737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Antoni Pawlicki życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Antoniego Pawlickiego

    Antoni Pawlicki jest polskim aktorem telewizyjnym, filmowym i teatralnym. Urodził się 22 października 1983 roku w Warszawie.

  2. Rodzina i wykształcenie

    Aktor urodził się w rodzinie związanej z branżą filmową. Jego ojcem jest operator filmowy, Tadeusz Pawlicki, a wujkiem producent, Maciej Pawlicki. Jego babcią była znana aktorka teatralna i filmowa Barbara Rachwalska.

    Antoni jest absolwentem Akademii Teatralnej im. A. Zelwerowicza w Warszawie na wydziale aktorskim. Naukę ukończył w 2006 roku.

  3. Kariera aktorska

    Na ekranie zadebiutował w 1997 roku epizodyczną rolą w serialu Klan. Debiut filmowy Antoni Pawlicki zaliczył w 2005 roku, grając główną rolę w dramacie Sławomira Rybickiego pt. Z odzysku. Film został kilkakrotnie doceniony na europejskich festiwalach, między innymi na festiwalu filmowym w Cannes i na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Salonikach, podczas którego Antoni otrzymał nagrodę dla najlepszego aktora. Bardzo szybko zaczął otrzymywać kolejne propozycje współpracy. W 2006 roku zagrał w komedii romantycznej pt. Dlaczego nie! i jedną z głównych ról w serialu Królowie Przedmieścia. W tym samym roku zadebiutował w teatrze telewizji w spektaklu Komu wierzycie w reżyserii Macieja Pieprzycy.

    Następnie zagrał w filmie historycznym, Katyń, w reżyserii samego Andrzeja Wajdy. Pozostając w tematyce historycznej, rok później zagrał w filmie Jutro idziemy do kina w reżyserii Michała Kwiecińskiego, a dwa lata później dołączył do obsady serialu Czas honoru, w którym wcielił się w jedną z głównych ról. W 2008 roku otrzymał nominację do Nagrody im. Zbyszka Cybulskiego za film Drzazgi w reżyserii Macieja Pieprzycy. W kolejnych latach wziął udział w takich produkcjach, jak Incydent. Ostatnia akcja, Kac Wawa, Zmartwychwstanie i Los numeros. W 2012 roku zagrał główną rolę w melodramacie Big Love w reżyserii Barbary Białowąs. Aktor nie narzeka na brak pracy, jego dorobek serialowy i filmowy stale się powiększa. Od 2019 roku aktor gra jedną z głównych ról w serialu Echo serca.

  4. Osobowość telewizyjna

    Pawlicki wziął udział w 5. edycji teleturnieju Wielki Test z Historii. W 2017 roku w parze z Pawłem Ławrynowiczem uczestniczył w programie Azja Express, w którym zajęli pierwsze miejsce.

  5. Własny biznes

    Aktor postanowił spróbować swoich sił w rolnictwie. W 2019 roku Antoni wraz z członkiem zespołu Afromental, Baronem, postanowili kupić ekologiczną farmę, na której uprawiają warzywa, zboża, zioła i owoce. Ostoja natury jest firmą dostarczającą klientom zdrowe i ekologiczne produkty oraz żywność bio, wolną od środków chemicznych. Sami nazywają swój projekt „ekologiczną farmą przyszłości” i jako fani zdrowego stylu życia, który chętnie promują, chętnie inwestują w projekty związane ze zdrową żywnością.

  6. Związek

    Antoni nie lubi dzielić się z mediami swoim życiem prywatnym. Od lat związany jest z aktorką Agnieszką Więdłochą, którą poznał na planie serialu Czas Honoru. Para długo utrzymywała swój związek w tajemnicy. Jak donoszą niektóre media, w 2018 roku zakochani wzięli cichy ślub w gronie przyjaciół i rodziny.

  7. Wybrana filmografia

    • 2004: Kryminalni – Paweł Straszyński
    • 2005: Z odzysku – Wojtek
    • 2006: Królowie śródmieścia – Artur
    • 2007: Katyń – Tadeusz, syn Elżbiety
    • 2007: Jutro idziemy do kina – Piotr Dołowy
    • 2007: Dlaczego nie! – Piotr
    • 2008–2014: Czas honoru – Janek Markiewicz
    • 2009: Ostatnia akcja – Robert Malinowski
    • 2011: Cudowne lato – Konrad Gadowski
    • 2012: Big Love – Maciek Dolny
    • 2013: Papusza – Jerzy Ficowski
    • 2013–2016: Komisarz Alex – komisarz Michał Orlicz
    • 2017: Volta – pułkownik Krasiński
    • 2019: Proceder – „Kroku”
    • 2019: Legiony – Jerzy Topór-Kisielnicki

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

23 + = 33

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Paweł Matyka.