1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Demi Moore życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Demi Moore

Demi Moore jest amerykańską aktorką. Urodziła się 11 listopada 1962 roku w Roswell.

Kariera

Do świata filmowego trafiła, jak wiele gwiazd, poprzez karierę w modelingu. W 1981 roku zadebiutowała przed kamerą w filmie Wybór. Rok później wystąpiła w horrorze Pasożyt oraz w komedii Zakochani młodzi lekarze. Następnie zdobyła niewielką rolę w popularnym serialu Szpital miejski. Większą popularność przyniosła jej rola w filmie Ognie św. Elma. Prawdziwy przełom w karierze początkującej aktorki nadszedł jednak 2 lata później, kiedy to wystąpiła u boku Patricka Swayze i Whoopi Golberg w dramacie Uwierz w ducha. Piosenka Unchained Melody i scena lepienia z gliny w ramionach nieżyjącego już ukochanego przeszły do kanonu. Film okazał się kasowym sukcesem, a Moore za postać Molly Jensen została uhonorowana nagrodą Saturna dla najlepszej aktorki oraz zdobyła nominację do Złotego Globu dla najlepszej aktorki w filmie komediowym lub musicalu. Demi zaczęła otrzymywać kolejne propozycje filmowe od producentów i reżyserów. W 1993 roku zagrała w głośnym filmie Niemoralna propozycja, a rok później wystąpiła w W sieci . W 1996 roku zagrała w thrillerze Pod presją, Striptizie oraz w telewizyjnym filmie Gdyby ściany mogły mówić, który dał jej nominację do nagrody Emmy i Złotego Globu. W 1997 roku zagrała główną rolę w filmie akcji G. I. Jane w reżyserii Ridleya Scotta. Po tym czasie zajęła się produkcją filmową, rzadziej grywając w filmach. Przed kamerę powróciła po latach, występując w produkcji Aniołki Charliego. Zawrotna szybkość w 2003 roku. Trzy lata później zachwyciła wszystkich swoją rolą w dramacie Bobby. Również w 2006 roku Moore pojawiła się w niemiecko-brytyjskim thrillerze Półmrok. W 2009 roku zagrała w filmie Niedościgli Jonesonowie, a rok później w Bunraku. W 2011 roku zagrała w dramacie LOL, gdzie wcieliła się w rolę matki postaci granej przez Miley Cyrus. W kolejnych latach jej kariera filmowa znacznie zwolniła, a ona sama pojawiała się na planie filmowym średnio raz na rok. Mimo że rozkwit jej kariery przypadł na lata 90. to nadal pozostaje jedną z najbardziej docenianych i rozpoznawalnych gwiazd Hollywood. W styczniu 2021 roku o aktorce zrobiło się głośno za sprawą pokazu kolekcji włoskiego domu mody Fendi, podczas którego 58-latka zadebiutowała w roli modelki. Uwagę fanów i internautów zwrócił wygląd gwiazdy, która nie przypominała siebie sprzed kilku lat. Pojawiły się liczne spekulacje, że Moore przesadziła z ingerencją chirurga plastycznego. Okazało się jednak, że wygląd aktorki był jedynie efektem wyjątkowo niefortunnego makijażu, co potwierdziła sama gwiazda już kilka godzin po pokazie, publikując na swoim Instagramie zdjęcie, na którym wygląda już normalnie.

Życie prywatne

W wieku 18 lat Demi poślubiła o 10 lat starszego od siebie rockmana, Freddiego Moore’a, którego nazwisko nosi do dziś. Małżeństwo przetrwało zaledwie 4 lata. W 1987 roku na premierze filmu Zasadzka aktorka poznała Bruce'a Willisa. Jeszcze w tym samym roku para wzięła ślub. Małżeństwo przetrwało 13 lat, a jego owocem są trzy córki: Rumer, Scout LaRue i Tallulah Belle. Po rozwodzie aktorka spotykała się z wieloma mężczyznami ze świata filmu i show-biznesu, między innymi: z Leonardo DiCaprio, Bradem Pittem, Owenem Wilsonem, Tobeyem Maguire, Colinem Farrellem czy wokalistą Red Hot Chili Peppers – Anthonym Kiedisem. Jednym z najgłośniejszych jej związków był ten z młodszym o 16 lat aktorem, Ashtonem Kutcherem. Para zaczęła spotykać się w 2003 roku, a już dwa lata później zakochani wzięli ślub. Byli małżeństwem przez 7 lat, jednak związek nie przetrwał próby czasu. Jednym z powodów rozpadu małżeństwa było publiczne ujawnienie zdrady Kutchera z modelką Sarą Leal. W 2011 roku Moore i Kutcher ogłosili separację, a dwa lata później sfinalizowali rozwód. Po rozstaniu aktorka spotykała się z kilkoma mężczyznami, jednak żaden nie zagrzał miejsca w jej sercu na dłużej.

Wybrana filmografia

  • 1982: Pasożyt — Patricia Welles
  • 1984: Wielkie uczucie — Laura Victor
  • 1984: To cholerne Rio — Nicole "Nikki" Hollis
  • 1985: Ognie św. Elma — Julianna "Jules" Van Patten
  • 1986: Szalone lato — Cassandra Eldridge
  • 1990: Uwierz w ducha — Molly Jensen
  • 1992: Ludzie honoru — JoAnne Galloway
  • 1995: Koniec niewinności — Samantha Albertson (dorosła)
  • 1996: Gdyby ściany mogły mówić — Claire Donnelly
  • 1997: G.I. Jane — Jordan O'Neil
  • 1997: Idąc na całość — Janie
  • 2003: Aniołki Charliego: Zawrotna szybkość — Madison Lee
  • 2007: Plan bez skazy — Laura Quinn
  • 2009: Łzy szczęścia — Laura
  • 2009: Niedościgli Jonesonowie — Kate Jones
  • 2010; Bunraku — Alexandra
  • 2011: Chciwość — Sarah Robertson
  • 2012: LOL — Anne Williams
  • 2013: Bardzo grzeczne dziewczyny — Kate, matka Gerri
  • 2015: Opuszczony — Mary Alice Watson
  • 2016: Miłość w ciemności — Suzanne Dutchman
  • 2017: Ostra noc — Lea
  • 2019: Korpoludki — Lucy Vanderton

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

66 + = 74

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Cliff.