1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Agnieszka Włodarczyk życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Agnieszki Włodarczyk

Agnieszka Włodarczyk jest polską aktorką. Urodziła się 13 grudnia 1980 roku w Sławnie.

Kariera aktorska

Swoje pierwsze aktorskie kroki zaczęła stawiać w wieku 14 lat, gdy została zaangażowana do musicalu Metro. Prawdziwą próbą jej zdolności był występ w głośnym filmie Sara w 1997 roku. Agnieszka wystąpiła wtedy u boku Bogusława Lindy. Produkcja wywołała kontrowersje z uwagi na rozbierane sceny szesnastoletniej wtedy Włodarczyk. Film okazał się sukcesem, a rola córki gangstera przełomem dla młodej aktorki. W latach 1997–2000 grała Agnieszkę w serialach 13 posterunek, a następnie13 posterunek 2. W 2000 roku zaczęła pracę na planach seriali Plebania i Na dobre i na złe. W tym samym roku zagrała w filmie Pierwszy milion. Od tego czasu wystąpiła w wielu polskich produkcjach serialowych i filmowych, takich jak: Zostać miss, Poranek kojota, Rób swoje, ryzyko jest twoje, E=mc2, Pierwsza miłość, Dziki, Nigdy w życiu, Job, czyli ostatnia szara komórka, Ja wam pokażę! i Kac Wawa. W 2009 dołączyła do obsady serialu Pierwsza miłość, w którym do 2012 roku wcielała się w postać Anny Bilewskiej. Mimo wielkiego debiutu i wejścia w świat show-biznesu aktorka przez lata swojej kariery grała role głównie epizodyczne i niewielkie.

Kariera muzyczna

Oprócz talentu aktorskiego Agnieszka posiada również umiejętności wokalne. W 2007 roku wygrała program rozrywkowy Jak oni śpiewają, gdzie nagroda było podpisanie kontraktu na wydanie płyty. Jeszcze w tym samym roku ukazał się jej debiutancki album Nie dla oka...Płyta nie przyniosła jednak sukcesu, ale jej autorka za udział w programie została nominowana do Róż Gali i Wiktora w kategorii „Największe odkrycie telewizyjne”. Włodarczyk uzyskała też trzy nominacje do Superjedynek w kategoriach „Fonograficzny debiut roku”, „Przebój roku” (za singiel Zawsze byłam) i „ Artysta roku”.

Inne działalności

Aktorka brała udział w programach Twoja twarz brzmi znajomo i Azja Express, w których w obu przypadkach zajęła drugie miejsce. Agnieszka jest osobą bardzo zaangażowaną i aktywną społecznie. Promuje honorowe krwiodawstwo, aktywnie wspiera Fundację DKMS, współpracuje z Towarzystwem Opieki nad Zwierzętami oraz Fundacją Viva! Akcja dla zwierząt. W 2015 wzięła udział w programie Przygarnij mnie, w którym przygarnęła ze schroniska suczkę, Tośkę. Za swoją działalność charytatywną wielokrotnie była wyróżniana i nagradzana.

Życie prywatne

Włodarczyk przez cztery lata związana była z Rafałem Kosińskim. Następnie przez dziewięć lat była w związku z biznesmenem, Jakubem Sićko. Rok później Agnieszka potwierdziła związek z Mikołajem Krawczykiem, a początki ich związku odbiły się szerokim echem w mediach. Atmosfera skandalu spowodowana był rozpadem ówczesnego związku Krawczyka z Anetą Zając, z którą miał dwoje dzieci. Związek Agnieszki i Mikołaja był bardzo medialny, para chętnie pozowała razem na okładki magazynów, udzielała wywiadów oraz pojawiała się na imprezach branżowych i ściankach. Mimo zapewnień o idealnym dopasowaniu i wielkiej miłości relacja przetrwała tylko do 2016 roku. W 2018 roku aktorka spotykała się z Maciejem Grendą, a dwa lata później związała się z triathlonistą Robertem Karasiem. W styczniu 2021 roku para ogłosiła fanom i mediom, że spodziewa się dziecka.

Wybrana filmografia

  • 1997: Sara – jako Sara
  • 1997–1998: 13 posterunek – jako Agnieszka
  • 2000: Pierwszy milion – jako blond piękność
  • 2000: Na dobre i na złe – jako Basia, dziewczyna Mirka
  • 2001: Zostać miss – jako Tekla Kaczmarek
  • 2001: Poranek kojota – jako pielęgniarka
  • 2002: Rób swoje, ryzyko jest twoje – jako Telimena Hofman, bohaterka serialu
  • 2002: E=mc² – jako Stella, dziewczyna „Ramzesa”
  • 2004: Nigdy w życiu! – jako Jola Zabłocka, druga żona Tomasza Kozłowskiego
  • 2006: Job, czyli ostatnia szara komórka – jako Karolina, dziewczyna „Adiego”
  • 2009–2012: Pierwsza miłość – jako Anna Bilewska
  • 2012: Kac Wawa – jako Beata
  • 2019: Diablo. Wyścig o wszystko – jako Paloma

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

58 − 54 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73