1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Vera Farmiga życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Very Farmigi

Vera Farmiga jest amerykańską aktorką. Urodziła się 6 sierpnia 1973 roku w Passaic.

Wykształcenie

Studiowała aktorstwo na Syracuse University's School of Visual and Performing Arts.

Kariera

Początkowo występowała na Broadwayu jako dublerka w spektaklu Taking Sides. Później otrzymała rolę Mirandy w spektaklu Burza, w American Conservatory Theater.

Na szklanym ekranie zadebiutowała w 1997 roku, wcielając się w rolę Caitlin w australijskim serialu Prawo miecza u boku Heatha Ledgera. Rok później grała w popularnej produkcji Prawo i porządek.

Na dużym ekranie pojawiła się pierwszy raz w 1997 w filmie Różane wzgórze. Wystąpiła w drugoplanowych rolach, między innymi, w dramacie Powrót do raju, Jesień w Nowym Jorku i w thrillerze15 minut z Robertem De Niro. W 2001 roku dołączyła do obsady serialu kryminalnego Ściśle tajne. Trzy lata później otrzymała szansę zagrania głównej roli w dramacie Down to the Bone - kreacja nieodpowiedzialnej i uzależnionej od narkotyków matki okazała się przełomem w karierze aktorki. Za tę rolę otrzymała nominację do nagrody Independent Spirit Award. W tym samym roku wystąpiła w filmie Kandydat u boku Meryl Streep i Denzela Washingtona. Kolejnym ważnym momentem w jej karierze okazał się występ w filmie Martina Scorsese zatytułowanym Infiltracja. Również w 2006 roku zagrała prostytutkę w dramacie Rozstania i powroty z Juliette Binoche i Judem Law. W 2008 roku Farmiga grała w filmie Chłopic w pasiastej piżamie, a za rolę żony komendanta obozu koncentracyjnego otrzymała nagrodę British Independent Film Award w kategorii „Najlepsza aktorka”. Rok później Vera wystąpiła w filmie W chmurach, za rolę w którym została nominowana do Oscara i Złotego Globu oraz nagrody Gildii Aktorów Filmowych dla najlepszej aktorki drugoplanowej.

W 2006 roku zagrała w wojennym Chłopcu w pasiastej piżamie – wcieliła się w rolę żony komendanta obozu koncentracyjnego. Następnie aktorkę można było zobaczyć w filmach Kod nieśmiertelności, Pasażer, Skin i Godzilla II: Król potworów. W latach 2013–2017 Farmiga występowała w serialu Bates Motel. Za rolę Normy Bates otrzymała nominację do nagrody Emmy.

Największą popularność przysporzyła aktorce seria horrorów umiejscowionych w uniwersum, które rozpoczęło się od pierwszej części Obecności z 2013 roku. Od tego czasu wyprodukowano sequel produkcji oraz kilka spin-offów. Vera brała występowała w większości tych filmów. Można ją było zobaczyć w obu Obecnościach, Zakonnicy i Annabelle wraca do domu. Na 2022 rok planowana jest premiera trzeciej części Obecności z udziałem Farmingi i Patricka Wilsona.

Życie prywatne

W 2008 roku wyszła za mąż za Renne Hawkeya. Para ma dwoje dzieci: Finna i Gyttę Liubow.

Wybrana filmografia

  • 1997: Różane wzgórze – Emily Elliot
  • 1998: Powrót do raju – Kerrie
  • 2000: Miłość w Nowym Jorku – Lisa Tyler
  • 2000: Oportuniści – Miriam Kelly
  • 2001: 15 minut – Daphne Handlova
  • 2001: Proch i pył – Amy
  • 2002: Miłość i pieniądze – Greta
  • 2004: Kandydat – Jocelyn Jordan
  • 2004: Niezłomne – Ruza Wenclawska
  • 2004: Aż do kości – Irene
  • 2005: To nie takie łatwe – dr Charlie Brooks
  • 2006: Potęga strachu – Teresa Gazelle
  • 2006: Infiltracja – Madolyn Madden
  • 2006: Rozstania i powroty – Oana
  • 2008: Wojna uczuć – Natalia
  • 2008: Chłopiec w pasiastej piżamie – Elsa, matka Bruna
  • 2009: W chmurach – Alex Goran
  • 2011: Kod nieśmiertelności – Colleen Goodwin
  • 2013: Obecność – Lorraine Warren
  • 2014: Sędzia – Samantha „Sam” Powell
  • 2016: Obecność 2 – Lorraine Warren
  • 2018: Pasażer – Joanna
  • 2018: Zakonnica – Lorraine Warren
  • 2018: Skin – Shareen
  • 2019: Godzilla II: Król potworów – Emma Russell
  • 2019: Annabelle wraca do domu – Lorraine Warren

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

66 − = 59

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gordon Correll