1442 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Leszek Lichota życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Leszka Lichoty

Leszek Lichota jest polskim aktorem. Urodził się 17 sierpnia 1977 roku w Wałbrzychu.

Wykształcenie

W 2002 roku ukończył studia w Akademii Teatralnej w Warszawie.

Kariera

Zaraz po studiach związał się z Teatrem Polskim w Poznaniu, na deskach którego debiutował w dwóch spektaklach — Płatonow i Terroryzm. Będąc jeszcze studentem Lichota zadebiutował przed kamerami, wcielając się w postać strażnika w Miasteczku, lekarza w Marszałku Piłsudskim i niewolnika w Quo Vadis.

Talent i charyzma aktora szybko zostały dostrzeżone, a on sam zaczął otrzymywać coraz więcej propozycji współpracy zarówno telewizyjnych, jak i filmowych. Szerszemu gronu widzów dal się poznać w 2003 roku, dołączając do popularnej telenoweli Na wspólnej, gdzie przez kilka lat wcielał się w postać Grzegorza Zięby. Udział w serialu przyniósł mu rozpoznawalność i popularność w całym kraju. W międzyczasie regularnie pojawiał się na srebrnym ekranie, występując w takich produkcjach jak: Apetyt na miłość, Egzamin z życia, Odwróceni, Glina, Fala zbrodni, Niania czy Kryminalni. Twórcy zaczęli obsadzać go w rolach silnych, skomplikowanych, a często nawet kryminalnych postaci.

Oprócz pracy w telewizji, rozwijał swoją karierę filmową. W 2007 roku zagrał w Świadku koronnym, a rok później zagrał w komediach: Ostatnia akcja i Rozmowy nocą. W 2008 roku dołączył do obsady polsko-izraelskiej produkcji Wiosna 1941, gdzie zagrał u boku Josepha Fiennesa. W kolejnych latach mogliśmy go oglądać na kinowych ekranach w takich produkcjach, jak: Karbala, 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach, Warsaw by night, Kochanie, chyba cię zabiłem czy Piąta pora roku.

W ostatnich latach Lichota najbardziej znany jest dzięki roli Wiktora Rebrowa w produkcji HBO pt. Wataha. Serial opowiada o losach strażników granicznych i ich perypetiach i został bardzo pozytywnie przyjęty przez widzów.

W 2019 roku aktor zagrał w nagradzanym i nominowanym do Oscara Bożym ciele w reżyserii Jana Komasy, a w roku 2021 premierę miały aż trzy produkcje z jego udziałem: Druga połowa, Kruk. Czorny woron nie śpi i Osaczony.

Życie prywatne

Wieloletnią partnerką Lichoty jest aktorka Ilona Wrońska. Wspólnie mają dwoje dzieci: córkę Nataszę i syna Kajetana. Aktor należy do grona gwiazd, które bardzo chronią swoją prywatność i chcą zapewnić rodzinie spokój, trzymając ich z dala od zainteresowania mediów. Leszek skupia się na swojej pracy zawodowej i to z nią chce być kojarzony przez opinię publiczną.

Wybrana filmografia

  • 2010: Blondynka – Arnold Zdebel „Manej”
  • 2010: Maraton tańca – ksiądz Damian
  • 2010: Lincz – Adam Grad
  • 2010: Apetyt na życie – Witold Rylski
  • 2011: Chichot losu – komisarz Arkadiusz Wilczek
  • 2011: Z miłości – Sławek
  • 2012: Piąta pora roku – gospodarz Roman
  • 2012–2015: Prawo Agaty – Marek Dębski
  • 2014: Kochanie, chyba cię zabiłem – Lidzbarski
  • 2014, 2017, 2019: Wataha – Wiktor Rebrow
  • 2014: Warsaw by Night – Rafał
  • 2015: Wkręceni 2 – „Lufa”
  • 2015: Karbala – kapral Maleńczuk „Mały”
  • 2016: 7 rzeczy, których nie wiecie o facetach – Stefan
  • 2016: 3 x Miłość – partner Natalii
  • 2017: Czuwaj – Komendant
  • 2017: Drunk History - Pół litra historii – narrator
  • 2018–2019: Pułapka – komisarz Marek Czarny
  • 2018: Okna, okna – Zdzisław
  • 2018: Drunk History – Pół litra historii – Zygmunt Stary
  • 2018: Miłość jest wszystkim – Tadeusz
  • 2019: Boże Ciało – wójt
  • 2021: Druga połowa – bezdomny
  • 2021: Kruk. Czorny woron nie śpi – komisarz Kołecki
  • 2021: Osaczony – Michał
  • 2022: Zachowaj spokój – Michał Barcz

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

66 + = 74

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73