874 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Patrick Wilson życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Patricka Wilsona

Patrick Wilson jest amerykańskim aktorem filmowym, telewizyjnym i teatralnym. Urodził się 3 lipca 1973 roku w Norfolk.

Wykształcenie

W 1995 roku ukończył wydział dramatu w Carnegie-Mellon University w Pittsburghu w stanie Pensylwania, otrzymując tytuł licencjata z aktorstwa.

Początki kariery

Zaraz po ukończeniu studiów zadebiutował na Broadwayu w musicalu Miss Saigon autorstwa Claude-Michela Schönberga. W 1999 roku za rolę w musicalu Jasne światła, wielkie miasto na Off-Broadwayu został nominowany do Drama League Award i Drama Desk Award. Rok później wystąpił w komedii Goło i wesoło i w musicalu Oklahoma! na Broadwayu. Za obie role zdobył nominację do Drama Desk Award i jednej z najważniejszych nagród amerykańskiego przemysłu rozrywkowego, Tony Award. Karierę filmową rozpoczął w 2001 roku, występując w komediodramacie Wesele mojej siostry. Pierwszym poważnym wyzwaniem aktorskim i drugą filmową rolą w karierze młodego aktora była rola w głośnym miniserialu Anioły w Ameryce. Wilson wcielił się w postać mormońskiego homoseksualisty odkrywającego swoją seksualność. Zagrał u boku plejady światowych gwiazd, między innymi Meryl Streep i Ala Pacino. Występ w tej produkcji przyniósł Wilsonowi nominację do Złotego Globu i nagrody Emmy oraz sprawił, że Wilson stał się rozpoznawalny i zaczął otrzymywać kolejne propozycje filmowe.

Rozwój kariery

W kolejnych latach dorobek filmowy aktora systematycznie się powiększał, a on sam w każdym filmie pokazywał swoją wszechstronność i talent. Aktor świetnie odnajduje się w rolach dramatycznych – w 2006 roku partnerował Kate Winslet w melodramacie Małe dzieci, zagrał w filmie biograficznym Biegając z nożyczkami oraz Wieczorze, rolach komediowych – pojawił się, między innymi, w Dzień dobry TV, Tak to się teraz robi, Barry Munday i filmach akcji, takich jak Ocaleni, Drużyna A, Punkt zwrotny czy Prometeusz. Wilson mocno kojarzony jest również z horrorami – w jego dorobku filmowym znajdziemy bowiem wiele najbardziej znanych produkcji tego gatunku – wystąpił w Naznaczonym i jego kontynuacji, dwóch częściach Obecności, Zakonnicy i filmie Annabelle wraca do domu.

W 2014 roku zagrał w filmie polskiej produkcji Jack Strong w reżyserii Władysława Pasikowskiego opowiadającej o historii pułkownika Ryszarda Kuklińskiego. Patrick Wilson ma dziś na swoim koncie wiele ról, za które został doceniony przez krytyków filmowych i widzów. Za rolę w świetnie ocenianym serialu kryminalnym Fargo aktor otrzymał w 2016 roku kolejną nominację do Złotego Globu dla najlepszego aktora drugoplanowego. Inne znane filmy z udziałem aktora to, między innymi, Pułapka, Nie ma jak w piekle, McImperium, Aquaman i W wysokiej trawie.

Życie prywatne

Aktor aktywnie prowadzi swoje media społecznościowe, na których dzieli się zdjęciami zarówno ze swojego życia zawodowego, jak i prywatnego. W 2005 roku ożenił się z polską aktorką Dagmarą Domińczyk pochodzącą z Kielc. Aktorzy poznali się jeszcze w czasach college'u. Para ma dwóch synów: Kalina Patricka i Kassiana McCarrella. Zakochani często pokazują się razem na publicznych wydarzeniach i dzielą się z fanami swoim szczęśliwym życiem za pośrednictwem internetu.

Wybrana filmografia

  • 2004: Upiór w operze – Raoul de Chagny
  • 2005: Pułapka – Jeff Kohlver
  • 2006: Małe dzieci – Brad Adamson
  • 2006: Biegając z nożyczkami – Michael Shephard
  • 2007: Wieczór – Harris Arden
  • 2008: Dzielnica Lakeview – Chris Mattson
  • 2010: Drużyna A – agent Lynch
  • 2010: Tak to się teraz robi – Roland Nilson
  • 2010: Naznaczony – Josh Lambert
  • 2010: Dzień dobry TV – Adam Bennett
  • 2011: Kobieta na skraju dojrzałości – Buddy Slade
  • 2012: Prometeusz – ojciec Shaw'a
  • 2013: Obecność – Ed Warren
  • 2013: Naznaczony: rozdział 2 – Josh Lambert
  • 2014: Jack Strong – David Forden
  • 2016: Obecność 2 – Ed Warren
  • 2018: Pasażer – detektyw Alex Murphy
  • 2018: The Nun – Ed Warren
  • 2018: Aquaman – Orm Marius/Ocean Master

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

2 + 3 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Montclair Film Festival.