1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Viola Davis życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Viola Davis

Viola Davis jest amerykańską aktorką. Urodziła się 11 sierpnia 1965 roku w St. Matthews.

Wykształecenie

Jest absolwentką Rhode Island College. Ukończyła także The Juilliard School.

Kariera

Swoją karierę aktorską rozpoczęła występując w niewielkich produkcjach teatralnych. W 1999 roku zdobyła nagrodę Obie Award w za rolę Ruby McCollum w spektaklu Everybody's Ruby. Kolejne sukcesy nadeszły szybko - w 2001 roku Davis została wyróżniona nagrodą Tony za rolę Tonyi w sztuce King Hedley II . Następnie grywała epizodyczne role w kilku filmach i serialach.

Przed kamerą zadebiutowała w 1996 roku w filmie Sedno sporu. Pierwszą poważną rolę otrzymała dwa lata później w filmie Co z oczu, to z serca. Jej kariera filmowa nabrała jednak rozpędu dopiero w 2002 roku, gdy Davis miała już ugruntowaną i mocną pozycję w świecie teatralnym. Zagrała wtedy w filmie Antwone Fisher, za rolę w którym otrzymała nominację do nagrody Independent Spirit jako najlepsza aktorka drugoplanowa. W tym samym roku otrzymała pierwszą propozycję zagrania jednej z głównych ról w filmie Solaris w reżyserii Stevena Soderbergha - ekranizacji powieści Stanisława Lema. W 2005 roku Viola wzięła udział aż w trzech produkcjach - Zimny jak głaz, Syriana i Get Rich or Die Tryin': Historia 50 Centa. W następnych latach zagrała w: Daleko od nieba, World Trade Center i Niepokój, a każdy z tych filmów został dobrze przyjęty zarówno przez widzów, jak i krytykę.

Przełomowy okazał się dla aktorki rok 2008 - zagrała wtedy razem z Meryl Streep i Amy Adams w obrazie Wątpliwość, a za orlę w nim została nominowana do Oscara i Złotego Globu jako najlepsza aktorka drugoplanowa. Zdobyła także dwie nominacje do nagrody Gildii Aktorów Filmowych. Bardzo szybko zaczęły pojawiać się kolejne ciekawe i intratne propozycje współpracy. Davis przyjęła oferty ról w takich filmach jak: Stan gry, Jedz, módl się, kochaj, Wybuchowa para czy Całkiem zabawna historia. W każdym z tych filmów jej nazwisko znajdowało się w gwiazdorskiej obsadzie. Hollywoodzka kariera Davis rozwinęła się wtedy na dobre.

W 2011 roku zagrała pierwszoplanową rolę w filmie Służące, za którą otrzymała nagrodę Satelity oraz kolejną już nominację do Oscara, Złotego Globu i nagrody BAFTA. Trzy lata później otrzymała kolejne dwie nominacje do Złotych Globów oraz cztery do nagrody Emmy za swoją kreację w serialu Sposób na morderstwo.

W 2016 aktorka zagrała w produkcji Denzela Washingtona zatytułowanej Płoty. Za tę rolę wreszcie otrzymała Oscara, Złoty Glob oraz nagrodę BAFTA dla najlepszej aktorki drugoplanowej. Dwa lata później Davis była nominowana po raz kolejny do nagrody BAFTA za pierwszoplanową rolę w filmie Wdowy. W 2020 roku mogliśmy oglądać ją na dużym ekranie w produkcjach: Ma Rainey: Matka bluesa i Legion samobójców: The Suicide Squad.

Viola Davis przeszła do historii jako pierwsza czarnoskóra aktorka, która zdobyła trzy najważniejsze nagrody tego przemysłu - Oscara, Emmy i Tony. W latach 2012 i 2017 roku magazyn „Time” umieścił ją na liście 100 najbardziej wpływowych osób na świecie.

Życie prywatne

W 2003 roku związała się z Juliusem Tennonem. Osiem lat później para adoptowała dziewczynkę o imieniu Genesis.

Wybrana filmografia

  • 2010: Jedz, módl się, kochaj – Delia Shiraz
  • 2010: Całkiem zabawna historia – doktor Eden Minerva
  • 2010: Wybuchowa para – dyrektor George
  • 2011: Służące – Aibileen Clark
  • 2011: Strasznie głośno, niesamowicie blisko – Abby Black
  • 2012: Bez kompromisów – Nona Alberts
  • 2013: Piękne istoty – Amma
  • 2013: Gra Endera – burmistrz Gwen Anderson
  • 2013: Labirynt – Nancy Birch
  • 2014: Get on Up: Historia Jamesa Browna – Susie Brown
  • 2015: Lila & Eve – Lila
  • 2015: Haker – Carol Barrett
  • 2016: Legion samobójców – Amanda Waller
  • 2016: Custody – sędzia Martha Schulman
  • 2016: Płoty – Rose Maxson
  • 2018: Wdowy – Veronica
  • 2020: Ma Rainey: Matka bluesa – Ma Rainey
  • 2021: Legion samobójców: The Suicide Squad – Amanda Waller

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

48 − 38 =

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Red Carpet Report on Mingle Media TV