1553 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Toni Collette życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Toni Collette

Toni Collette jest australijską aktorką. Urodziła się 1 listopada 1972 roku.

Wykształcenie

Studiowała aktorstwo w prestiżowym National Institute of Dramatic Art. Studia porzuciła jednak po po trzech semestrach.

Kariera

Pierwsze sukcesy sceniczne odnosiła w szkolnych przedstawieniach. Na małym ekranie zadebiutowała w 1990 roku w serialu A Country Practice. Dwa lata później udało jej się zagrać już na dużym ekranie w komedii Menedżer w bamboszach, gdzie pojawiła się u boku takiej sławy jak Anthony Hopkins. Za swój debiut dostała nominację do nagrody Australijskiego Instytutu Filmowego. W 1994 roku nadeszła pierwsza przełomowa chwila w karierze początkującej aktorki. Toni wcieliła się w tytułową rolę w komedii Wesele Muriel, a kreacja pulchnej fanki ABBY przyniosła jej pierwszą nominację do Złotego Globu i międzynarodowy rozgłos.

W 1995 roku zadebiutowała w Hollywood rolą w filmie Żałobnik. Kolejne filmy z jej udziałem: 8 i pół kobiety, Japońska historia, Chłopcy czy utwierdzały, że Collette nie znalazła się w tej branży przypadkowo, ale jest bardzo utalentowaną aktorką, która ma szansę na wielkie sukcesy w Hollywood. A nadeszły one już w 2000 roku, kiedy to aktorka została nominowana do Oscara - dzięki roli matki głównego bohatera w filmie M. Nighta Shyamalana Szósty zmysł. To sprawiło, że bardzo szybko posypały się kolejne propozycje współpracy.

W międzyczasie zadebiutowała na Brodawayu w musicalu The Wild Thing zdobywając nominację do nagrody Tony. W tym samym roku zagrała jeszcze w głośnym filmie akcji Shaft. w surrealistycznym Hotelu Splendide z Danielem Craigiem oraz Magicznej wyprawie. W kolejnych latach grywała mniejsze lub większe role, zawsze jednak udoskonalając produkcję, w której brała udział. W 2001 roku wystąpiła w głośnej komedii romantycznej Był sobie chłopiec z Hugh Grantem i kryminalnej komedii Szemrany interes. W 2006 roku wystąpiła w przebojowej i odnoszącej wielkie międzynarodowe sukcesy Małej Miss, dwóch thrillerach - Nocnym słuchaczu i Like Minds oraz dwóch dramatach Siedem żyć i Tsunami – po katastrofie. Wyprodukowane przez Stevena Spielberga Wszystkie wcielenia Tary w 2009 roku, w których Collete wciela się we wszystkie role przyniosły jej mnóstwo nagród – między innymi Emmy i Złoty Glob.

Toni jest bardzo wszechstronną aktorką. Gra w filmach amerykańskich, australijskich, wysokobudżetowych i niezależnych. Nie boi się ról trudnych i wymagających. Jest też jedną z najbardziej pracowitych aktorek na rynku, o czym świadczy jej bogata i ciągle powiększająca się filmografia. Collete z powodzeniem kontynuuje karierę i bardzo dobrą passę. Tylko w dwóch ostatnich latach wystąpiła w świetnie przyjętych filmach Dziedzictwo. Hereditary, Na noże i Może pora z tym skończyć oraz w serialu Netfliksa Niewiarygodne.

Muzyka

Toni Collette jest również utalentowaną wokalistką i w ostatnich latach wiele czasu i uwagi poświęca swojej karierze muzycznej. W 2006 roku nagrała debiutancką płytę Beautiful Awkward Pictures.

Życie prywatne

Mężem aktorki jest perkusista rockowy David Galafassi. Mają wspólnie córkę Sage Florence. O życiu prywatnym gwiazdy niewiele wiadomo, a ona sama niechętnie wypowiada się na jego temat. Kobieta skupia się na pracy i projektach zawodowych i chce, aby media pisały o niej wyłącznie w tym aspekcie. W 2000 roku głośno było o jej romansie z aktorem, Jonathanem Rhys Meyersem, którego poznała na planie filmu Idol. Związek był burzliwy i przetrwał zaledwie rok. W przeszłości, jako młoda dziewczyna, Collette miała bulimię i cierpiała z powodu ataków paniki.

Wybrana filmografia

  • 1994: Wesele Muriel – Muriel Heslop / Marial Heslop-Van Arckle
  • 1996: Opera u czubków – Julie
  • 1996: Żałobnik – Cynthia
  • 1996: Historia Liliany – Liliana w młodości
  • 1996: Emma – Harriet Smith
  • 1997: Urzędowanie – Iris Chapman
  • 1997: Diana i ja – Diana Spencer
  • 1998: Chłopcy – Michelle
  • 1999: Idol – Mandy Slade
  • 1999: 8 i pół kobiety – Griselda/Sister Concordia
  • 1999: Szósty zmysł – Lynn Sear
  • 2000: Shaft – Diane Palmieri
  • 2000: Hotel Splendide – Kath
  • 2002: Był sobie chłopiec – Fiona Brewer
  • 2002: Godziny – Kitty Barlowe
  • 2003: Japońska historia – Sandy Edwards
  • 2005: Siostry – Rose Feller
  • 2006: Mała miss – Sheryl Hoover
  • 2015: Już za tobą tęsknię – Milly
  • 2018: Dziedzictwo. Hereditary – Annie
  • 2019: Na noże – Joni Thrombey
  • 2019: Velvet Buzzsaw – Gretchen
  • 2020: Może pora z tym skończyć – matka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

− 4 = 4

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Gage Skidmore