710 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Katarzyna Zielińska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Katarzyny Zielińskiej

    Katarzyna Zielińska jest polską aktorką. Urodziła się 29 sierpnia 1979 roku w Limanowej.

  2. Wykształcenie

    Jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie.

  3. Kariera aktorska

    Już podczas studiów występowała na deskach krakowskich teatrów. Po ukończeniu nauki przeniosła się do Warszawy i tam jako początkująca aktorka zaczęła występować w Teatrze Rampa, Teatrze Kwadrat i Teatrze Syrena. Na dużym ekranie pojawiła się w 1999 roku w polsko-węgiersko-niemieckiej produkcji pt. Córy szczęścia. W kolejnych latach zagrała epizodyczne role w kilku polskich produkcjach, takich jak Quo vadis, Dzień świra czy Mój Nikifor. W 2005 roku zaczęła pojawiać się w serialach. Zadebiutowała w Złotopolskich, a następnie w serialu Ale się kręci. W 2007 roku dołączyła do obsady serialu Barwy szczęścia, a rola Marty Walawskiej przyniosła jej ogólnopolską popularność. Dzięki temu aktorka zaczęła otrzymywać coraz więcej propozycji zawodowych, głównie serialowych. Zagrała w takich produkcjach telewizyjnych jak: Dom nad rozlewiskiem, M jak miłość, Przyjaciółki, O mnie się nie martw i wielu innych. Od 2011 roku znowu zaczęła grać na dużym ekranie. Pojawiła się w filmach Och Karol 2, Listy do M., Listy do M. 2. Obecnie Zielińska gra także w Teatrze Roma, Teatrze Kwadrat i Capitol oraz występuje w kabaretach.

  4. Kariera wokalna

    Zielińska od samego początku łączyła karierę aktorską z talentem wokalnym. Brała udział w Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu, gdzie zdobyła nagrodę publiczności, występowała w spektaklach muzycznych i musicalach: Siostry ParryMinnesota blues, w Berlińskiej rewii kabaretowej i Błysku rekina. Śpiewu uczyła się u samej Elżbiety Zapendowskiej. W 2006 wzięła udział w programie Szansa na sukces.

  5. Osobowość medialna

    Była uczestniczką wielu programów rozrywkowych, między innymi: Jak oni śpiewająGwiazdy tańczą na lodzieTaniec z gwiazdamiTwoja twarz brzmi znajomo. Była także kapitanem jednej z drużyn w programie Kocham Cię, Polsko! oraz jurorką w show Bitwa na głosy.

  6. Życie prywatne

    Jej mężem jest Wojciech Domański. Para pobrała się w w 2013 roku i ma wspólnie dwóch synów, Henryka i Aleksandra. Aktorka bardzo niechętnie dzieli się szczegółami dotyczącymi jej życia prywatnego.

  7. Wybrana filmografia

    • 1999: Córy szczęścia – córka Roberta
    • 2001: Quo vadis – senatorowa
    • 2002: Dzień świra – kobieta w pociągu
    • 2004: Mój Nikifor – dziennikarka na wystawie Nikifora
    • 2006: Plac Zbawiciela – kobieta na przyjęciu u Hani
    • 2007: Ryś – Krysia
    • 2007–2017: Barwy szczęścia – Marta Walawska
    • 2009: Dom nad rozlewiskiem – lekarka Magda Lisowska
    • 2010: Miłość nad rozlewiskiem – lekarka Magda Lisowska
    • 2011: Och, Karol 2 – Irena
    • 2011: Listy do M. – Betty, siostra Małgorzaty
    • 2014: To nie koniec świata – dziennikarka Olga
    • 2014: Przyjaciółki – Alicja Małecka
    • 2015: Listy do M. 2 – Betty, siostra Małgorzaty
    • 2016: Wmiksowani.pl – Monika Trott
    • od 2019: Zawsze warto – Dorota Zima

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 79 = 88

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest Fryta 73.