1616 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Brittany Murphy życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto był według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Brittany Murphy

Brittany Murphy była amerykańską aktorką. Urodziła się 10 listopada 1977 roku w Atlancie, a zmarła 20 grudnia 2009 roku w Los Angeles.

Kariera

Swoich sił w aktorstwie próbowała już od dzieciństwa. Wytrwale chodziła na castingi, nagrywała taśmy na przesłuchania i w wieku 13 lat dostała pierwszą rolę w reklamie. Szybko została dostrzeżona przez twórców telewizyjnych. Od 1991 roku regularnie pojawiała się na srebrnym ekranie – w serialach Murphy Brown, Ich pięcioro i Frasier. Gdy miała 18 lat otrzymała swój pierwszy angaż do filmu pełnometrażowego - komedii dla nastolatków Słodkie zmartwienia.

W latach 90. pojawiła się jeszcze w około dziesięciu mniej lub bardziej znanych produkcjach filmowych, takich jak: Spojrzenie mordercy, Phoenix, Zack i Reba, Zabójcza piękność czy Przerwana lekcja muzyki. Lata 2000 przyniosły Murphy ogromną popularność. Zaczęła grywać główne role w znaczących i ambitniejszych filmach. Status międzynarodowej gwiazdy zyskała po występach w filmach Chłopaki mojego życia8. MilaNowożeńcySin City: Miasto grzechu oraz Siedem żyć. Wśród gatunków filmowych, w których obsadzano Brittany najczęściej, prym wiodły komedie romantyczne, ale zdarzało się jej grywać w poważniejszych produkcjach, na przykład w thrillerach Nikomu ani słowa, Deadline, Across the Hall oraz Triumf pamięci. Jedną z bardziej pamiętnych ról jest kreacja, jaką stworzyła w dramacie Dziewczyny z wyższych sfer z Dakotą Fanning u boku.

Śpiew

Kolejnym talentem Brittany był śpiew. W przerwach od pracy na planach filmowych aktorka pracowała nad swoim debiutanckim albumem. W 2006 roku wraz z Paulem Oakenfoldem nagrała singel Faster Kill Pussycat, który był najpopularniejszym utworem gwiazdy.

Śmierć

Aktorka zmarła 20 grudnia 2009 roku, a przyczyną tragicznego zdarzenia było zatrzymanie akcji serca spowodowane zapaleniem płuc połączonym z anemią i zażyciem kilku silnie działających leków.

Życie prywatne

W 2002 roku aktorka spotykała się z Ashtonem Kutcherem, którego poznała na planie komedii Nowożeńcy. Później gwiazda była zaręczona z Jeffem Kwatinetzem i Joe Macaluso. Do ślubu jedna nie doszło z ani jednym z jej wybranków. Na ślubnym kobiercu stanęła dopiero w 2007 roku, a jej mężem został scenarzysta Simon Monjack. Ukochany aktorki zmarł niecałe pół roku po śmierci swojej żony.

Wybrana filmografia

  • 1993: Rodzinne marzenia – Elise
  • 1995: Słodkie zmartwienia – Tai Fraiser
  • 1996: Podwójne ryzyko – Julia Marie Neuland
  • 1998: Phoenix – Veronica
  • 1999: Przerwana lekcja muzyki – Daisy Randone
  • 2001: Letnia przygoda – Dede Mulligan
  • 2001: Chłopaki mojego życia – Fay Forrester
  • 2001: Nikomu ani słowa – Elisabeth Burrows
  • 2002: 8. Mila – Alex
  • 2003: Dziewczyny z wyższych sfer – Molly Gunn
  • 2003: Nowożeńcy – Sarah McNerney
  • 2005: Nigdylandia – Maggie Blake
  • 2005: Sin City: Miasto grzechu – Shellie
  • 2006: Miłość i inne nieszczęścia – Emily ‘Jacks’ Jackson
  • 2008: Miłość o smaku Orientu – Abby
  • 2009: Termin – Alice
  • 2009: Triumf pamięci – Cilla McGowan
  • 2009: Po drugiej stronie korytarza – June
  • 2009: Krytyczne 24 godziny – dr Amy Lane

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

+ 1 = 5

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Rob & Jules