1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Anna Dereszowska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Anny Dereszowskiej

Anna Dereszowska jest polską aktorką. Urodziła się 7 stycznia 1981 roku w Mikołowie.

Wykształcenie

W 2003 ukończyła studia na Akademii Teatralnej w Warszawie.

Kariera

W roku ukończenia studiów rozpoczęła współpracę z Teatrem Dramatycznym, a następnie ze Studiem Buffo i Teatrem Syrena. Pierwszy raz na deskach teatralnych wystąpiła natomiast już rok wcześniej, występując w spektaklu Rewizor w reż. Andrzeja Domalika.

Na ekranie zadebiutowała natomiast w 1997 roku, grając epizodyczną rolę w serialu Klan. Pod koniec studiów otrzymała angaż do serialu Złotopolscy. W kolejnych latach pojawiała się w coraz większej liczbie produkcji telewizyjnych. Można ją było oglądać, między innymi, w: Graczykowie, czyli Buła i spóła, Samo życie, Lokatorzy, Sfora, Pensjonat pod różą i Boża podszewka II.

Na dużym ekranie zadebiutowała w 2003 roku w filmie Zróbmy sobie wnuka, a dwa lata później została aktorką dubbingową. Dzięki charakterystycznemu głosowi kobieta zaczęła otrzymywać wiele ofert współpracy właśnie w tym gatunku. Do tej pory użyczyła swojego głosu w kilkudziesięciu produkcjach filmowych oraz jest lektorką e-booków.

2007 rok był dla aktorki bardzo pracowity - zagrała aż w czterech filmach i serialach - w Świadku koronnym, Testosteronie, Tajemnicy twierdzy szyfrów oraz Odwróconych. Największą popularność w tym czasie przyniosła jej rola w komedii Lejdis, za rolę w której otrzymała swoją pierwszą nominację do nagrody Złota Kaczka w kategorii „Najlepsza aktorka”. Dereszowską najczęściej można był zobaczyć na ekranach telewizorów. Najbardziej znane seriale z jej udziałem to: M jak Miłość, Klub szalonych dziewic, Na dobre i na złe, Prawo Agaty, Przyjaciółki i Barwy szczęścia.

Kariera serialowa nie ograniczyła jej działalności filmowej. Aktorka bardzo często zapraszana jest to współpracy zarówno przy komediach, jak i dramatach. Produkcje z jej udziałem często okazują się kinowymi hitami. Dereszowska wystąpiła w:takich filmach jak: Dzień dobry, kocham Cię!, Słaba płeć?, Anatomia zła, Kobiety bez wstydu, Porady na zdrady. Zagrała też u Patryka Vegi w filmie Pitbull. Niebezpieczne kobiety.

W 2020 roku zagrała aż w trzech serialach: Mama Komisarz, Echo serca i Tajemnica zawodowa.

Śpiew

Aktorka może się pochwalić umiejętnościami wokalnymi. W 2010 roku zwyciężyła na Festiwalu Piosenki Rosyjskiej w Zielonej Górze, natomiast rok później wydała debiutancką płytę zatytułowaną Już nie zapomnisz mnie. Trzy lata później ukazał się jej drugi album –Tango va banquetanga filmowe.

Programy telewizyjne

Anna jest jest chętnie zapraszaną gwiazdą do różnego rodzaju programów telewizyjnych. Brała udział w programach Ranking gwiazd, Mali giganci, Twoja twarz brzmi znajomo. W 2019 roku uczestniczyła w programie Starsza pani musi fiknąć. Kilkakrotnie była też zapraszana do show Kuby Wojewódzkiego.

Życie prywatne

Dereszowska przez 6 lat była w związku z aktorem, Piotrem Grabowskim, którego poznała na planie serialu Tajemnica twierdzy szyfrów. Mają wspólnie córkę, Lenę, która urodziła się w 2008 roku. Uczucie aktorów nie przetrwało jednak próby czasu i para rozstała się w 2013 roku. Rok później Anna związała się z młodszym od siebie o 4 lata fotografem, Danielem Duniakiem. W 2015 roku urodził się ich syn, Maks. Dereszowska rzadko opowiada o swoim życiu prywatnym. Aktorka i jej partner nie pojawiają się również zbyt często na czerwonym dywanie. Starają się chronić swoje życie osobiste przed zainteresowaniem mediów.

Wybrana filmografia

  • 2007: Testosteron – doktor Ślaska, była partnerka „Robala”
  • 2007: Tajemnica twierdzy szyfrów – Anna Maria Solof
  • 2007: Świadek koronny – Laura Różycka, żona „Skalpela”
  • 2007: Prawo miasta – Natalia Pazio, żona Tadeusza
  • 2007: Odwróceni – Laura Różycka, żona „Skalpela”
  • 2007: Kryminalni – aktorka Magda, narzeczona Wernera
  • 2008: Lejdis – Karolina Korbowicz „Korba”, korektorka
  • 2009: Nigdy nie mów nigdy – Ama Bilska
  • 2009: Naznaczony – Milena Kral, żona Tadeusza
  • 2012: Sęp – Magda Leman
  • 2012: Komisarz Blond i Oko Sprawiedliwości – Natalia Walker
  • 2012: Ixjana – Amanda
  • 2016: Pitbull. Niebezpieczne kobiety – Jadźka
  • 2016: Kobiety bez wstydu – jasnowidzka Jadwiga
  • 2017: Porady na zdrady – Dominika Fretkowska „Fretka”, przyjaciółka Kaliny
  • 2017: Niania w wielkim mieście – Joanna Popławska, żona Adama
  • 2017: Koty i zaloty – Katarzyna
  • 2018: Pech to nie grzech – Elwira
  • 2019: Odwróceni. Ojcowie i córki – Laura Cyganik, żona „Cygi”
  • 2019: Echo serca – Agnieszka Czubaj
  • 2019: Lepsza połowa – Weronika
  • 2020: Będzie dobrze, kochanie – Ewa, przyjaciółka Lilki
  • 2020: Mayday – Barbara Kowalska, żona Jana
  • od 2021: Tajemnica zawodowa – Kinga Górska
  • od 2021: Komisarz Mama – Patrycja Madalińska

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

3 + 1 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Ja Fryta