737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Aneta Zając życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Anety Zając

    Aneta Zając jest polską aktorką telewizyjna i teatralną. Urodziła się 19 kwietnia 1982 roku w Warszawie.

  2. Wykształcenie

    W 2006 ukończyła studia w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Ukończyła też szkołę muzyczną I stopnia im. Fryderyka Chopina w Warszawie, gdzie uczyła się grać na fortepianie.

  3. Kariera aktorska

    Karierę aktorską zaczęła w 2000 roku, grając w serialu Na dobre i na złe, gdzie przez rok grała niewielką rolę. W kolejnych latach celebrytka pojawiła się też w telenoweli Plebania, gdzie przez 2 lata wcielała się w postać Anety. W 2004 roku dołączyła do obsady serialu Pierwsza miłość. Angaż do tej produkcji zdefiniował kolejne lata jej kariery zawodowej, ponieważ gra w niej nieprzerwanie do dziś. W 2009 roku wystąpiła w produkcji telewizyjnej Doktor Dziwago, a cztery lata później w opartym na fabule serialu Pierwsza Miłość filmie telewizyjnym Śliwowica. Można też było zobaczyć w innych polskich serialach, między innymi: Sprawa na dziś, Pensjonat pod Różą, Daleko od noszy, Hotel 52. Mimo że dorobek filmowy Anety Zając nie jest imponujący, aktorka spełnia się także na deskach teatru. W 2005 roku wystąpiła w spektaklu Jak wam się podoba w reżyserii J. Maciejowski w Teatrze Studyjnym w Łodzi, a rok później zagrała w sztuce Przyjazne dusze w wrocławskim Teatrze Komedia.

  4. Osobowość telewizyjna

    W 2008 roku Zając wzięła udział w telewizyjnym programie Jak oni śpiewają, gdzie miała okazję udowodnić, że oprócz umiejętności aktorskich posiada także talent wokalny. Ostatecznie aktorka zajęła 5. miejsce w show. W 2004 roku wystąpiła w programie Taniec z Gwiazdami, gdzie w parze ze swoim tanecznym partnerem, Steffano Terazzino, pokonała innych uczestników i wygrała całe show, zdobywając Kryształową Kulę i 100 tysięcy złotych. Pojawiła się także w programach kulinarnych Top Chef oraz Hell's Kitchen. Piekielna Kuchnia jako gość specjalny. Była też gościem w programie Kuby Wojewódzkiego.

  5. Życie prywatne

    W 2005 roku Aneta Zając zaczęła spotykać się z aktorem, Mikołajem Krawczykiem, którego poznała na planie produkcji Pierwsza miłość. Para nigdy się nie pobrała, ale mają wspólnie dwójkę dzieci – bliźniaków Michała i Roberta – urodzonych w 2011 roku. Związek trwał siedem lat, a zakończył się z powodu odejścia Krawczyka, który w tym czasie zaczął spotykać się z aktorka, Agnieszką Włodarczyk. Nie wiadomo, czy Zając znalazła już nową miłość, Aktorka aktywnie prowadzi swoje konto na Instagramie, gdzie zamieszcza zdjęcia z planów zdjęciowych, a także wydarzeń, w których uczestniczy.

  6. Wybrana filmografia

    • 2000–2001: Na dobre i na złe – Jola Wolniak
    • 2002–2004: Plebania – Aneta Kurowska
    • 2003: Daleko od noszy – córka Półpielca
    • 2003: Sprawa na dziś – recepcjonistka w szpitalu
    • 2004: Lokatorzy – Danusia, siostra Franka
    • od 2004: Pierwsza miłość – Marysia Domańska
    • 2005: Pensjonat pod Różą – Magda Barcz
    • 2007: Świat według Kiepskich – uczestniczka
    • 2012: Galeria – Arleta
    • 2012: Hotel 52 – Malwina Jagielska
    • 2013: Śliwowica – Marysia Radosz
    • 2015: Skazane – psycholog

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

− 1 = 2

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Andrzej Piasecki, Foksal Web Studio.