1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Adriana Kalska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Adriany Kalskiej

Adriana Kalska jest polską aktorką. Urodziła się 26 lutego 1986 roku w Słupsku.

Wykształcenie

W 2012 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

Kariera

Jako aktorka serialowa Adriana zadebiutowała w 2008 roku rolą serialu zatytułowanym Żołnierze wyklęci. Bardzo szybko zaczęła pojawiać się w kolejnych produkcjach telewizyjnych, takich jak Ojciec Mateusz, Hotel 52 czy Sama słodycz, gdzie zagrała jedną z głównych ról, u boku Piotra Adamczyka. Kolejne znane seriale z jej udziałem to: Na dobre i na złe, Komisarz Alex i Prawo Agaty. W 2015 roku w karierze początkującej aktorki nastąpił przełom i dzięki roli w cieszącym się ogromną popularnością serialu M jak miłość, poznała ją cała Polska. Rola Izabeli Lewińskiej przyniosła Kalskiej rozpoznawalność i zainteresowanie mediów. Widzowie pokochali postać Izy, której nie omijają życiowe, miłosne i zawodowe przejścia.

Równolegle do rozwoju swojej ścieżki serialowej aktorka stara się występować w filmach fabularnych. Jak na razie jej dorobek na tym polu nie jest imponujący, jednak stale i konsekwentnie się powiększa. Jej pierwszą rolą filmową była postać kasjerki w dramacie Każdy ma swoje w reżyserii Wojciecha Mosiejczuka. W 2015 roku zagrała Olgę w filmie Hystera. Innymi produkcjami z jej udziałem są: Baba Joga, Marek Edelman… I była miłość w Getcie i Asymetria.

Inne działalności

W 2010 roku Kalska wystąpiła na planie teledysku do utworu grupy Indigo Tree zatytułowanym Hardlakes. Aktorka jest także utalentowana muzycznie. W 2018 roku aktorka wzięła udział w programie rozrywkowym Twoja twarz brzmi znajomo.

Życie prywatne

Aktorka rzadko wypowiada się na temat swojego życia osobistego. Nie udziela wielu wywiadów i rzadko pokazuje się na ściankach. Zarówno na planie serialu M jak miłość, jak i w życiu prywatnym jej partnerem jest Mikołaj Roznerski. Para chroni swojej prywatności, jednak od czasu do czasu portalom plotkarskim i paparazzi uda się uchwycić zakochanych, jak wspólnie spędzają czas, ciesząc się swoją obecnością.

Wybrana filmografia

  • 2010: Każdy ma swoje kino – kasjerka
  • 2015: Hystera – Olga
  • 2018: Baba Joga – Dorota
  • 2019: Marek Edelman… I była miłość w Getcie – laborantka Fersztówna
  • 2020: Asymetria – prokurator Kozłowska

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

80 − = 79

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Paweł Matyka