899 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tomasz Kot życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Tomasza Kota

Tomasz Kot jest aktorem teatralnym i filmowym. Urodził się 21 kwietnia 1977 roku w Legnicy.

Wykształcenie i początki kariery

W 1996 roku zadebiutował na scenie Teatru Dramatycznego w Legnicy w sztuce Panna Tutli-Putli Stanisława Ignacego Witkiewicza w reżyserii Wiesława Cichego.

Ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie. Po ukończeniu studiów związał się z Teatrem Bagatela. Po raz pierwszy na deskach tego teatru wystąpił w sztuce Rewizor Mikołaja Gogola, grając postać Piotra Dobczyńskiego. W 2002 roku zaczął występować w Teatrze Stu.

W 2004 roku zaczął pojawiać się w telewizji, grając mniejsze lub większe role w serialach (m.in. Całkiem nowe lata miodowe, Na dobre i na złe i Kryminalni).

Na dużym ekranie Kot zadebiutował rolą Ryszarda Riedla w filmie Skazany na bluesa w reżyserii Jana Kidawy Błońskiego. Jego kreacja lidera zespołu Dżem, zmagającego się z nałogiem muzyka, przyniosła mu popularność i nominacje do najważniejszych polskich nagród filmowych (m.in. do nagrody Orłów czy Złotej Kaczki). Krytycy docenili talent dramatyczny aktora i od tej pory zaczęto uważnie przyglądać się rozwojowi jego kariery.

Rozwój kariery

Gdy jego nazwisko zyskało rozgłos aktor zaczął pojawiać się w kinowych produkcjach, głównie komediach romantycznych. Wystąpił między innymi w Dlaczego nie!, Testosteronie, To nie tak jak myślisz, kotku i Lejdis. W 2010 roku zagrał w dramacie psychologicznym Erratum, gdzie grając rolę młodego mężczyzny dokonującego rozliczeń z przeszłością przypomniał wszystkim, że jest nie tylko aktorem komediowym, ale również utalentowanym aktorem dramatycznym.

W kolejnych latach pojawiał się systematycznie na ekranach kin, ponownie głównie w rolach komediowych. W 2012 roku zagrał tytułową rolę w filmie Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć, za którą otrzymał nominację do Złotej Kaczki.

Przełomowym rokiem w karierze aktora okazał się 2015, kiedy dostał szansę zagrania roli Zbigniewa Religi w filmie Bogowie. Film okazał się ogromnym sukcesem, a sam aktor za swój występ otrzymał Złotego Orła w kategorii Najlepsza główna rola męska. Od tego momentu Kot stał się jednym z najbardziej cenionych i znanych aktorów w Polsce, a jego dorobek filmowy zaczął się powiększać w bardzo szybkim tempie (w 2017 roku premierę miało aż 6 filmów z jego udziałem).

Międzynarodowy sukces

Rozgłos za granicami Polski przyniósł mu udział w nominowanym do Oscara filmie Pawła Pawlikowskiego, Zimna wojna, w którym wraz z Joanną Kulig stworzył niezapomniany duet. Zimna wojna grana była w kinach na całym świecie i otworzyła Tomaszowi drogę do światowej kariery. Dowodem na to jest fakt, że dostał szansę zagrania w powstającej anglojęzycznej filmowej biografii Nikoli Tesli. Otrzymał również angaż w produkcji BBC pt. Świat w ogniu. Początki, w której zagrają między innymi Sean Bean i Helen Hunt.

Życie prywatne

Aktor rzadko opowiada o swoim życiu osobistym i chroni swoich bliskich przed medialnym szumem. Jest mężem Agnieszki Olczyk i ojcem dwójki dzieci, Blanki i Leona. Tomasz i Agnieszka są uważani za jedno z najszczęśliwszych małżeństw w polskim show biznesie.

Wybrana filmografia

  • 2005: Skazany na bluesa – Ryszard Riedel
  • 2007: Testosteron – magister Miśkiewicz „Robal”
  • 2008: Lejdis – Istvan
  • 2009: Operacja Dunaj – porucznik January Jakubczak
  • 2010: Erratum – Michał Bogusz
  • 2010: Wojna żeńsko-męska – Michał
  • 2011: Yuma – Opat
  • 2012: Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć – Hans Kloss
  • 2013: W ukryciu – Dawid
  • 2014: Bogowie –Zbigniew Religa
  • 2015: Disco Polo – Daniel Polak
  • 2015: Żyć nie umierać – Bartosz Kolano
  • 2016: Pokot – prokurator Świerszczyński
  • 2017: Najlepszy – Okoń
  • 2018: Zimna wojna – Wiktor
  • 2019: Dzień czekolady – policjant

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

89 + = 96

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu commons.wikimedia.org, jego autorem jest Sławek. Zdjęcie wykorzystano na podstawie Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic.