737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Bartosz Bielenia życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Bartosza Bieleni

    Bartosz Bielenia jest polskim aktorem. Urodził się 15 maja 1992 roku w Białymstoku.

  2. Wykształcenie

    Jest absolwentem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie.

  3. Kariera aktorska

    Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczął w 1999 roku, występując na deskach Teatru Dramatycznego w swoim rodzinnym mieście w roli Małego Księcia. Już w trakcie studiów grał w Teatrze Bagatela, debiutując rolą Hipolita w spektaklu Idiota Fiodora Dostojewskiego. Od 2014 do 2017 roku występował na deskach Teatru Starego. W 2018 roku zaczął współpracę z Teatrem Nowym w Warszawie. Na dużym ekranie zadebiutował w 2016 roku w filmie Disco Polo, gdzie wcielił się w epizodyczną rolę diabolicznego kamerdynera. Rola przyniosła mu zachwyt krytyków i rozpoznawalność wśród widzów. W tym samym roku zadebiutował w pełnowymiarowej roli w thrillerze Na granicy w reżyserii Wojciecha Kasperskiego, gdzie wystąpił u boku takich gwiazd jak: Andrzej Chyra, Marcin Dorociński i Andrzej Grabowski. W kolejnych latach zagrał mniejsze role w filmach Człowiek z magicznym pudełkiem, Kler czy Ja teraz kłamię. Wystąpił również w 1983 – głośnym serialu w reżyserii Agnieszki Holland wyprodukowanym przez Netflix. Przełom w karierze młodego aktora przyniósł rok 2019, kiedy to zagrał główną rolę w filmie Boże ciało w reżyserii Jana Komasy. Rola przyniosła Bieleni szereg nagród, m.in. prestiżową Nagrodę im. Zbyszka Cybulskiego przyznawaną najciekawszym aktorom i aktorkom młodego pokolenia. Sam film odniósł spektakularny sukces i w 2020 roku został nominowany do Oscara w kategorii Film międzynarodowy. Statuetki nie wygrał, jednak wydarzenie to sprawiło, że o polskim reżyserze i aktorach występujących w jego filmie zrobiło się głośno, a sam Bielenia został bardzo pozytywnie oceniony przez wielu światowych znawców. W Europie został już wyróżniony przez prestiżowy program European Film Promotion – Shooting Stars. Wszystko przemawia za tym, że właśnie nastąpił rozkwit kariery tego utalentowanego aktora i że zobaczyć go będzie można jeszcze w wielu produkcjach.

  4. Życie prywatne

    Niewiele wiadomo o życiu prywatnym Bieleni. W jednym z wywiadów przyznał, że jest w związku, jednak nie wiadomo, kim jest wybranka aktora, który bardzo ceni i chroni swoją prywatność.

  5. Wybrana filmografia

    • 2013: Głęboka woda – Patryk Domagała
    • 2014: Dzwony w sierpniu – Kuba
    • 2015: Disco polo – członek zespołu Funny Gamer
    • 2016: Perseidy – Janek
    • 2016: Na granicy – Janek
    • 2017: Człowiek z magicznym pudełkiem – Bibi
    • 2018: Kler – Lizus
    • 2019: Boże Ciało – Daniel / Ksiądz Tomasz
    • 2019: Ondyna – Cezary
    • 2019: Ja teraz kłamię – Chłopak Yvonne

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

51 + = 57

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://pl.m.wikipedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 3.0. autor zdjęcia: Paweł Żuchowski.