888 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Patrick Dempsey życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Patricka Dempseya

Patrick Dempsey jest amerykańskim aktorem filmowym i telewizyjnym. Urodził się 13 stycznia 1966 roku w Lewiston.

Kariera aktorska

Karierę aktorską zaczął jako 15-latek, kiedy zagrał zbuntowanego nastolatka w lokalnej produkcji On Golden Pond. Debiutem kinowym był występ w komediodramacie Grzeszni chłopcy w 1985 roku. Następnie wystąpił w takich filmach jak Rabuś, Nie kupisz miłości czy Więzy krwi. Jednak żadna z tych ról nie przyniosła sławy początkującemu aktorowi. W latach 90. grał w wielu filmach, jednak w żadnym z nich nie dostał szansy na zagranie znaczącej roli. Popularność przyniosły mu dopiero role w serialach telewizyjnych. Pojawił się w sitcomie Will i Grace oraz Kancelarii adwokackiej. W 2002 roku zagrał w komedii romantycznej z Reese Witherspoon pt. Dziewczyna z Alabamy. Na swoją wielką szansę aktor musiał poczekać jeszcze trzy lata, do 2005 roku, kiedy to dołączył do obsady serialu Chirurdzy. Jeszcze podczas grania w Chirurgach wystąpił, między innymi, w Zaczarowanej, trzeciej części serii Transformers, komedii romantycznej Walentynki i kryminalnej Lep na muchy. Po odejściu z serialu, aby nieco odciąć się od kojarzonej z nim postaci przyjął propozycję zagrania w trzeciej części kultowej komedii romantycznej Bridget Jones, gdzie ubiegał się o uczucia tytułowej bohaterki. W 2018 roku zagrał główną rolę w miniserialu dramatycznym pt. Prawda o sprawie Harry’ego Queberta.

Chirurdzy

Przełomowym momentem w karierze aktora był angaż do serialu Chirurdzy w 2005 roku, który stał się dla niego furtką do popularności i zdefiniował kolejne lata jego pracy zawodowej. Dempsey w końcu mógł w pełni wykorzystać swoją charyzmę i talent. Patrick wcielił się w jedną z głównych ról w bijącej rekordy popularności serii o życiu lekarzy w Seattle. Do plusów długoletniego wcielania się w postać przystojnego i utalentowanego neurochirurga należały bezsprzecznie sława, rzesze fanek, stała posada oraz ogromne dochody. Minusem okazało się zaszufladkowanie aktora jako dr Dereka Sheparda, z którym aktor postanowił walczyć, odchodząc w 11. sezonie z Chirurgów i poświęcając się kolejnym projektom filmowym. Istnieje wiele teorii dotyczących powodów odejścia aktora z popularnej produkcji telewizyjnej. Aktor oficjalnie jednak oznajmił, że był już zmęczony wcielaniem się w postać lekarza. Za tę rolę był dwukrotnie nominowany do Złotych Globów.

Życie prywatne

W 1987 roku poślubił starszą o 26 lat aktorkę, Rocky Parker. Małżeństwo rozpadło się po 8 latach wspólnego życia. W 1999 roku ożenił się ponownie – z Jill Fink. Wspólnie wychowują trójkę dzieci: córkę Tallulę i bliźnięta – Sullivana i Darby’ego. W 2015 roku pojawiły się pogłoski o rozwodzie pary. Powodem kryzysu była podobno niewierność Patricka. Para postanowiła jednak dać sobie drugą szansę i walczyć o wspólną przyszłość.

Wybrana filmografia

  • 1985: Grzeszni chłopcy – Corbet
  • 1987: Nie kupisz miłości – Ronald Miller
  • 1987: Kochaj mnie dzieciaku – Ellsworth 'Sonny'
  • 1988: Niektóre dziewczyny – Michael
  • 1988: In a Shallow Grave – Daventry
  • 1989: Szczęśliwi razem – Christopher Wooden
  • 1989: Kochaś – Randy Bodek
  • 1991: Uciekaj, Charlie! – Charlie Farrow
  • 1991: Gangsterzy – Meyer Lansky
  • 1993: Melodia miłości Charlie Hunter
  • 1993: Rabuś – Billy
  • 1994: Z honorami – Everett
  • 1995: Epidemia – Jimbo Scott
  • 1998: Numerek na boku – Sam
  • 1998: Przyjęcie urodzinowe – Mike
  • 1999: Ja i Will – Szybki Eddie
  • 2000: Krzyk 3 – Detektyw Mark Kincaid
  • 2002: Dziewczyna z Alabamy – Andrew
  • 2002: Klub Imperatora – Lewis Masoudi
  • 2002: Rebellion – Tyler Rae
  • 2006: Shade – Paul Parker
  • 2007: Zaczarowana – Robert
  • 2007: Wolność słowa – Scott Casey
  • 2008: Moja dziewczyna wychodzi za mąż – Tom
  • 2010: Walentynki – dr Harrison Copeland
  • 2011: Transformers: Dark of the Moon – Dylan
  • 2011: Lep na muchy –Tripp Kennedy
  • 2016: Bridget Jones 3 – Jack Qwant
  • 2018: Prawda o sprawie Harry’ego Queberta – Harry Quebert

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

33 − = 28

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Georges Biard.