość płac

Nie jest tajemnicą, że w Hollywood za dokładnie tę samą pracę często lepiej płaci się mężczyznom. Pompeo jest jedną z tych kobiet, które głośno i prosto z mostu mówią o konieczności walki o równość płac niezależnie od płci. Okazało się bowiem, że mimo tego, że oboje wraz z Patrickiem Dempseyem grali w Chirurgach pierwszoplanowe role, to Dempsey dostawał prawie dwa razy większą gażę niż Pompeo. Gwiazda przyznała, że podwyżkę dostała dopiero po tym, jak Dempsey odszedł z serialu w 2015 roku. Obecnie, po długotrwałych negocjacjach, aktorka dostaje 575 tys, dolarów za odcinek, co daje 20 mln dolarów rocznie. Aktorka wynegocjowała nie tylko podwyżkę, ale i stanowisko producenta. W jednym z wywiadów Pompeo wyjaśniła, że zdecydowała się mówić o pieniądzach, aby zachęcić inne kobiety do sięgania po swoje oraz walki o równe traktowanie. Obecnie Ellen Pompeo znajduje się na trzecim miejscu listy magazynu Forbes uwzględniającej najlepiej zarabiające aktorki telewizyjne.

Życie prywatne

Prywatnie Ellen jest szczęśliwą żoną i matką. W 2003 roku poznała producenta muzycznego, Chrisa Ivery'ego, a cztery lata później para wzięła ślub. W 2009 roku na świat przyszła ich córka Stella, a w 2014 roku ponownie zostali rodzicami, tym razem córki Sienny, którą urodziła surogatka. Syn, Eli Chrisopher, urodził się w 2017 roku.

Wybrana filmografia

  • 1990: Prawo i porządek – Laura Kendrick
  • 1994-2004: Przyjaciele – Missy Goldberg
  • 1996: Prawo i porządek – Jenna Weber
  • 2000: Eventual Wife – Beth
  • 2000: In the Weeds – Martha
  • 2000: Strong Medicine – Quincy Dunne
  • 2002: Mila księżycowego światła – Bertie Knox
  • 2002: Złap mnie, jeśli potrafisz – Marci
  • 2003: Undermind – Flynn
  • 2003: Daredevil – Karen Page
  • 2004: Reguły sztuki – Sandra Walker
  • 2004: Zakochany bez pamięci – Naomi
  • 2004: Nobody’s Perfect – Veronica
  • 2005: Życie to impreza – Phoebe
  • 2005–: Chirurdzy – Meredith Grey

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 7 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest lukeford.net.