1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Aleksandra Hamkało życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Aleksandry Hamkało

Aleksandra Hamkało jest polską aktorką. Urodziła się 19 października 1988 roku w Zielonej Górze.

Wykształcenie

W 2012 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej.

Kariera

Swoje pierwsze kroki przed kamerą stawiała już jako mała dziewczynka, występując w reklamach telewizyjnych. Na dużym ekranie zadebiutowała natomiast w 1999 roku w filmie fantastycznym Odlotowe wakacje, w którym wcieliła się w postać Wandy. Z kolei dwa lata później zagrała niewielką rolę w filmie Jutro będzie niebo. W telewizji zadebiutowała w 2002 roku w serialu komediowym Świat według Kiepskich, a następnie kryminalnych Fala zbrodni. i Biuro kryminalne. W 2004 roku po raz kolejny miała szansę pokazać się w produkcji pełnometrażowej Poza zasięgiem, a na kolejny angaż musiała czekać aż siedem lat. W tym czasie coraz częściej występowała na małym ekranie. Zagrała wtedy, między innymi, w Pierwszej miłości i Linii życia. W 2011 roku powróciła na duży ekran, dołączając do obsady głośnego filmu Jana Komasy Sala samobójców. Przełom w jej karierze nadszedł niecały rok później, gdy otrzymała szansę zagrania głównej roli w dramacie Big love, gdzie wystąpiła u boku Antoniego Pawlickiego. Za stworzoną w tym filmie kreację otrzymała nagrodę za najlepszy debiut aktorski na koszalińskim festiwalu Młodzi i Film oraz była nominowana do Złotej Kaczki. Główna rola w popularnym filmie otworzyła jej furtkę do świata show-biznesu i dała szansę na kolejne propozycje filmowe, które szybko zaczęły się pojawiać zarówno od twórców filmowych, jak i telewizyjnych.

W kolejnych latach aktorka powiększała swój dorobek filmowy, występując w takich produkcjach jak: Ziarno prawdy, Disco polo, Sprawiedliwy i 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach. Równocześnie systematycznie pojawiała się na ekranach telewizorów w coraz to nowych projektach. Zagrała w Komisarzu Aleksie, Paradoksie, Ojcu Mateuszu i Lekarzach.
Od 2016 roku wciela się w rolę dorosłej Julki Burskiej w popularnym serialu medycznym Na dobre i na złe. W 2018 dołączyła do obsady Śladu, grając rolę lekarza medycyny sądowej.

Ostatnia produkcja filmowa z jej udziałem pochodzi z 2019 roku i jest to trzecie część kultowej komedii Kogel Mogel - Miszmasz, czyli kogel-mogel 3, gdzie wcieliła się w postać Agnieszki Wolańskiej.

Aleksandra regularnie występuje na deskach teatralnych, między innymi, w Teatrze IMKA, Teatrze 6. piętro, Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi.

Życie prywatne

Mężem aktorki jest Filip Kalinowski, który jest kompozytorem i realizatorem dźwięku. Para wzięła ślub w 2012 roku i mają wspólnie córkę Jagnę. We wrześniu 2020 roku Hamkało ogłosiła w sieci, że po raz drugi zostanie mamą. Aktorka stara się jednak chronić prywatność swoją i swojej rodziny. Na swoim Instagramie nie zamieszcza zdjęć swojej córki, a jedynymi osobistymi treściami są tam relacje z podróży z mężem. Na jej profilu można znaleźć też zdjęcia związane z życiem zawodowym celebrytki.

Wybrana filmografia

  • 1999: Odlotowe wakacje – Wenda
  • 2001: Jutro będzie niebo – dziewczynka
  • 2004: Poza zasięgiem – Katia
  • 2011: Sala samobójców – Karolina Zimmer, koleżanka Dominika
  • 2012: Big Love – Emilia Baumgardt
  • 2014: Ziarno prawdy – Klara
  • 2015: Disco polo – „Mikser”
  • 2015: Sprawiedliwy – Hania
  • 2016: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach – Zosia
  • 2017: Gotowi na wszystko. Exterminator – Julcia
  • 2019: Miszmasz, czyli kogel-mogel 3 – Agnieszka Wolańska

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

5 + 2 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Kulisy Kultury