1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Elizabeth Olsen życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Elizabeth Olsen

Elizabeth Olsen jest amerykańską aktorką. Urodziła się 16 lutego 1989 roku w Los Angeles.

Wykształcenie

Studiowała na New York University Tisch School of the Arts, podczas nauki jeden semestr spędziła na studiach w Moskiewskim Akademickim Teatrze Artystycznym w ramach programu MATS. Edukację ukończyła w 2013 roku.

Kariera

Przed kamerami występowała już jako mała dziewczynka - jej pierwszymi rolami były małe epizody w filmach, w których grały jej starsze siostry. Zadebiutowała w 1994 w produkcji Jak uratowano Dziki Zachód w reżyserii Stuarta Margolina.

Przed kamerami pojawiła się ponownie dopiero w 2011 roku w niezależnym thrillerze zatytułowanym Martha Marcy May Marlene, za rolę w którym została nominowana do nagród: Independent Spirit Awards za główną rolę żeńską oraz Critics' Choice Movie Awards dla najlepszej aktorki. W tym samym roku pojawiła się w remake'u horroru pt. Cichy dom. Rok później powstały dwa filmy z jej udziałem: Red Lights i Sztuki wyzwolone. W 2013 roku aktorka zagrała u boku Dakoty Fanning w produkcji Bardzo grzeczne dziewczyny. Za rolę w amerykańskim remake'u południowo-koreańskiego filmu Oldboy. Zemsta jest cierpliwa Olsen została nagrodzona nagrodą BAFTA.

Rok później otrzymała szansę na występ w pierwszym w swojej karierze filmie wysokobudżetowym. Superprodukcja Godzilla sprawiła, że Eliabeth wyszła z cienia swoich sióstr bliźniaczek i zaczęła być postrzegana jako utalentowana aktorka z wielkim potencjałem. A ten wykorzystała w stu procentach - jeszcze w tym samym roku zaproponowano jej rolę Wandy Maximoff w serii ekranizacji komiksów z marvelowskiego uniwersum. W roli tej wystąpiła w takich filmach jak: Kapitan Ameryka: Zimowy Żołnierz, Avengers: Czas Ultrona, Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów, Avengers: Wojna bez granic oraz Avengers: Koniec gry. W 2020 roku Olsen zagrała także tytułową rolę w serialu WandaVision, a na rok 2021 planowana jest premiera kolejnej superprodukcji z jej udziałem - Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Inne działalności

Od czasu do czasu pojawia się w sesjach zdjęciowych jako modelka. Pozowała już do wielu katalogów i magazynów takich jak: „Marie Claire”, „Joy”, „L'Officiel” czy „Glamour”. Wystąpiła również u boku Winony Ryder w reklamie kolekcji ubrań sieci H&M.

Życie prywatne

Aktorka jest młodszą siostrą sławnych bliźniaczek Mary-Kate Olsen i Ashley Olsen. Ma również brata Trenta.

W 2014 roku była zaręczona z aktorem Boydem Holbrookiem, jednak do ślubu nie doszło, a para się rozstała. Następnie Elisabeth spotykała się z muzykiem Robbim Arnettem, z którym zaręczyła się w 2019 roku.

Wybrana filmografia

  • 2011: Pokój, miłość i nieporozumienia – Zoe
  • 2011: Martha Marcy May Marlene – Martha
  • 2011: Cichy dom – Sarah
  • 2012: Red Lights – Sally Owen
  • 2012: Sztuki wyzwolone – Zibby
  • 2013: Very Good Girls – Gerri
  • 2013: Na śmierć i życie – Edie Parker
  • 2013: Oldboy. Zemsta jest cierpliwa – Marie Sebastian
  • 2013: Teresa Raquin – Thérèse Raquin
  • 2014: Godzilla – Elle Brody
  • 2015: Avengers: Czas Ultrona – Wanda Maximoff / Scarlet Witch
  • 2016: Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów – Wanda Maximoff / Scarlet Witch
  • 2017: Ingrid wyrusza na zachód – Taylor Sloane
  • 2017: Wind River. Na przeklętej ziemi – Jane Banner
  • 2017: Kodachrome – Zoe Kern
  • 2018: Avengers: Wojna bez granic – Wanda Maximoff / Scarlet Witch
  • 2019: Avengers: Koniec gry – Wanda Maximoff / Scarlet Witch
  • 2022: Doctor Strange in the Multiverse of Madness – Wanda Maximoff / Scarlet Witch

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 62 = 72

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore