896 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Mikołaj Krawczyk życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Mikołaj Krawczyka

Mikołaj Krawczyk jest polskim aktorem telewizyjnym i teatralnym. Urodził się 27 stycznia 1981 roku w Katowicach.

Wykształcenie

W 2005 roku ukończył studia magisterskie na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkole Filmowe, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Kariera aktorska

Karierę rozpoczął już jako mały chłopiec, wcielając się w 1994 roku w postać Johna w przedstawieniu Jamesa Matthew Barrie pt. Piotruś Pan na scenie Teatru Wybrzeże w Gdańsku. W 2001 jeszcze w trakcie studiów zadebiutował na profesjonalnej scenie teatralnej rolą pazia w sztuce Romeo i Julii wystawianej przez Teatr im. Stefana Jaracza w Łodzi. W tym samym roku zagrał epizodyczną rolę w serialu Klan. W 2005 roku nastąpił przełom w karierze początkującego aktora, który zdefiniował jego karierę zawodową na kolejne lata – dołączył bowiem do obsady serialu Pierwsza miłość, gdzie do 2013 roku wcielał się w postać Pawła Krzyżanowskiego. Rola przyniosła mu popularność i sympatię widzów. W 2007 roku wystąpił w sztuce Przyjazne dusze w Teatrze Komedia we Wrocławiu, a w 2013 roku w przedstawieniu Porwanie Sabinek w Teatrze Kamienica. Przez lata swojej kariery Mikołaj Krawczyk wystąpił w wielu polskich serialach między innymi Na dobre i na złe, Lokatorzy, Sprawa na dziś, Świat według Kiepskich, Klinika samotnych serc, Kryminalni, Przyjaciółki czy Ojciec Mateusz. Aktor zagrał także w kilku filmach fabularnych takich jak Nienasycenie, 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach czy Jeszcze raz.

Życie prywatne i związki

W latach 2004–2005 związany był z Karoliną Nowakowską, następnie przez 7 lat był w związku z Anetą Zając, którą poznał na planie serialu Pierwsza miłość. Para nigdy nie wzięła ślubu, ale mają wspólnie dwójkę dzieci – bliźniaków Michała i Roberta. W 2013 roku aktor odszedł od matki swoich dzieci i zaczął spotykać się z Agnieszką Włodarczyk, z którą tworzył bardzo medialny związek. Para wywoływała skrajne opinie wśród fanów z powodu okoliczności, w jakich rozpoczął się ich związek. Zakochani nie przetrwali jednak próby czasu i w 2016 roku rozstali się, a Włodarczyk związał się z aktorką Sylwią Juszczak. W 2019 roku urodziła się im córka, Konstancja. Para nie zdradza szczegółów ze swojego życia prywatnego, ale od czasu do czasu publikuje rodzinne zdjęcia w mediach społecznościowych.

Wybrana filmografia

  • 2003: Nienasycenie – Scampi
  • 2005–2013: Pierwsza miłość – Paweł Krzyżanowski
  • 2008: Jeszcze raz – Tomek Jaworski
  • 2007: Kryminalni – Kordian Pieńkowski
  • 2011: Na dobre i na złe – Dominik
  • 2013: Przyjaciółki – Łukasz Grabowski
  • 2013: Hotel 52 – Michał, narzeczony Karoliny
  • 2014: Ojciec Mateusz – Iwo Gralak
  • 2016: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach – „Epic Man”
  • 2018: Sobibór – Aksel
  • 2018: Pensjonat nad rozlewiskiem – Adam

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

91 − 88 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikipedia.org. Zdjęcie jest na licencji Creative Commons. Autorem jest Sławek.