1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Jan Wieczorkowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Jana Wieczorkowskiego

Jan Wieczorkowski jest polskim aktorem. Urodził się 24 lutego 1972 roku w Rabce-Zdroju.

Wykształcenie

W 1997 roku ukończył studia na Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.

Kariera

Przed kamerami zadebiutował w 1996 roku, wcielając się w epizodyczną rolę w filmie Szamanka. W tym samym roku zagrał w serialu Ekstradycja 2 oraz w filmie Dzień wielkiej ryby. Pierwszą rolą, którą Wieczorkowski dał się poznać szerszej widowni była postać Michała Chojnickiego w serialu Klan. Na planie produkcji spędził siedem lat, a w międzyczasie rozwijał swoją karierę filmową i telewizyjną i pojawił się w takich produkcjach jak: Pokój 107, U Pana Boga za piecem, Matki, żony i kochanki II, Pierwszy milion, Enduro Bojz, Pensjonat pod Różą i Oficer. W 2004 roku aktor rozpoczął pracę na planie serialu kryminalnego Fala zbrodni, gdzie wcielił się w rolę Witolda Nawrockiego. Następnych latach to właśnie telewizja stała się dla niego miejscem pracy. Pojawił się w znaczących rolach w znanych serialach sensacyjnych (Oficer Determinator, Twarzą w twarz), obyczajowych (Królowie przedmieścia, Teraz albo nigdy!), a nawet komediowych (Hela w opałach). Jego dorobek pokazuje wszechstronność, jaką odznacza się ten utalentowany aktor. W ostatnich latach można go było oglądać również w takich produkcjach jak: Hotel 52, Szpilki na Giewoncie, Prawo Agaty, Na dobre i na złe, Przepis na życie, Rodzinka.pl, O mnie się nie martw, Ojciec Mateusz, Druga szansa i M jak miłość. Szczególnie upodobał sobie role w filmach i serialach wojennych - w historycznych kreacjach można go było zobaczyć w Czasie honoru, Bodo, Dywizjonie 303. Historia prawdziwa, Koronie Królów i Stuleciu Winnych.

Równocześnie do rozwoju kariery filmowej i serialowej aktor rozwijał swoją działalność teatralną. Obecnie występuje w Teatrze Kamienica, a ostatnimi spektaklami, w jakich brał udział były: Czarna komedia w reżyserii Tomasza Sapryka oraz Blef w reżyserii Marcina Perchucia.

Życie prywatne

Jest mężem Urszuli Karczmarczyk. Para ma dwóch synów: Jana i Wincentego. Wcześniej aktor spotykał się z młodszą o 15 lat Moniką Brodką. Wieczorkowski bardzo dba o swoją prywatność i niechętnie udziela wywiadów na temat swojego życia osobistego. Mimo to aktywnie prowadzi swój profil na Instagramie, gdzie publikuje zdjęcia związane ze swoją działalnością zawodową.

Wybrana filmografia

  • 1996: Dzień wielkiej ryby – Jan w młodości
  • 1997–2004: Klan – Michał Chojnicki
  • 1998: U Pana Boga za piecem – Witek Naliwajko
  • 1998: Matki, żony i kochanki – Kamil, syn Elżbiety Kajzer
  • 1999: Córy szczęścia – brat i opiekun Soni na stadionie
  • 2000: To ja, złodziej – Janek, mechanik w warsztacie Wyszkocza
  • 2000: Pierwszy milion – Pistol
  • 2000: Enduro Bojz – Kuba
  • 2004: Tylko jedna noc – Cykor
  • 2004: Pensjonat pod Różą – Tomek (odc. 35)
  • 2005: Siedem grzechów popcooltury – Rafi
  • 2005: 1409. Afera na zamku Bartenstein – brat Otton
  • 2007: U Pana Boga w ogródku – Witek Naliwajko
  • 2007: Determinator – ksiądz Radek Strumiłło
  • 2008: Pora mroku – Adam
  • 2008–2014: Czas honoru – Władek Konarski (odc. 1-78)
  • 2008–2009: Teraz albo nigdy! – Marcin Kreng
  • 2009: U Pana Boga za miedzą – Witek Naliwajko
  • 2009: Nigdy nie mów nigdy – Marek Bek
  • 2011: Rezydencja – Marek Podhorecki
  • 2012–2017: Na dobre i na złe – kardiolog Marek Rogalski
  • 2013: Przepis na życie – Marek Rajtek (odc. 55–56, 58, 61, 64–65)
  • 2014: Warsaw by Night – Marek, mąż Oli (epizod Iga)
  • 2014: Dżej Dżej – Jan Śledziewski
  • 2015: Świat według Kiepskich – Kamil (odc. 466)
  • 2015: Sprawiedliwy – Jan, mąż Anastazji
  • 2015–2017: O mnie się nie martw – Łukasz Drzewiecki dawniej Michał Chorodyński
  • 2016: Ojciec Mateusz – Piotr Borkowski
  • 2016–2018: M jak miłość – Jacek Mrozowski
  • 2017: Na układy nie ma rady – Stefan, brat Renaty
  • 2018: Dywizjon 303. Historia prawdziwa – Ludwik Witold Paszkiewicz
  • 2018: Korona królów – Władysław Garbaty, książę łęczycki
  • od 2019: Stulecie Winnych – Stanisław Winny
  • 2019–2020: Pierwsza miłość – Łukasz Magnus
  • 2020: Archiwista – Karol Rawski

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 8 = 2

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Andrzej Piasecki, Foksal Web Studio