1490 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Amy Adams życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Amy Adams

Amy Adams jest amerykańską aktorką. Urodziła się 20 sierpnia 1974 roku w Vicenzy.

Kariera

Swoje pierwsze kroki w aktorstwie stawiała, występując w sztukach granych w restauracjach. Po raz pierwszy pojawiła się przed kamerą w 1999 roku, wcielając się w postać Leslie Miller w komedii Zabójcza piękność. Zaczęła pojawiać się w znanych serialach telewizyjnych - wystąpiła w: Buffy postrach wampirów, Czarodziejkach i Różowych latach 70-tych. Rok później zagrała Kathryn Merteuil w drugiej części Szkoły uwodzenia. W kolejnych latach wystąpiła w: Kto pierwszy, ten lepszy, Dr.Vegas i Ostatni podryw. Rozpoznawalność przyniósł jej występ w filmie Złap mnie, jeśli potrafisz z 2002 roku, gdzie zagrała u boku Leonardo DiCaprio. W 2005 roku nastąpił przełom w karierze utalentowanej aktorki - za rolę w dramacie Świetlik została nominowana do Oscara. W 2007 roku zagrała główną rolę w disnejowskim superhicie Zaczarowana, gdzie wcieliła się w postać księżniczki Gisele. Produkcja odniosła ogromny sukces komercyjny i sprawiła, że Adams zyskała międzynarodową sławę. Rola przyniosła jej też pierwszą nominację do Złotego Globu dla najlepszej aktorki w komedii lub musicalu. Rok później pojawiła się w filmie Wątpliwość, za rolę w którym po raz kolejny została nominowana do Oscara. Zaczęła otrzymywać coraz to więcej propozycji filmowych. Wystąpiła, między innymi, w Niezwykłym dniu Panny Petitgrew, I wszystko lśni, Nocy w muzeum 2, Julii i Julii oraz w Oświadczynach po irlandzku. W 2010 roku Adams wcieliła się w postać Charlene Fleming w dramacie Fighter, za co znów została nominowana do Oscara. Kolejne nominacje nadeszły kolejno dwa lata i trzy lata później, za występ w filmach Mistrz i American Hustle. Za ten drugi otrzymała Złotego Globa. Od tego czasu dla Adams trwa nieprzerwanie dobra pasja zawodowa. Gwiazda ugruntowała swoją pozycję w Hollywood i jest jedną z najbardziej cenionych aktorek w branży.

Życie prywatne

W 2015 roku wyszła za mąż za Darrena Le Gallo, z którym zaczęła się spotykać w 2015 roku. Para ma córkę Avianę. Aktorka prowadzi zwyczajne, dalekie od blichtru i błysku fleszy życie. Gwiazda skupia się na pracy zawodowej i niechętnie wypowiada się na temat swojego życia osobistego, konsekwentnie go chroniąc.

Wybrana filmografia

  • 1999: Zabójcza piękność – Leslie Miller
  • 2000: Szkoła uwodzenia 2 – Kathryn
  • 2002: Kto pierwszy, ten lepszy – Kate
  • 2002: Złap mnie, jeśli potrafisz – Brenda Strong
  • 2007: Wojna Charliego Wilsona – Bonnie Bach
  • 2007: Zaczarowana – księżniczka Giselle
  • 2009: Noc w muzeum 2 – Amelia Earhart
  • 2009: Julie i Julia – Julie Powell
  • 2010: Oświadczyny po irlandzku – Anna
  • 2010: Fighter – Charlene Fleming
  • 2012: W drodze – Jane
  • 2013: Człowiek ze stali – Lois Lane
  • 2013: American Hustle – Sydney Prosser
  • 2013: Ona – Amy
  • 2014: Wielkie oczy – Margaret Keane
  • 2016: Batman v Superman: Świt sprawiedliwości – Lois Lane
  • 2016: Nowy początek – dr Louise Banks
  • 2016: Zwierzęta nocy – Susan Morrow
  • 2018: Ostre przedmioty – Camille Preaker
  • 2018: Vice – Lynne Cheney
  • 2021: Liga Sprawiedliwości Zacka Snydera – Lois Lane

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 73 = 82

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Patrick L.