1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Wojciech Mecwaldowski życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Wojciecha Mecwaldowskiego

Wojciech Mecwaldowski jest polskim aktorem. Urodził się 5 kwietnia 1980 roku w Dusznikach.

Wykształcenie

W 2004 ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego we Wrocławiu. 

Kariera

Na scenie zadebiutował jeszcze podczas studiów w spektaklu Azyl w reżyserii Krystiana Lupy. Karierę przed kamerami rozpoczął od gościnnych występów w popularnej polskiej telenoweli Klan. Na dużym ekranie pojawił się po raz pierwszy w 2002 roku, wcielając się w drobną rolę w Dniu świra w reżyserii Marka Koterskiego. W kolejnych latach zagrał w w głośnych Pręgach w reżyserii Magdaleny Piekorz, Krótkiej historii czasu oraz wystąpił epizodycznie w kilku polskich serialach, takich jak: Pierwsza miłość i Tango z aniołem. Rok 2006 przyniósł młodemu aktorowi znaczące role w aż czterech produkcjach filmowych. Pojawił się w dramacie sądowym Bezmiar sprawiedliwości, dramacie Kto nigdy nie żył..., komediodramacie Sztuka masażu oraz Rzeźni numer 1, za rolę w której otrzymał nagrodę na Young Film Festival we Wrocławiu. W tym samym roku dołączył do obsady serialu Apetyt na miłość.

W kolejnych latach aktor cieszył się coraz większą popularnością. Jego filmografia w szybkim tempie zaczęła się powiększać, a on sam z każdym kolejnym tytułem udowodniał swoją wszechstronność i talent. W 2007 roku wziął udział w wojenno-sensacyjnej produkcji telewizyjnej Prawo miasta, wystąpił w niezależnych filmach: Aleja gówniarzy i Nie panikuj oraz pojawił się gościnnie w sitcomie Niania.

Przełomem w karierze Mecwaldowskiego był angaż do komedii Testosteron, gdzie zagrał u boku takich gwiazd jak Piotr Adamczyk czy Tomasz Kot. Jego talent komediowy zaczął być wykorzystywany w kolejnych projektach - niedługo potem zagrał w odnoszącej wielki sukces komedii Lejsdis. Innymi znanymi produkcjami z jego udziałem w tym gatunku są: Ciacho, Jak pozbyć się cellulitu oraz Dziewczyna z szafy i Last minute. Aktor wcielił się także w głównego bohatera komedii Juliusz.

Z czasem Wojciech stał się jednym z najpopularniejszych i najbardziej cenionych polskich aktorów. Tytuł ten dał mu przywilej do dobierania wyłącznie ról, które mu pasują i go inspirują. Mecwaldowski należy do grona najbardziej pracowitych gwiazd polskiego kina. Jego dorobek filmowy i serialowy jest imponujący i zwiększa się z każdym kolejnym rokiem.

W 2020 roku zagrał w dwóch filmach fabularnych: Spravie i W lesie dziś nie zaśnie nikt. Gwiazdora obecnie można oglądać w serialu komediowym Kowalscy kontra Kowalscy.

Życie prywatne

Mecwaldowski chroni swoją prywatność i niewiele jest informacji o tym aspekcie jego życia. Nie wiadomo też, czy obecnie jest z kimś związany. Aktor podkreśla, że chce, aby kojarzono go z jego działalnością artystyczną i rolami, na które się decyduje. Przyznał też, że w swoim życiu unika nowoczesnych technologii – smartfonów, internetu, a nawet telewizji. Gwiazdor nie posiada konta na Instagramie ani na żadnej platformie społecznościowej.

Wybrana filmografia

  • 2002: Dzień świra – piłkarz
  • 2004: Pręgi – uczestnik prywatki u Wojciecha
  • 2006: Sztuka masażu – barman seksoholik
  • 2006: Rzeźnia nr 1 – Jarek Wojciechowski
  • 2006: Kto nigdy nie żył… – Artur
  • 2006: Apetyt na miłość – Marcin Wilski
  • 2007: Testosteron – Yarek Depczak, krytyk
  • 2007: Prawo miasta – Julian Woytowicz
  • 2007: Jak to jest być moją matką – taksówkarz Jurek
  • 2008: Lejdis – Erwin Tuszyński
  • 2008–2009: 39 i pół – Stanisław Kos
  • 2009: Piotrek trzynastegoJeleń
  • 2010–2011, od 2020: Usta usta – Piotr Nowak
  • 2010: Stacja – Jacek Wawawasz
  • 2010: CiachoCiasny Wiesiek
  • 2011: Wojna żeńsko-męskaPe
  • 2012: Bitwa pod Wiedniem – Jerzy Franciszek Kulczycki
  • 2012: Niebo – policjant Krzysio
  • 2012: Miłość – kolega Tomka
  • 2012: Dziewczyna z szafy – Tomek
  • 2012: Sygnał – Ojciec
  • 2015: 11 minut – Hellman, mąż Anny
  • 2017: Sztuka kochania – urzędnik Wydziału Kultury KC PZPR
  • 2018: Juliusz – Juliusz
  • 2019: 1800 gramów – Jacek Wysocki, brat Ewy
  • 2019: Fighter – pan Jerzy
  • 2019: Jak poślubić milionera? – Bogusław Mitura, „król parówek”
  • 2019: 39 i pół tygodnia – Stanisław Kos
  • 2020: W lesie dziś nie zaśnie nikt – kierownik obozu
  • 2021: Klangor – Piotr Ryszka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

64 + = 68

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Starscream