737 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Zac Efron życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

  1. Życiorys i biografia Zaca Efrona

    Zac Efron jest amerykańskim aktorem. Urodził się 18 października 1987 roku w San Luis Obispo.

  2. Początki kariery

    Swoją przygodę z aktorstwem rozpoczął już jako młody chłopak. Początkowo występował w szkolnych przedstawieniach i uczęszczał na lekcje śpiewu. W 2002 roku zaczął grywać epizodyczne role w serialach telewizyjnych. Zadebiutował Big Wide World of Carl Laemke, wcielając się w postać Pete’a Laemke. Pojawiał się także w takich produkcjach telewizyjnych, jak: Ostry dyżur, Firefly czy CSI: Kryminalne zagadki Miami. W 2003 roku zagrał w filmie telewizyjnym Droga po marzenia, za rolę w którym został nominowany do nagrody Young Artist Award. W latach 2004–2005 występował w stałej roli w serialu Summerland, zyskując coraz większą rozpoznawalność i sympatię widzów. Przełom w karierze początkującego aktora nastąpił w 2006 roku, gdy wygrał casting do roli Troya Boltona w głośnej produkcji telewizyjnej High School Musical w reżyserii Kenny’ego Ortegi.

  3. High School Musical

    Główna rola w filmie High School Musical przyniosła mu ogromną sławę i popularność. Przyniosła mu także kolejną nominację do Young Artist Award oraz dwie Teen Choice Awards – za najlepszy przełomowy występ oraz za „chemię na ekranie” (ze swoją filmową partnerką, Vanessą Anne Hudgens). Produkcja stała się największym sukcesem w historii stacji Disney Channel i doczekała się dwóch kontynuacji. Ogromną popularność zyskała też ścieżka dźwiękowa z filmu, której sprzedaż w rekordowym czasie osiągnęła potrójną platynę, a pochodzące z niej single uczyniły Efrona pierwszym piosenkarzem w historii, który w jednym tygodniu zadebiutował dwoma przebojami na amerykańskiej liście Billboard Hot 100.

  4. Rozwój kariery

    Występ w disneyowskiej produkcji otworzył Efronowi wrota do wielkiej kariery i z dnia na dzień stał się bożyszczem nastolatek oraz jednym z najgorętszych nazwisk Hollywood. W 2007 roku wystąpił u boku takich gwiazd jak Michelle Pfeiffer, John Travolta i Queen Latifah w musicalu Lakier do włosów. Rok później zagrał główną rolę w komedii Znów mam 17 lat. W 2010 roku wystąpił w melodramacie Charlie St. Cloud, oparty na bestsellerowej powieści Bena Sherwooda opublikowanej w 2004 roku. W kolejnych latach aktor kontynuował karierę, grając w takich filmach jak Jonny QuestSylwester w Nowym JorkuPokusaSąsiedziCo Ty wiesz o swoim dziadku?czy Baywatch: Słoneczny patrol. Od tamtej pory dorobek aktorski Efrona systematycznie się powiększa, a on sam nie dał się zaszufladkować jako aktor jednej roli. Z powodzeniem radzi sobie w repertuarze musicalowym, komediowym, a także dramatycznym. W 2019 roku wcielił się w postać seryjnego mordercy, Teda Bundy'ego, w filmie Podły, zły, okrutny.

  5. Życie prywatne

    W latach 2005–2011 był związany z aktorką Vanessą Hudgens, którą poznał na planie filmu High School Musical. W 2014 roku zaczął spotykać się z Sami Miró, jednak ich drogi rozeszły się około dwa lata później. Obecnie nie wiadomo, czy aktor jest z kimś związany.

  6. Wybrana filmografia

    • 2003: Melinda's World – Stuart Wasser
    • 2004: Droga po marzenia – Stephen Morgan
    • 2006: High School Musical – Troy Bolton
    • 2007: Lakier do włosów – Link Larkin
    • 2007: High School Musical 2 – Troy Bolton
    • 2008: High School Musical 3: Ostatnia klasa – Troy Bolton
    • 2009: Znów mam 17 lat – Mike O'Donnell
    • 2010: Charlie St. Cloud – Charlie St. Cloud
    • 2011: Sylwester w Nowym Jorku – Paul
    • 2012: Bez względu na cenę – Dean Whipple
    • 2012: Szczęściarz – Logan Thibault
    • 2014: Sąsiedzi – Teddy Sanders
    • 2014: Ten niezręczny moment – Jason
    • 2016: Co Ty wiesz o swoim dziadku? – Jason Kelly
    • 2016: Randka na weselu – Dave Stangle
    • 2016: Sąsiedzi 2 – Teddy Sanders
    • 2017: Baywatch. Słoneczny patrol – Matt Brody
    • 2017: The Disaster Artist – Dan Janjigian / Chris-R
    • 2017: Król rozrywki – Phillip Carlyle
    • 2019: Podły, okrutny, zły – Ted Budy

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

+ 6 = 11

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Eva Rinaldi.