1539 życiorysów w bazie
codziennie nowe aktualizacje

Tilda Swinton życiorys

   Twoim zdaniem...

Kto jest według Ciebie lepszym aktorem?

Życiorys i biografia Tildy Swinton

Tilda Swinton jest brytyjską aktorką. Urodziła się 5 listopada 1960 roku w Londynie.

Wykształcenie

W 1983 roku ukończyła studia na wydziale nauk społecznych i politycznych na Uniwersytecie w Cambridge.

Kariera

Na ekranie zadebiutowała jako 26-latka w filmie Caravaggio w reżyserii Dereka Jarmana. Dwa lata później wystąpiła tego samego twórcy w filmie The Last of England. W 1992 roku wystąpiła w filmie Man to Man, zaś dzięki kreacji we wspomnianym już melodramacie Sally Potter Orlando, powstałym na podstawie prozy Wirginii Wolf zasłynęła również poza kontynentem (film nominowany był do nagród Akademii). Rola Orlanda przyniosła jej nagrodę aktorską na festiwalu w Seattle oraz nominację do Europejskiej Nagrody Filmowej. Później występowała głównie w filmach i produkcjach artystycznych. Międzynarodowej publiczności dała się poznać w 2000 roku dzięki roli u boku Leonarda DiCaprio w thrillerze zatytułowanym Niebiańska plaża. Udział w tym filmie okazał się przełomem w życiu Swinton i umożliwił jej rozwój kariery w Hollywood, wzbogacając jej filmografię o produkcje bardziej komercyjne. Od tej pory Tilda występowała równocześnie w produkcjach kasowych produkcjach i niezależnych.

W 2001 roku zagrała w głośnym filmie sensacyjnym pt. Vanilla Sky u boku Toma Cruisa. W tym samym roku otrzymała pierwszą nominację do Złotego Globu za główną rolę w filmie sensacyjnym Na samym dnie. W 2002 roku pojawiła się u boku Meryl Streep i Nicolasa Cage’a w Adaptacji w reżyserii Spike’a Jonze’a, a dwa lata później wystąpiła w dramacie erotycznym Młody Adam, za rolę w którym otrzymała szkocką nagrodę BAFTA oraz nominację do BIFA.

Rok 2005 okazał się bardzo pracowitym okresem dla craz popularniejszej aktorki. Zagrała w Constantine z Keanu Reevesem, pojawiła w dramacie Broken Flowers oraz wcieliła się w postać Białej Czarownicy w ekranizacji powieści C.S. Lewisa Opowieści z Narnii: Lew, czarownica i stara szafa.

W kolejnych latach zagrała w takich tytułach, jak: Julia, Człowiek z Londynu, Zniszczyć po przeczytaniu oraz sequelu Opowieści z Narnii. Angaż do hollywoodzkiego hitu – Michael Clayton – przyniósł Swinton Oscara. W roku 2011 wcieliła się w rolę matki tytułowego bohatera w obrazie psychologicznym Musimy porozmawiać o Kevinie. Stworzona przez nią kreacja została doceniona przez Europejską Akademię Filmową oraz przyniosła jej kolejną nominację do Złotych Globów

Tilda jest jedną z najbardziej oryginalnych gwiazd w przemyśle filmowym i bardzo szybko weszła do grona najpopularniejszych i najchętniej zatrudnianych aktorów Hollywood. W ostatnich latach mogliśmy ją oglądać w takich produkcjach jak: Tylko kochankowie przeżyją, Kochankowie z Księżyca, Snowpiercer: Arka przyszłości, Grand Budapest Hotel i Avengers: Koniec gry.

Życie prywatne

Prywatne życie Tildy Swinton od początku jej kariery budzi zainteresowanie mediów. Partnerem aktorki jest o 20 lat starszy malarz, pisarz i dramaturg John Byrne. Wspólnie mają dwoje dzieci - bliźniaków Honor i Xaviera.

Wybrana filmografia

  • 1999: Strefa wojny – mama
  • 2000: Niebiańska plaża – Sal
  • 2001: Na samym dnie – Margaret Hall
  • 2001: Vanilla Sky – Rebecca Dearborn
  • 2005: Constantine – archanioł Gabriel
  • 2005: Broken Flowers – Penny
  • 2005: Opowieści z Narnii. Lew, czarownica i stara szafa – Biała Czarownica
  • 2008: Opowieści z Narnii: Książę Kaspian – Biała Czarownica
  • 2008: Tajne przez poufne – Katie Cox
  • 2008: Ciekawy przypadek Benjamina Buttona – Elizabeth Abbott
  • 2011: Musimy porozmawiać o Kevinie – Eva
  • 2012: Kochankowie z Księżyca – pracownik socjalny
  • 2013: Tylko kochankowie przeżyją – Eva
  • 2013: Teoria wszystkiego – dr Shrink-Rom
  • 2013: Snowpiercer: Arka przyszłości – Mason
  • 2014: Grand Budapest Hotel – madame D.
  • 2015: Wykolejona – Dianna
  • 2019: Avengers: Koniec gry – Starożytna
  • 2019: Truposze nie umierają – Zelda Winston

Skomentuj / dodaj informacje o osobie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

32 − = 31

Komentarze

Podobne biografie i życiorysy

Źródła

Zdjęcie pochodzi z portalu: https://commons.wikimedia.org/ wykorzystane na podstawie licencji CC BY-SA 3.0; autor zdjęcia: Yannick JAMOT