1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Sylwia Wysocka życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Sylwii Wysockiej

Sylwia Wysocka jest polską aktorką. Urodziła się 5 października 1962 roku w Garwolinie.

Wykształcenie

W 1984 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. Leona Schillera w Łodzi.

Kariera

Aktorstwo było bliskie jej sercu już od najmłodszych lat. Jako nastolatka uczęszczała do Teatru Ochota. Po ukończeniu studiów zadebiutowała w telewizyjnym cyklu 1944. Przez lata była związana z kilkoma teatrami, takimi jak: Kwadrat, Na Woli, Narodowy, Syrena. Grała także w sztukach Teatru Telewizji i Polskiego Radia. W latach 80. uchodziła za prawdziwą seksbombę w polskim show-biznesie. Brała udział w wielu rozbieranych scenach, między innymi, w filmie Gorzka miłość, Silnejsi nes ja czy Cyrk odjeżdża.

Szeroka publiczność poznała ją jednak za sprawą seriali telewizyjnych. Początki jej kariery są związane z telenowelą W labiryncie. Największą popularność przyniósł jej serial Plebania, w którym przez 10 lat wcielała się w postać lekarki Barbary. Od tego momentu jej kariera nabrała rozpędu. Wysocka wystąpiła w takich produkcjach jak: Graczykowie, Tygrysy Europy 2, Samo życie, Klan, Ojciec Mateusz i Na Wspólnej.

Wysocka została jedną z bohaterek książki Marzanny Graff zatytułowanej Siła codzienności. Opowiedziała w niej o swoich codziennych zmaganiach i radzeniu sobie w trudnych chwilach.

Obecnie Wysocka nie występuje na ekranie ani na deskach teatru. W wywiadach przyznaje jednak, że to nie koniec jej kariery oraz że nie zamierza rezygnować z aktorstwa.

Napad i pobicie

O aktorce zrobiło się głośno w maju 2021 roku, kiedy to na jaw wyszedł fakt, że kobieta została napadnięta i pobita. Z dotkliwymi obrażeniami ciała trafiła do szpitala, gdzie zajęli się nią specjaliści. Gwiazda seriali ma, między innymi, złamane kręgi w odcinku piersiowym, pęknięty w trzech miejscach kręgosłup oraz złamaną rękę. Napastnik ukradł jej telefon. Spekuluje się, że za pobicie aktorki odpowiedzialny miał być jej partner. Okoliczności zdarzenia nie są jednak jasne. Wiadomo, że Wysocką czeka kosztowne leczenie i rehabilitacja.

Życie prywatne

Wysocka przed laty związana była z Mariuszem Trelińskim, reżyserem operowym i filmowym. Ich relacja nie przetrwała jednak próby czasu. Kilka lat później związała się z biznesmenem Włodzimierzem, z którym ma syna Piotra. Mimo wspólnego życia od przeszło 30 lat para nigdy się nie pobrała. W 2020 roku postanowili się rozstać.

Wybrana filmografia

  • 1984: 1944 – Maria
  • 1984: Michał – Maria
  • 1985: Na wolność – Cześka
  • 1987: Anioł w szafie – asystentka Jana, Maria
  • 1987: Zad wielkiego wieloryba – Anna
  • 1987: Cyrk odjeżdża – Wiesia Winczewska
  • 1988: Gdzieśkolwiek jest, jeśliś jest... – baletnica
  • 1988: Niezwykła podróż Baltazara Kobera – dziewczyna Garganelli
  • 1988–1991: W labiryncie – Elżbieta, synowa Marii
  • 1988: Kolory kochania – nauczycielka Marta, miłość Orkana
  • 1991: Cynga –Tereska
  • 1991: Przeklęta Ameryka – Monika
  • 1999: O dwóch takich, co nic nie ukradli – gospodyni księdza
  • 2000: Graczykowie – Wanda
  • 2000: Tygrysy Europy 2 – Chrapkowa
  • 2000–2011: Plebania – Barbara Wojciechowska
  • 2002: Chopin. Pragnienie miłości – hrabina Maria d'Agoult
  • 2002–2004: Samo życie – Marta Ignis
  • 2005: Lawstorant – Alicja, przyjaciółka Joanny
  • 2007: Twarzą w twarz – sekretarka Zarzyckiego
  • 2009: Popiełuszko. Wolność jest w nas – sekretarka ministra Łopatki
  • 2011: Ojciec Mateusz – Renata Radosz
  • 2011: Klajmax jako żona Adama
  • 2016: Barwy szczęścia – Grzybowska, matka Michała Grzybowskiego
  • 2016: Na dobre i na złe – Basia Trzos
  • 2017: Na Wspólnej – Teresa Boska
  • 2017: Blondynka – inspektor komendy powiatowej

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 3 = 2

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Sławek