1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Megan Fox życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Megan Fox

Megan Fox jest amerykańską aktorką i modelką. Urodziła się 16 maja 1986 roku w Oak Ridge.

Kariera

Aktorstwem interesowała się już jako mała dziewczynka, uczęszczając na lekcje tej sztuki. W dzieciństwie zaczęła też swoją karierę modelki. Pierwszy raz wystąpiła przed kamerami filmowymi, gdy miała piętnaście lat - otrzymała wtedy angaż w filmie ze słynnymi bliźniaczkami: Mary i Kate: Wakacje w słońcu. W 2002 roku zagrała epizodyczne role w produkcjach Ocean Ave i Siostrzyczki. Rok później pojawiła się w komedii Bad Boys II i filmie Hope i Faith. W 2004 roku zagrała w trzech obrazach: Do usług, Szefowa oraz Wyznania małoletniej gwiazdy. Żadna z dotychczasowych ról nie przyniosła jej jednak rozgłosu ani wielkiej popularności. Zmieniło się to już w 2007 roku, kiedy dołączyła do obsady kinowego hitu Transformers. Rola w tej superprodukcji dała Fox szansę na pokazanie się międzynarodowej publiczności i sprawiła, że jej nazwisko stało się rozpoznawalne. W tym samym roku Fox została uznana przez czytelników magazynu „FHM” najseksowniejszą kobietę świata. Rok później zagrała w komedii Jak stracić przyjaciół i zrazić do siebie ludzi z Simonem Peggiem i Kirsten Dunst. W 2009 roku zagrała też główną rolę w filmie Zabójcze ciało i kontynuacji Transformersów, a w roku 2010 premierę miała adaptacja komiksu zatytułowanego Jonah Hex. Kolejne lata nie przyniosły Megan Fox wielu sukcesów ani intratnych propozycji filmowych. Zagrała w obrazach: Single od dziecka, 40 lat minęło i Wojownicze żółwie ninja. Za rolę w tym ostatnim otrzymała Złotą Malinę w kategorii „Najgorsza aktorka drugoplanowa”.

Życie prywatne

W 2004 roku Fox poznała aktora Briana Austina Greena, a ich związek należał do jednych z najburzliwszych w świecie show biznesu. Para wielokrotnie rozstawała się i schodziła. W 2009 roku po raz kolejny poinformowali opinię publiczną o swoim rozstaniu, do którego jednak nie doszło. Rok później zakochani stanęli na ślubnym kobiercu. Pięć lat później ogłosili separację, jednak już kilka miesięcy później Fox i Green znowu byli razem. Para ma trzech synów praz opiekuje się dzieckiem Greena z jego poprzedniego związku. W 2020 roku aktorzy postanowili się rozstać - podobno tym razem definitywnie - a Megan związała się z raperem Machine Gun Kellym.

Aktorka w jednym z wywiadów wyznała, że jest biseksualna.

Wybrana filmografia

  • 2001: Mary-Kate i Ashley: Wakacje w słońcu – Brianna
  • 2003: Bad Boys II – tańcząca dziewczyna w bikini
  • 2004: Szefowa – Candace
  • 2004: Wyznania małoletniej gwiazdy – Carla Santini
  • 2007: Transformers jako – Mikaela Banes
  • 2008: Jak stracić przyjaciół i zrazić do siebie ludzi – Sophie Maes
  • 2008: Whore – Zagubiona
  • 2009: Transformers: Zemsta upadłych – Mikaela Banes
  • 2009: Zabójcze ciało – Jennifer
  • 2010: Jonah Hex – Lilah
  • 2010: Gra namiętności – Lily
  • 2011: Single od dziecka – Mary Jane
  • 2012: 40 lat minęło – Desi
  • 2014: Wojownicze żółwie ninja – April O’Neil
  • 2016: Wojownicze żółwie ninja: Wyjście z cienia – April O’Neil
  • 2019: Above the Shadows – Juliana
  • 2019: Zeroville – Soledad Paladin
  • 2020: Think Like a Dog – Ellen
  • 2020: Rogue – Samantha O'Hara

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 3 = 1

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Eva Rinaldi