1208 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Kamila Kamińska życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Kamili Kamińskiej

Kamila Kamińska jest polską aktorką. Urodziła się 31 grudnia 1988 roku w Warszawie.

Wykształcenie

W 2014 roku ukończyła Państwową Wyższa Szkołę Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. Leona Schillera w Łodzi.

Kariera

Debiutowała na deskach Teatru Imka rolą Heleny w spektaklu Król Dramatu w reżyserii Łukasza Kosa, będąc jeszcze na trzecim roku aktorstwa. Po studiach wraz z kolegami z roku założyła Fundację – Teatr Zamiast. Współpracowała także z Teatrem Dramatycznym im. Jerzego Szaniawskiego w Wałbrzychu, Teatrem Powszechnym w Łodzi oraz Teatrem Wielkim Operą Narodową w Warszawie. Bardzo szybko upomniał się o nią duży ekran. Swój debiut filmowy zaliczyła w 2010 roku, pojawiając się w produkcji Plama. W kolejnych latach zaczęła występować w kolejnych obrazach, umacniając swoją pozycję utalentowanej aktorki. Najbardziej znane filmy z jej udziałem to: Sztuka kochania, czyli historia Michaliny Wisłockiej, Gorzko! Gorzko! i Listy do M. 3. Kamińska zagrała główną rolę w międzynarodowej produkcji Miłość i Miłosierdzie. Za występ w filmie Najlepszy na 42. Festiwalu Filmowym w Gdyni została nagrodzona za najlepszy debiut. Aktorka bardzo prężnie rozwija też swoją karierę na srebrnym ekranie. Widzowie mogą kojarzyć ją z ról w serialach Belfer, Diagnoza, Barwy szczęścia czy Zakochani po uszy, który przyniósł jej największą rozpoznawalność. Zagrała też epizodyczne role w serialach Przyjaciółki i M jak miłość. Aktorka ciągle pracuje nad rozwijaniem swojej kariery w branży filmowej. Mimo swojego młodego wieku i dosyć krótkiej kariery, już może się pochwalić pierwszymi sukcesami i dużą sympatią ze strony widzów.

Życie prywatne

Długoletnim partnerem aktorki był znany reżyser, Łukasz Palkowski. Kamińska była z nim związana nie tylko prywatnie, ale również zawodowo. To właśnie on wyreżyserował produkcje jak Najlepszy, Belfer czy Pułapka, w których kobieta miała szansę zagrać. Para co jakiś czas pojawiała się razem na ściankach i czerwonych dywanach, jednak raczej chroniła swoje życie prywatne. Uczucie między nimi nie przetrwało jednak próby czasu i para rozstała się. Portale plotkarskie spekulują, że powodem rozstania była nowa miłość aktorki do kolegi z planu serialu Zakochani po uszy. Media i Fani od dawna podejrzewali, że Kamińską i Michała Meyera łączy coś więcej niż wspólna praca. Wkrótce aktorzy przyznali, że są w związku i planują wspólne życie. W 2021 roku para postanowiła podzielić się z fanami szczęśliwą nowiną na Instagramie, wyznając, że wkrótce zostaną rodzicami.

Wybrana filmografia

  • 2013: To nie koniec świata – masażystka
  • 2014:Karuzela przygodna – znajoma Rafała w Berlinie
  • 2015: Na dobre i na złe – Ewelina
  • 2016: Czułość – Laura
  • 2017: Listy do M. 3 – Weronika
  • 2018: W rytmie serca – porucznik Iga Stępień
  • 2019–2021:Zakochani po uszy – Sylwia Witos
  • 2020: Jonasz z 2B – Aśka
  • 2020: Gorzko, gorzko! – Magda
  • 2021–: Komisarz Mama – Agata Rybczyńska, żona Jana
  • 2021: Jonasz z maturalnej – Aśka

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

11 + = 14

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Fryta 73