797 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tomasz Ziętek życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Tomasza Ziętka

Tomasz Ziętek jest polskim aktorem filmowym i teatralnym. Urodził się 28 czerwca 1989 roku w Inowrocławiu.

Wykształcenie

Jest absolwentem Studium Wokalno-Aktorskiego im. Danuty Baduszkowej przy Teatrze Muzycznym w Gdyni.

Kariera aktorska

W teatrze zadebiutował w 2005 w sztuce Betlejem polskie na deskach Nowego Teatru w Słupsku. Na dużym ekranie zadebiutował rolą Janka Wiśniewskiego w filmie Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł, a większą popularność przyniosła mu rola Rudego w ekranizacji książki Aleksandra Kamińskiego pt. Kamienie na szaniec. Później można go było także oglądać w filmach Body/Ciało, Carte Blanche, a także Konwój, gdzie zagrał u boku Roberta Więckiewicza i Janusza Gajosa. W 2017 roku zagrał jedną z głównych ról w Cichej nocy w reżyserii Piotra Domalewskiego. Rok 2019 był bardzo udany dla młodego aktora. Udało mu się wystąpić w dwóch udanych serialach i dwóch filmach, z których jeden, Boże ciało, został nominowany do Oscara w kategorii Film międzynarodowy. Statuetki nie wygrał, jednak wydarzenie to sprawiło, że o polskim reżyserze i aktorach występujących w jego filmie zrobiło się głośno w Hollywood i na świecie.

Muzyka

Oprócz talentu aktorskiego Ziętek posiada także talent muzyczny. Jest wokalistą i gitarzystą rytmicznym w trójmiejskim zespole The Fruitcakes. Założył też solowy projekt pod nazwą The Ape Man Tales. W 2007 wraz z zespołem zdobył Grand Prix na II Ogólnopolskim Festiwalu Młodych Talentów Niemen Non Stop w Słupsku.

Życie prywatne

Niewiele wiadomo o życiu prywatnym Ziętka. Aktor ceni i chroni swoją prywatność. Aktywnie prowadzi swoje konto na Instagramie, gdzie publikuje zdjęcia związane głównie z jego życiem zawodowym.

Wybrana filmografia

  • 2011: Czarny czwartek – Zbigniew Godlewski
  • 2014: Kamienie na szaniec – Jan Bytnar
  • 2015: Body/Ciało – asystent prokuratora
  • 2015: Carte Blanche – Wojtek Madejski
  • 2015: Pakt – dziennikarz „Kuriera”
  • 2015: Demon – „Ronaldo”
  • 2016: Konwój – Feliks
  • 2017: Żużel – Lowa
  • 2017: Cicha noc – Paweł
  • 2018: Kamerdyner – Max von Krauss
  • 2019: Boże Ciało – Pinczer
  • 2019: Świat w ogniu: Początki – Tomas
  • 2020: Orzeł. Ostatni patrol – Kapitan Jan Grudziński

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

66 − 61 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem zdjęcia jest Adrian Grycuk.