1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Cara Delevingne życiorys

Życiorys i biografia Cary Delevingne

Cara Delevingne jest angielską modelką i aktorką. Urodziła się 12 sierpnia 1992 roku w Londynie.

Kariera modelki

W świecie show-biznesu zasłynęła jako charyzmatyczna modelka. Zadebiutowała na łamach Vogue Italia, gdy miała zaledwie 10 lat. Prawdziwą karierę rozpoczęła w wieku 17 lat. Po kilku pokazach została dostrzeżona przez specjalistów branży i niedługo później podpisała kontrakt z marką Burberry. Dzięki kampanii reklamowej tej marki dziewczyna szybko stała się rozpoznawalna na całym świecie. Zaczęła pojawiać się na wybiegach pokazów mody najpopularniejszych projektantów, takich jak: Chanel, Fendi, Valentino, Louis Vuitton czy Yves Saint Laurent. Zatrudniano ją także do reklam prestiżowych firm i znanych marek sieciowych. Dzięki wyjątkowej urodzie i charakterystycznym brwiom dziewczyna stała się jedną z najbardziej rozchwytywanych modelek. Dwukrotnie otrzymywała nagrodę Modelka roku, przyznawaną przez British Fashion Awards.

Kariera aktorska

W 2012 roku Cara postanowiła spróbować swoich sił jako aktorka, wcielając się w rolę księżniczki w filmie Anna Karenina. Trzy lata później dostała szansę zagrania jednej z głównych postaci w filmie młodzieżowym Papierowe miasta. Idąc za ciosem, gwiazda zaczęła przyjmować coraz to nowe propozycje współpracy filmowej. W 2016 roku wystąpiła w głośnym filmie obsadzonym w komiksowym uniwersum zatytułowanym Legion Samobójców. Kolejną komiksową produkcją, w jakiej przyszło jej zagrać była produkcja Valerian i miasto tysiąca planet w reżyserii Luca Bessona. Kolejne filmy z jej udziałem to między innymi: Tulipanowa gorączka, Pola Londynu, Carnival Row oraz Fever Heart.

Życie prywatne

Prywatne życie Delevingne budzi sporo kontrowersji i spekulacji. Kobieta identyfikuje się jako osoba biseksualna. Przez jakiś czas spotykała się z piosenkarką St. Vincent, jednak ich związek nie przetrwał i zakończył się w 2016 roku. W 2018 roku Cara zaczęła spotykać się z aktorką Ashley Benson, jednak dwa lata później media obiegła informacja, że para się rozstała. 28-latka ma również na koncie romanse z Miley Cyrus czy Michelle Rodriguez. Pod koniec 2020 roku modelka zaczęła spotykać się z piosenkarką Halsey, a już w kilka miesięcy później portale plotkarskie i media zaczęły zalewać plotki o rzekomym romansie Delevigne z córką Michaela Jacksona, Paris. Żadna z kobiet nie skomentowała jednak tych spekulacji.

Wybrana filmografia

  • 2012: Anna Karenina – księżniczka Sorokina
  • 2014: Twarz anioła – Melanie
  • 2015: Piotruś: Wyprawa do Nibylandii – Syrena
  • 2015: Papierowe miasta – Margo Roth Spiegelman
  • 2016: Kids in Love – Viola
  • 2016: Pola Londynu– Kath Talent
  • 2016: Legion samobójców – June Moon / Enchantress
  • 2017: Tulipanowa gorączka – Annetje
  • 2017: Valerian i miasto tysiąca planet – Laureline
  • 2019: Carnival Row – Vignette Stonemoss

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

50 + = 59

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Walterlan Papetti